Les societats musicals oferixen a Les Corts iniciatives culturals per a la contribuir a la reconstrucció

Post també disponible en: Castellano

La Presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha participat hui en els Corts Valencianes en la Comissió Especial d’Estudi per a la Reconstrucció Social, Econòmica i Sanitària

González ha anunciat una sèrie de propostes per a la reconstrucció social en els àmbits del turisme, educació i innovació, inclusió social i despoblació, alhora que ha reclamat ajudes per a pal·liar la difícil situació econòmica per la que travessen les societats musicals

La presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González, ha participat en la Comissió Especial d’Estudi per a la Reconstrucció Social, Econòmica i Sanitària celebrada a l’hemicicle de la Corts Valencianes.

Durant la compareixença, la presidenta ha posat èmfasi en la “situació critica per que travessen les societats musicals de la Comunitat Valenciana, un dels sectors més afectats per la crisi de l’Covid-19”. Les pèrdues econòmiques sofertes pel col·lectiu durant els tres primers mesos de la pandèmia es xifren en cinc milions d’euros, una xifra que lamentabemente podria arribar fins als 15 milions en el que queda d’any. A més, i tot i que més de l’90% d’escoles de música han aplicat la docència en línia, s’estima que a data actual ja s’han perdut més de l’30% d’alumnes, la qual cosa posa en risc la viabilitat de la majoria d’escoles per a el proper curs. “Ens trobem davant d’un desafiament sense precedents que pot posar en risc la supervivència de les pròpies societats musicals, declarades Bé d’Interès Cultural Immaterial (BIC) en 2018 i principal agent cultural de la Comunitat Valenciana, segons un estudi realitzat per la Universitat de València “ha explicat la presidenta.

Davant d’aquest panorama, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana ha realitzat sengles sol·licituds a ajuntaments, diputacions, Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Generalitat Valenciana, amb la finalitat que atenguin aquesta situació d’emergència i col·laboren per establir línies de ajudes, noves vies de col·laboració i alternatives que ajuden a pal·liar aquesta situació.

“Les societats musicals tenim molt per dir i per aportar en aquest context de reconstrucció social”, ha manifestat González, que ha recordat que aquest col·lectiu ha jugat un paper essencial com anexionador social en els moments més durs de la pandèmia a través d’iniciatives com Festival dels Balcons. Accions impulsades des FSMCV que han posat de manifest la important tasca social que aporten les societats com a col·lectiu.

Turisme, educació i innovació, inclusió social i despoblació

La intenció de la FSMCV, com ha defensat Daniela González a la Comissió, és la de seguir aportant valor a la societat. Per això hui ha presentat un seguit de propostes a implementar per tal de contribuir a aquesta reconstrucció des de diversos àmbits d’actuació.

En l’àmbit de l’turisme, la presidenta de FSMCV ha manifestat la necessitat de fer una “gran aposta pel turisme cultural en què les societats musicals poden i han de jugar un paper protagonista”. Així, ha presentat els nous projectes en la línia estratègica de “Turisme i Música” que porta a terme en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana de forma anual. Entre ells s’inclou la creació d’un circuit de concerts per incentivar el turisme, tant en zones d’interior com de costa; la creació de rutes turístiques musicals que mostrin els enclavaments més rellevants i emblemàtics de la nostra Comunitat amenitzats amb música en directe; o el projecte “Músics amb Denominació d’Origen”, recentment iniciat, l’objectiu és posar en valor als millors ambaixadors culturals que té aquesta terra: els seus músics.

Daniela González ha comunicat avui a la Comissió la intenció de la FSMCV d’oferir tota la seva xarxa de 600 centres educatius i les seves societats musicals perquè les seves aules puguen ser utilitzades a partir de setembre. “Estem en condicions de posar a disposició les aules, instal·lacions i locals de les societats musicals en els horaris de matí perquè puguen ser usades per les escoles infantils, de primària i de secundària de la localitat” ha anunciat Daniela González.

Al seu torn, la presidenta també ha proposat altres mesures en l’àmbit de l’educació com que el professorat especialitzat de les seues escoles de música puga oferir activitats i assignatures extraescolars canalitzades a través de les societats musicals; cicles formatius amb matèries especialitzades com la gestió cultural, gestió de societats musicals, propietat intel·lectual, etc; la dotació de mitjans tecnològics per a pal·liar la bretxa digital en zones rurals; Tot això se suma a la sol·licitud a el Govern Valencià d’una línia d’ajuts per als alumnes de les escoles de música, que no poden accedir a beques públiques per tractar-se d’estudis no reglats.

Un altre dels àmbits clau destacats per la presidenta ha estat la despoblació. En aquest sentit la FSMCV ha començat un projecte que sota el lema “Música i despoblació” pretén convertir a les societats musicals en un recurs per a la lluita contra aquesta amenaça per al nostre territori, especialment en zones d’interior. La Presidenta ha recordat que “les societats musicals són un dels pocs moviments culturals que vertebra completament tot el territori de la Comunitat Valenciana, el que les converteix en un col·lectiu clau per actuar davant de la despoblació.” Entre les mesures proposades per FMSCV hi ha la de la creació de Bandes Juvenils Comarcals; activitats com “parc musical” i “conciertazos” per a xiquets; apropar els cursos que s’ofereixen des del Centre d’Estudis de Federació a comarques d’interior; la creació de cicles de formació musical per a majors de 55 anys o la creació d’itineraris formatius especialitzats en música dirigits a aturats.

Finalment, en l’àmbit d’inclusió social, un dels valors intrínsecs a les societats musicals, la presidenta ha defensat que les societats musicals “constitueixen un exemple d’integració tant per a persones que vénen de fora com per a persones que per qualsevol circumstància, són diferents o compten amb habilitats especials”. En aquest sentit, la presidenta ha reiterat l’oferiment d’ajuda per part del col·lectiu de les societats musicals a través recursos com els més de 5.300 professors de centres educatius propis de les societats musicals per a impartir cursos i jornades musicals a projectes d’inclusió social. “Podem portar la música a centres d’acollida de menors, centres penitenciaris, grups de teràpia diversos, persones amb Alzheimer i altres malalties, residències per a gent gran, etc. i amb això, treballar per la inclusió social i contribuir, entre tots, a crear una nova realitat una mica millor del que la deixem “ha conclòs.

Sobre la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana

La FSMCV està integrada actualment per 557 societats musicals, amb les seves respectives escoles de música, que apleguen 40.000 músics, 60.000 alumnes i 200.000 socis, que formen part d’aquest entorn associatiu i que disposen en les seues estructures de recursos humans, artístics i materials que la FSMCV pretén potenciar i difondre, com a mostra de el ric patrimoni musical que atresora el nostre territori, derivat d’un moviment associatiu i cultural considerat únic al món.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*