Més del 80% de les otitis externes en xiquets es produeixen a l’estiu

Post també disponible en: Castellano

Les platges, piscines i rius o gorgs són les protagonistes durant aquests mesos de l’any. Aquests llocs aquàtics s’omplin de banyistes amb el desig de donar-se un capbussó per a combatre la calor produïda per les altes temperatures pròpies de l’època estival. No obstant això la combinació de calor i aigua afavoreix una de les malalties més comunes de l’estiu, l’otitis externa també coneguda com a “otitis del nadador o de les piscines”.

“L’acumulació d’aigua en el conducte auditiu derivat de la sobre exposició a la humitat suposa el caldo de cultiu perfecte per al creixement dels patògens que causen una inflamació en la pell que recobreix el conducte auditiu extern”, explica la Dra​. Isabel Gonzalo Alonso, del Servei de Pediatria de l’Hospital de Manises. Això explica que, més del 80% dels casos d’aquesta mena d’afecció, segons diversos estudis, es donen en l’època estival i entre els xiquets, segons l’especialista.

“Quan un xiquet mostra dolor o picor en el conducte auditiu unit a una certa secreció o el tamponament del conducte i pèrdua d’audició transitòria, el més habitual és que patisca una otitis externa”, explica la pediatra. A més d’aquests símptomes, podem identificar altres menys comuns com poden ser la dificultat a l’hora de mastegar o engolir, irritabilitat o inquietud a la nit.

Factors de risc

Els factors que major influència exerceixen sobre els xicotets, més que l’edat del pacient, són el temps que passen amb les oïdes ‘en remull’ o la qualitat de l’aigua en la qual es banyen. I és que, la veritat és que els xiquets passen més temps en l’aigua que els adults, sobretot en les piscines infantils, on l’aigua té una qualitat de neteja menor.
“Després del bany és important netejar les oïdes amb cura, si utilitzes objectes contundents o introdueixes bastoncillos fins al fons, es poden produir danys en la pell interna de l’oïda, deixant les portes obertes a la infecció i qualsevol tipus de lesió en la pell del conducte auditiu extern té més risc d’otitis per pèrdua de la barrera cutània”, conclou la professional.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*