Opinió: “Deixes un camp més unit”, per Cristóbal Aguado Laza (President d’AVA-Asaja)

Post també disponible en: Castellano

Últimament al·ludim molt a l’esperit de la Transició per posar de manifest la creixent crispació i dificultat que exhibeixen els partits polítics o les entitats socials per arribar a acords beneficiosos per al conjunt de la societat. En un escenari més delicat que l’actual, persones amb punts de vista en principi irreconciliables van donar una lliçó de diàleg i generositat per construir una Espanya democràtica. Al sector agrari aquest esperit també va obrir diàleg fins al punt d’unir l’associacionisme al voltant d’unes poques associacions amb una forta representativitat i una potent veu reivindicativa.

Si AVA i ASAJA s’han convertit en les organitzacions agràries de referència dins de la Comunitat Valenciana i d’Espanya, respectivament, és pel compromís, la lleialtat i la lucidesa prestada per agricultors com José Vicente Aguado Tronchoni, mort aquest dimarts pel maleït Covid -19. Mentre uns només veuen el seu melic i anteposen sempre els seus interessos personals a el bé comú, altres com José Vicente han sabut mirar més enllà per deixar-nos un camp més unit.

La seua va ser una vida abocada al servei dels agricultors des dels primers anys de la seua joventut, quan no va dubtar a compaginar el dur treball agrícola amb càrrecs de màxima responsabilitat en la Germandat de Agricultors de la seua Picassent natal ia la Cambra Provincial Sindical Agrària de València. Un exemple del que estaria per venir va ser la gestió que va protagonitzar a l’hora de modernitzar els camins rurals de la zona, una mesura pionera que va cridar l’atenció de el mateix Govern.

Amb l’aparició de les primeres organitzacions agràries, José Vicente va ser una de les 17 persones que van signar l’acta fundacional de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA en les seves sigles inicials) el 1977. Quan anys després presidia una altra entitat, Joves Agricultors, va demostrar de quina pasta estava fet a l’renunciar a la seua butaca i impulsar la unió entre les dues associacions valencianes. Fins a l’actualitat va continuar remant cap al desenvolupament i la consolidació de l’organització, bé com a membre de la Junta Directiva bé com a president de l’Associació Valenciana d’Agricultors Majors (AVAM). Fins a l’últim dia.

A nivell nacional la seua figura també va sobresortir mitjançant l’aportació desinteressada en nom d’afavorir la constitució de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) el 1989, un procés gens senzill ja que va requerir la fusió de l’CNAG, CNJA i UFADE. Durant anys va representar a Joves Agricultors i als ASAJA en els fòrums comunitaris, tant en el COPA-COGECA com en el Comitè Consultiu de Fruites i Hortalisses. En reconeixement a la seua dilatada trajectòria va rebre el 1974 la Creu de Cavaller a l’Mèrit Agrícola i el 2012, coincidint amb el 35 aniversari d’AVA-ASAJA, la Distinció Extraordinària. No obstant això, el major homenatge que tot el sector pot retre-li és recordar, agrair i seguir el seu exemplar dedicació en defensa dels agricultors i ramaders.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*