L’Exaltació de la Reina dona el tret d’eixida a la XLIX Festa de la Verema de Xest 

Post també disponible en: Castellano

Com a novetat enguany, després de l’acte de presentació de la reina i la seua Cort d’Honor, va tindre lloc el Pregó de festes, des del balcó del Sindicat Agrícola

El teatre Liceu va tornar a obrir les seues portes una vegada més per a acollir l’esperada Exaltació de la Reina de la XLIX Festa de la Verema, Marta Ruiz Martínez, i la seua Cort d’Honor; un acte que en 2020 no va poder realitzar-se a causa de la pandèmia i que en 2021 va haver de celebrar-se en un espai obert, a causa de les restriccions Covid. 

Com sempre, la gala va arrancar amb un joc de llums i so que va finalitzar amb l’exhibició del tron i amb l’aparició en escena d’Óscar Bayo Gisbert i Bàrbara de Lacruz Morell, encarregats de presentar la cerimònia. Els primers a desfilar cap a l’escenari van ser els 22 xics que integren la Cort d’Honor. Un a un van anar pujant a l’escenari per a després, des d’allí, recollir a les seues parelles i acompanyar-les a l’escenari. Van tindre especial anomenada els joves Alberto Galdón Bonillo, Samuel Roselló Suay i Álvaro García Ruiz, que participen en les festes sense parella, i Marcos Cortés Milla, encarregat d’acompanyar a la reina de la Verema. 

Amb la amenización musical de la Banda La Lira, els xics i xiques de la Verema 2022 van recórrer el corredor central del Liceu fins a ocupar els seus seients en l’escenari, en el qual els esperaven l’alcalde de Xest, José Morell; la mantenidora, Rosa María Peris Cervera; i el president de la cooperativa Xest Agrària, Alejandro Montsó. Aquest últim va ser l’encarregat d’acompanyar fins a l’escenari a l’anterior Reina de la Verema, Ruth Ortiz Sánchez, perquè fera el traspàs de la corona i la banda a Marta Ruiz Martínez que, al costat de l’alcalde, va desfilar i va pujar a l’escenari per a ser proclamada, ens aplaudiments, Reina de la Verema 2022. Ruth i el seu acompanyant, Hugo López Montaner, van dedicar unes paraules a la nova reina i a tota la Cort d’Honor, animant-los a gaudir cada dia de les festes. Tot seguit, l’alcalde va col·locar la insígnia d’or d’Ajuntament de Xest en la banda de la nova reina i li va fer lliurament d’un ram i un pergamí en el qual queda per escrit la seua coronació com a reina de la XLIX Festa de la Verema.
També van pujar a l’escenari els representants de la Falla Indústria i Comerç, de la Falla de l’Alegria i de la Junta Local Fallera i va haver-hi un espai dedicat a representants de la Verema dels últims 45 anys: a la reina de la Verema de 2017, María Andrés Carmona, que va pujar a l’escenari per a felicitar a Marta en el seu regnat; i a les reines de 2007, Mª Ángeles García Galdón; de 2022, Alba Ruíz Vidal; de 1997, Jana Marí Pérez; de 1992, Marta San Miguel López; de 1987, Mª José Sánchez Mirasol; de 1982, Dorita Tarín García; i de 1977, Flora López Verduch. Després es va donar pas als discursos dedicats a la reina de l’actual edició, entre els quals va destacar la intervenció de la seua tia, Fani Martínez Garrido, que li va dedicar unes emotives paraules de part de tota la família, i la lectura del poema dedicat a Marta Ruiz per part de José Sánchez Sureña, que ell mateix va recitar a l’acabada de coronar.

Discursos
L’acte va arribar a la seua fi amb les paraules de la mantenidora, Rosa María Peris Cervera i de l’alcalde de Xest. Peris, natural de Benaguasil, va ser diputada en el Congrés de la VII Legislatura, des de l’any 2000 a 2004, i Directora de l’Institut de la Dona entre 2004 i 2009. A l’abril de 2012 va ser elegida secretària d’Igualtat i des de juny de 2015 és diputada en les Corts Valencianes. Després d’agrair a les autoritats la invitació a participar com a mantenidora, va expressar el seu orgull en assistir a l’acte d’Exaltació. “Xest és un poble molt volgut per a mi, perquè també pertany a una d’aqueixes generacions que, per a estudiar en un centre públic, l’opció era la Universitat Laboral de Xest. Els records s’amunteguen al meu cap, els seus grans professors i les grans amistats que vaig fer i que encara conserve. Tornar i fer-ho en una ocasió tan especial és emocionant”, manifestava.

En la seua intervenció, la mantenidora va llançar un missatge especial a la reina de la Verema. “Viu les festes amb orgull però també amb la responsabilitat de representar al teu benvolgut poble”, expressava.

L’alcalde, Jose Morell, va acomiadar l’acte agraint la presència de totes les autoritats presents i del públic; i va anunciar que s’estan realitzant els tràmits per a declarar les Festes de la Verema de Xest com a Festes d’Interés Turístic. “Les festes compleixen 50 anys en la pròxima edició i creiem que ha arribat el moment d’elevar-les a la categoria que es mereixen i posar així en valor el costat cultural que aquest poble atresora. Per això, des de l’Ajuntament estem elaborant un informe que recull el passat i present de la Festa de la Verema per a sol·licitar la integració d’Interés Turístic de les festes, un reconeixement que donarà més visibilitat a la nostra idiosincràsia”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*