L’Hospital de Manises aconsegueix els 20.000 naixements

Post també disponible en: Castellano

El centre aposta pel procés d’humanització del part i té una de les taxes de cesària més baixes de la Comunitat Valenciana, amb un 17,1%.

Manises va posar en marxa la primera Casa de Parts de la província de València l’any 2014, i des de llavors, 619 mares han decidit donar a llum en aquest espai.

L’Hospital també compta amb sistemes innovadors com la walking epidural, i ofereix serveis com el pilates per a embarassades o grups de suport a la lactància. En 2023, el 81% de les mares que van donar a llum a Manises van optar per la lactància materna.

L’Hospital de Manises ha sigut la porta d’entrada al món de més de 20.000 bebés. Concretament, el centre ha atés 20.116 parts fins a gener de 2024, sent un dels hospitals més demandats pels pares i mares en el moment de donar a llum a la Comunitat Valenciana. Tan sols en 2023, el nombre de naixements va ser de 1.133. 

Des dels seus inicis, l’Hospital de Manises ha sigut pioner en la humanització del procés de part, amb projectes com la Casa de Parts, que va ser la primera que es va posar en marxa a la província de València l’any 2014. “Un dels nostres principals objectius és respectar al màxim el part natural, tal com recomana l’OMS, sempre que les circumstàncies mèdiques ens ho permeten i, per descomptat, donant prioritat a la seguretat de la mare i del bebé”, ha indicat el cap de Servei d’Obstetrícia i Ginecologia, el doctor Gil Raga.

Així, ha explicat que l’Hospital de Manises és un dels centres amb menor taxa de cesàries de la Comunitat Valenciana, amb una mitjana del 17,1% en els 14 anys que porta en funcionament. “Això vol dir que 8 de cada 10 parts atesos a l’Hospital de Manises han sigut naturals”, ha detallat Gil Raga. Uns resultats que milloren considerablement la mitjana nacional, que se situa en un 22% de parts per cesària i que pot aconseguir fins i tot el 40% en el cas de les clíniques privades. 

D’aquesta manera, el doctor Gil Raga ha indicat que a l’Hospital de Manises no es realitzen cesàries llevat que siga per raons estrictament mèdiques. “Tampoc fem episiotomies ni apliquem ènemes i oxitocina llevat que siga necessari. Respectem sempre en la mesura que siga possible el part natural”, ha indicat, i ha posat en valor la importància de les decisions de la mare durant el procés, així com la comoditat en el moment de donar a llum.

“A l’Hospital de Manises apostem decididament per donar el protagonisme a la mare, afavorint un part humanitzat i oferint els millors serveis perquè l’experiència siga còmoda i puga gaudir-la segons els seus desitjos, sempre que siga clínicament factible”, recalca el cap de servei. 

A més, Gil Raga ha explicat que, en els casos en els quals és necessari procedir a una cesària, hi ha un protocol d’actuació per a contribuir a la tranquil·litat i benestar de la mare. “Des de 2016, les cesàries a l’Hospital de Manises es realitzen amb l’acompanyament d’una persona triada per la mare”, ha detallat. 

Casa de parts

L’Hospital de Manises va ser pioner l’any 2014 en posar en marxa la primera casa de parts de la província de València. I des de llavors, són 619 les mares que han decidit donar a llum en aquest espai que es troba integrat en el servei d’Obstetrícia i Ginecologia de Manises.

“La casa de parts emula l’habitació d’una casa, recreant un ambient càlid, amb llums modulables i decoració confortable en fustes i flors, que té l’equipament mèdic camuflat. Les mares tenen total llibertat de moviment per l’espai, la qual cosa contribueix a humanitzar al màxim el moment de donar a llum”, ha explicat Gil Raga. A més, la casa de parts també compta amb mètodes innovadors, com la dilatació en aigua, entre altres. 

“Aquesta humanització del procés té nombrosos beneficis tant per a la mamà com per al bebé, ja que potencia els parts vaginals espontanis i redueix així la probabilitat d’intervenció mèdica durant el part, amb les complicacions que això pot implicar”, ha finalitzat sobre aquest tema. 

Walking epidural 

Per part seua, les dones que donen a llum a l’Hospital de Manises disposen d’una sala de dilatació individual on pot estar l’acompanyant, i també gaudeixen d’habitacions individuals amb banyera per al nounat. De la mateixa manera, el centre organitza visites guiades al paritori perquè les mares puguen estar familiaritzades amb l’entorn per endavant i, d’aquesta manera, reduir l’estrés en el moment del part. 

Quant a serveis, el Departament de Salut de Manises s’ha especialitzat en l’atenció del part natural, amb la incorporació de sistemes innovadors com la walking epidural. 

La walking epidural és una anestèsia alternativa que controla els dolors propis del part, però sense deixar a la mare paralitzada de cintura cap avall, la qual cosa li permet moure’s lliurement durant tot el procés, participar activament en l’expulsió del bebé i fins i tot fer-lo en diferents postures, com per exemple dempeus. A més, també permet sentir el pas del bebé pel canal de part, sense dolor, la qual cosa fa que l’experiència de donar a llum siga més íntima i humanitzada. 

Per tot això, l’àrea de Matern-Infantil ha sigut reconeguda amb diversos premis i nominacions tant nacionals com internacionals, com per exemple, els Premis Best Spanish Hospital Awards BHS.

Suport abans i després de part

L’Hospital de Manises també ofereix suport abans i després del part, amb tallers d’obstetrícia, jornades informatives en línia mensuals o pilates per a embarassades. A més, el centre disposa del grup de suport a la lactància materna ‘Alleta’, amb voluntàries que ofereixen assessorament a les mamàs primerizas. En 2023, el 81% de les mares que van donar a llum a l’Hospital de Manises es van acollir a la lactància materna.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*