L’Hospital d’Alzira participa en l’elaboració de la Plataforma Robson, un registre internacional de cesàries de l’Organització Mundial de la Salut

Newborn Baby

Post també disponible en: Castellano

L’objectiu d’aquest registre és que hospitals de tot el món puguen compartir informació clínica de les cesàries per a analitzar protocols i resultats

Aquest sistema classifica les cesàries en 10 grups segons criteris obstètrics, edat de la mare, nombre de fills, posició fetal o setmanes de gestació transcorregudes

A més de la Ribera, en la posada en marxa d’aquest sistema de classificació participen 79 hospitals de més de trenta països de tot el món.

El L’Hospital Universitari de la Ribera està col·laborant amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en la posada en marxa de la Plataforma de Classificació Robson, un registre en línia de cesàries a nivell internacional.

L’objectiu d’aquesta classificació és que hospitals de tot el món puguen registrar en un sistema digital les dades mèdiques desglossades de cadascuna de les cesàries ateses, per a poder compartir informació sobre el procés perinatal, com són els antecedents, protocols, maneig clínic i resultats obtinguts.

L’Hospital d’Alzira es converteix, així, en el primer centre sanitari d’Espanya que participa en el desenvolupament d’aquest sistema, en el qual també col·labora un total de 79 hospitals de més de trenta països dels cinc continents, com el Canadà, l’Argentina, el Regne Unit, Sud-àfrica, Vietnam, Noruega o el Pakistan.

Classificació segons criteris obstètrics

Segons ha destacat el responsable de l’Àrea Integral de la Dona de l’Hospital Universitari de la Ribera, Rafael Vila, “com a membre d’aquesta xarxa internacional, Alzira és un dels centres sanitaris col·laboradors amb l’OMS per a classificar i registrar en temps real tota la informació biomèdica de cada cas. Quanta més informació monitorada de cada cesària disposen els sistemes sanitaris, millor podrà ser l’atenció prestada a les pacients embarassades”.

Per a això, el Sistema Robson permet classificar les cesàries en 10 grups segons diferents criteris obstètrics, com són l’edat gestacional, el nombre de fills anteriors, la posició del fetus en el moment del part, les setmanes de gestació transcorregudes, si és embaràs únic o múltiple, o si es tracta d’un part espontani o induït, entre altres.

En aquest sentit, el registre en línia de Robson permetrà comparar el percentatge de cesàries en cadascun dels grups, entre hospitals i, fins i tot, entre sistemes de salut, per a, així, poder introduir canvis en els procediments clínics amb l’objectiu de reduir les taxes de cesàries

“En tot just un any, la base de dades Robson ja compta amb el registre detallat de més de 811.000 cesàries practicades per tots els hospitals que integren aquesta plataforma. De fet, els professionals de l’Àrea de Paritori de la Ribera, després d’una gran labor de recopilació, hem registrat la informació de totes les cesàries realitzades al nostre Hospital des de 2010”, explica Vila.

Noves estratègies perinatals

Per a Vila, “la falta d’un sistema d’informació com aquest ha alimentat, a nivell internacional, la controvèrsia sobre les possibles causes de les cesàries. Amb aquest registre, els professionals sanitaris comptarem amb una plataforma amb la qual analitzar resultats i, si escau, aplicar nous protocols per a optimitzar les taxes de cesàries, segons els grups de classificació”.

Per exemple, aquest registre internacional permetrà compartir noves estratègies perinatals amb Unitats de Maternitat de països en vies de desenvolupament. En aquestes zones, practicar una cesària pot suposar un risc vital, tant per a la mare com per al bebé, per la qual cosa identificar possibles àrees de millora pot ajudar a salvar vides.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*