Opinió: “Reflexions sobre les causes i les possibles solucions del Covid”, per Robert Raga

Post també disponible en: Castellano

Robert Raga Gadea, alcalde de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria y presidente del Consorcio València Interior (CVI).

“El 70% dels últims brots epidèmics que hem patit té el seu origen en la desforestació i en aqueixa ruptura violenta amb els ecosistemes i les seues espècies”. Són les paraules contundents de María Neira, directora de Salut Pública i Medi Ambient de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en les quals adverteix, amb neguit, de les terribles conseqüències que la mà de l’home ha suposat en la contribució inexcusable de la deterioració del nostre entorn. Des de fa temps, fins i tot anys i lustres, veníem escoltant, insistentment, aquests advertiments que des dels estaments científics i ecològics es llançaven sobre l’opinió pública. Semblava que aqueixes invectives no anaven amb nosaltres i serien les futures generacions, dins de molts anys, les que pagarien la factura sobre l’actuació humana actual. No obstant això, no ha fet falta esperar més temps. La factura de la mà de l’home sobre els ecosistemes l’estem pagant ja actualment, i amb escreix. Fa un any ara, precisament, que estem patint aqueixes males conductes de l’ésser humà i les seues actuacions sobre el nostre medi ambient. L’aparició de noves malalties -cada vegada més contagioses, mortals i incontrolables- són el peatge que hem d’abonar per a continuar vivint al mateix temps que ens obliga a reformular el món com el coneixíem fins ara.

Segons el parer de l’experta de l’OMS, cal lluitar contra la contaminació, protegir l’oceà davant la proliferació de plàstics ja que es tracta d’una font de recursos per a milions de persones en el món i, al mateix temps, Neira incideix en la necessitat de divulgar les conseqüències del canvi climàtic sobre la nostra pròpia salut. Lluitar contra la contaminació i promocionar polítiques verdes i renovables s’erigeixen com algunes de les claus que s’albiren a curt i mitjà termini per a intentar salvar l’statu quo del qual gaudim actualment. Un canvi de model en la concepció de les ciutats, molt poblades i, per tant, una corretja de transmissió de malalties, s’obri pas en aquest relat sobre les decisions que els governs mundials han de prendre, amb decisió i rapidesa. Alguna cosa que, a vegades, no sempre va de la mà, en ocasions massa constretes per l’egoisme i la falta de solidaritat internacionals. L’economia circular, molt de moda des de molt abans de la pandèmia, és ara més que mai una de les claus que poden ajudar a configurar un planeta més sostenible, més net i respectuós amb el nostre entorn natural. Saber aprofitar tots els nostres recursos naturals per al funcionament del sistema productiu i l’erradicació de les emissions de diòxid de carboni són la punta de l’iceberg sobre el qual han de pivotar les actuacions dels governs, especialment les administracions locals que som, al cap i a la fi, les més pròximes i pròximes al ciutadà.

Els ajuntaments hem de ser l’espill sobre el qual es miren i reflectisquen els nostres veïns perquè cada persona, des del seu propi poder de decisió, es consciencie sobre la necessitat de contribuir a un món més just, solidari i sostenible amb el medi ambient. Fomentar més els transports públics, augmentar les zones verdes en els nostres municipis, propiciar les polítiques basades en el reciclatge i el consum responsable i, finalment, viure en harmonia amb el nostre entorn són alguns dels conceptes que hem d’incorporar en cadascuna de les nostres actuacions. Per exemple, a Riba-roja de Túria estem treballant actualment en un programa europeu denominat Gènesi Túria per a erradicar la canya invasora en els marges del riu Túria que ens permetrà aconseguir un ecosistema autòcton capaç de regenerar-se de manera autònoma i contribuir al medi ambient i la plantació de bosc de ribera. O el programa Guardian destinat a reutilitzar l’aigua de la depuradora per a previndre possibles focs en la Vallesa. A més, també està previst una àrea de 27 hectàrees de zona verda en el polígon del Oliveral. Plantar més arbres i reutilitzar l’aigua de les depuradores seran essencials en la seua execució. Sense oblidar, els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que estem en vies de compliment. En essència, són alguns dels exemples que hem de potenciar com a solució indefectible davant els reptes que aquesta pandèmia s’ha encarregat de destapar. 

SIGNAT: ROBERT RAGA GADEA, alcalde de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i president del Consorci València Interior (CVI).

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*