L’Hospital Universitari de la Ribera registra set donants d’òrgans l’any 2022

Post també disponible en: Castellano

Han estat donacions multiorgàniques que han permés obtindre un total de 38 òrgans

L’Hospital Universitari de la Ribera ha registrat 7 donants d’òrgans durant l’any 2022. Aquesta donada s’ha donat a conéixer amb motiu de la celebració, demà 7 de juny, del Dia Nacional del Donant d’Òrgans.

És tracta de donacions multiorgàniques que han permés obtindre un total de 38 òrgans, entre els quals és troben, 1 cor, 14 renyons, 14 còrnies, 5 fetges i 4 pulmons que, posteriorment, han sigut implantats en pacients de diferents centres sanitaris espanyols.

La coordinadora de la Unitat d’Explants de l’Hospital Universitari de la Ribera, Dra. Lucía Arias, ha destacat “la importància del gest altruista de la donació, especialment dels familiars dels donants, que han de prendre aquesta decisió en un moment tan complicat per a ells com és la defunció d’una persona estimada”.

Així, calç destacar que l’explant d’òrgans només és possible en cas de mort cerebral o encefàlica en la Unitat de Vigilància intensiva (UCI) d’un centre hospitalari, o en cas de asistòlia controlada en la qual, després de la decisió dels familiars de retirar el suport vital del pacient afectat, aquest entra en parada cardiorespiratòria. 

“La sol·licitud per a l’extracció d’òrgans la realitzem en uns moments molt durs per als familiars, després de comunicar-els la defunció del pacient”, ha assenyalat la Dra. Arias, qui ha afirmat que “durant 2022 el 90% dels famílies dels morts que complien els requisits per a la donació, va autoritzar de manera altruista l’explant d’òrgans”.

Un procediment coordinat a nivell nacional

Una vegada autoritzada la donació d’òrgans i abans de realitzar la intervenció on és durà a terme l’explant, els professionals de l’Hospital Universitari de la Ribera contacten amb l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), que és l’encarregada de decidir on és dirigiran els òrgans extrets.

Per a això, s’analitzen els característiques dels pacients (mesures, edat i grup sanguini) que és troben en espera de rebre un òrgan en totes els zones geogràfiques i en funció de la seua gravetat. 

Segons ha assenyalat la Dra. Arias, “és tracta d’un procediment altament coordinat entre tots els professionals sanitaris que intervenim a nivell nacional, l’objecte del qual és que els òrgans vàlids arriben al receptor en el menor temps i en els millors condicions possibles”.

Voluntat de donar òrgans

Si una persona vol donar els seus òrgans, ha de comunicar-ho als seus familiars en vida, perquè aquests accedisquen a la donació quan segueixen consultats després de la defunció. 

Així mateix, també és possible deixar constància documental de la voluntat de donar òrgans a través del Document de Voluntats Anticipades que és tramita a través del Servei d’Atenció i Informació al Pacient (SAIP) de qualsevol hospital, així com a través de la targeta de donant que és pot descarregar de diverses pàgines web institucionals o d’associacions de malalts, avalades totes eles dobles per la ONT. En tots dos casos, la persona pot revocar la seua decisió en qualsevol moment. 

En el cas de la targeta de donant, calç destacar que el seu valor només és testimonial i no legal.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*