Post també disponible en: Castellano
Teresa Ribera, Vicepresidenta del Govern: “Els periodistes rurals fan possible que els pobles tinguen la seua pròpia veu i siguen presents en el nostre univers comunicatiu”.
El mapa interactiu s’ha presentat en la seu del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Permet identificar quasi 3.000 mitjans locals i periodistes rurals del nostre país i detectar al mateix temps zones d’ombra que poden ser una oportunitat d’emprenedoria per a periodistes.
Els mitjans valencians responen davant la demanda d’informació més pròxima i incrementen el contingut oferit en valencià.
Aquest dimarts s’ha presentat el primer mapa nacional de mitjans de comunicació de caràcter local a la Sala Domingo Jiménez Beltrán del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Es tracta d’un treball elaborat per la Càtedra de Repte Demogràfic i Despoblació de Next Educació, dirigida pel periodista Dr. Manuel Campo Vidal, al llarg dels últims mesos que arreplega tots els tipus de mitjans que hi ha actualment en funcionament en zones rurals del nostre país. (Mapa disponible en: https://reddeperiodistasrurales.com/mapa-de-la-comunicacion-rural-en-espana/)
L’acte ha comptat amb la participació de Teresa Ribera, Vicepresidenta del Govern; Francesc Boya, Secretari General per al Repte Demogràfic; Manuel Campo Vidal, periodista i President de Next Educació i Camí Cabanyes, coordinadora del projecte.
Un total de 203 mitjans, entre ells, tucomarca.com, componen el mapa de la comunicació a la Comunitat Valenciana: 70 a Alacant, 28 a Castelló i 105 a València. En les últimes dues dècades, la Comunitat Valenciana ha experimentat una significativa transformació en el seu panorama mediàtic, impulsada per la crisi econòmica i els avanços tecnològics. La premsa escrita, encara que continua sent rellevant, ha sigut impactada per aquests canvis. Els diaris regionals consolidats mantenen la seua importància, però es troben acompanyats per una forta presència de mitjans digitals, que han guanyat una gran audiència.
Un dels trets distintius dels mitjans a la Comunitat Valenciana és el hiperlocalismo. Els mitjans han respost a la demanda d’informació més pròxima mitjançant la creació d’edicions comarcals, tant en format imprés com digital. Aquesta estratègia permet una connexió més directa amb les comunitats locals.
A més, la Generalitat Valenciana ha fomentat la producció de contingut en valencià mitjançant subvencions, la qual cosa ha portat a diversos mitjans a oferir més contingut en aquesta llengua. Aquesta política reforça la identitat cultural i lingüística de la regió.
En l’àmbit radiofònic, la Comunitat Valenciana compta amb una àmplia varietat d’emissores que ofereixen continguts tant en valencià com en espanyol, consolidant-se com un pilar essencial de l’ecosistema mediàtic regional.
La comunicació en el medi rural
Els 2862 mitjans que componen el mapa interactiu han sigut revisats i validats per la Xarxa de Periodistes Rurals. L’estudi dut a terme conclou que el panorama mediàtic a Espanya està dominat per huit grans grups empresarials: Grupo Planeta, Mediaset España, Pressa, Unitat Editorial, Godó, Vocento, Henneo i Premsa Ibèrica, que concentren la majoria dels mitjans de comunicació. Al seu costat, existeixen xicotets editors locals i professionals independents, però amb arrelament en les seues zones d’influència que, especialment en mitjans digitals, busquen oferir informació més veraç i plural.
Els mitjans locals i hiperlocales operen amb recursos limitats, depenent en gran manera de la publicitat local i institucional. Malgrat les dificultats, aquests mitjans estan en creixement degut a la demanda d’informació pròxima i representen una oportunitat d’emprenedoria on a penes hi ha representació mediàtica local.
Estructura i desenvolupament del mapa
L’elaboració del mapa s’estructura amb el següent format: nom de mitjà, tipus de mitjà, email, telèfon, web, país, comunitat autònoma, província, comarca, població, adreça, persona de contacte, freqüència, grup editorial i observacions. Al seu torn, els tipus de mitjans han sigut agrupats segons la seua tipologia: agències, diaris en paper, mitjans digitals i mitjans locals (format paper gratuït setmanal o mensual), ràdios, televisions i publicacions especialitzades.
El mapa ha sigut concebut per a ser un recurs viu, amb esperit de cooperació, que podrà anar canviant en funció de les aportacions i suggeriments de mitjans, periodistes o de qualsevol persona interessada, la qual cosa contribuirà a enriquir i mantindre actualitzada l’eina. Aquestes aportacions es podran realitzar des d’un formulari habilitat en la web.
El projecte compta amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Ha sigut desenvolupat per l’escola universitària de negocis Next Educació i compta amb la col·laboració de Vivaces, aliança d’empreses pel medi rural.
Sobre Next Educació
Next Educació és una escola de negocis innovadora que prepara als professionals més avançats i qualificats que demanda el mercat, especialment en les àrees de negoci emergents.
Be the first to comment