L’Hospital de Manises ofereix claus per a previndre i detectar la insolació en xiquets aquest estiu

Post també disponible en: Castellano

Mantindre hidratats als xiquets, limitar el seu exercici en les hores centrals del dia i banyar-los amb freqüència, són algunes maneres de previndre’ls d’aquesta afecció

Entre els principals símptomes del colp de calor en xiquets destaquen els marejos, vòmits, febres altes i cefalees

Adverteixen que és fonamental actuar a temps perquè es tracta d’una afecció potencialment greu

El fort increment de les temperatures en mes d’agost eleva sempre el risc de patir insolacions, deshidratació o els coneguts “colps de calor”. En aquest sentit els professionals del Servei d’Urgències de l’Hospital de Manises ofereixen les claus detectar a temps aquest tipus d’afeccions entre els més xicotets i aporten senzilles pautes per a previndre’ls. Així, el Dr. Juan Carlos Jurado, especialista del Servei  de Pediatria de l’Hospital de Manises, adverteix que el millor tractament contra les afeccions causades pel sol i la calor és la prevenció. “Anticipar-se i evitar que els xiquets s’enfrontes a situacions d’altes temperatures sense protecció”, assegura.

I és que, tal com expliquen els professionals del centre sanitari manisero, “els xiquets més xicotets, sobretot els menors d’1 any, són els més vulnerables a patir un colp de calor. La seua temperatura corporal puja més ràpid que en els adults perquè tenen menor reserva d’aigua i la seua sudoració”. Per això, els pediatres d’urgències recomanen estar especialment pendents dels xiquets en els moments d’altes temperatures i excessiva exposició al sol per a posar tots els mitjans necessaris per a evitar aquest tipus d’afeccions. 

Entre les claus que aporten els pediatres per a previndre els colps de calor i insolacions, el Dr. Jurat subratlla la importància de mantindre hidratats als xiquets. “Cal oferir amb freqüència als xiquets líquids (pit en lactants), sense esperar que ells ho demanen, especialment si realitzaran una activitat física prolongada”, explica el doctor. A més, és rellevant limitar el seu exercici en les hores centrals del dia i en aqueixos moments proposar un altre tipus d’activitats en llocs a l’ombra, amb aire condicionat o ventiladors, si és possible. Si l’activitat es realitza en l’exterior, “és aconsellable que es banyen o banyen amb una certa freqüència”, recorda el pediatre.

Signes d’alerta

Davant la sospita que un xiquet puga patir un colp de calor o una insolació, els especialistes del Servei d’Urgències de l’Hospital de Manises recorden els principals símptomes que es manifesten. “Un xiquet que pateix un colp de calor pot presentar marejos, vòmits, febre superior a 40⁰C, cefalea o irritabilitat i taquicàrdia. En els casos més greus, es poden produir desmais o perduda de consciència. També cal estar atents a altres símptomes com a pell seca i molt calenta, fatiga, feblesa, respiració superficial i ràpida o enrampades musculars”, afirma el Dr. Jurat. 

I és que no podem perdre de vista que es tracta d’una afecció potencialment greu pel que els facultatius adverteixen que és fonamental actuar a temps portant al xiquet que presente simptomatologia a les Urgències més pròximes. A més, els professionals recorden la manera de conducta en aquests casos per a evitar que l’afecció siga més greu i recomanen col·locar al xicotet tombat boca amunt a l’ombra, en un lloc fresc i ventilat i aplicar-li progressivament draps freds mullats al cap, cara, coll, clatell i pit evitant així l’ús del gel. “És vital no submergir al menor en aigua gelada, ni realitzar fregues amb alcohol. Si el xiquet està conscient i no presenta vòmits, se li pot oferir aigua freda o una beguda isotònica”, conclou el pediatre.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*