Protecció Civil i Emergències recomanen extremar la precaució davant l’arribada d’un temporal a la Comunitat Valenciana

Se ha establecido la Preemergencia por lluvias nivel naranja en las tres provincias de la Comunitat Valenciana.
Se ha establecido la Preemergencia por lluvias nivel naranja en las tres provincias de la Comunitat Valenciana.

Post també disponible en: Castellano

Se ha establecido la Preemergencia por lluvias nivel naranja en las tres provincias de la Comunitat Valenciana.
S’ha establert la Preemergència per pluges nivell taronja en les tres províncies de la Comunitat Valenciana.

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha emès, a través del Centre de Coordinació d’Emergències (CCE), un avís de riscos meteorològics pel qual s’estableix preemergència nivell taronja per pluges a la Comunitat Valenciana i per fenomen costaner també al litoral de Castelló. Aquest episodi de pluges fortes, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), vindrà acompanyat de tempestes, vent a tot el litoral i fenòmens costaners de nivell groc també al litoral de València i Alacant.

Aquest avís s’ha difós a municipis i organismes amb competències en la gestió d’Emergències i recorda que hauran d’activar els protocols interns i plans municipals corresponents, mitjançant els òrgans de coordinació previstos com el Centre de Coordinació Municipal (Cecopal) des del qual es dirigeix ​​el Pla Territorial d’àmbit local coordinant l’actuació dels recursos municipals.

Com recorda el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, “és important que els organismes i municipis mantinguin la necessària atenció i seguiment de tots els avisos que emeti durant aquests dies el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat amb la finalitat de activar amb antelació els seus protocols d’actuació i d’establir les pertinents mesures preventives en els seus respectius àmbits. Tal com ha indicat, s’aconsella extremar la precaució en aquells municipis amb risc alt o mitjà d’inundacions, especialment en les proximitats de rius i barrancs ” .

El Centre de Coordinació d’Emergències vol traslladar a la població que aquest episodi es caracteritzarà per la persistència i extensió de les precipitacions, que pugui arribar en alguns casos a quantitats acumulades importants.

Reforç de la sala d’atenció de trucades 112

El director de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta les Emergències José María Ángel ha assenyalat que “des que comencen els primers avisos per part de l’Agència Estatal de Meteorologia i, seguint sempre el que marquen els tècnics, es realitza un seguiment de l’evolució de l’episodi per ajustar els mitjans que hagin d’intervenir i atendre la població “. Àngel ha fet en aquest sentit una crida a tota la població i ha insistit en la importància d’adoptar mesures de precaució i evitar les situacions de risc.

Consells a la població

– Quan es notifiqui una preemergència, cal procurar estar informat de l’evolució de la situació a través dels mitjans de comunicació, seguir fonts oficials i no difondre rumors que incrementin l’alarma

– Cal allunyar-se de les riberes dels rius i barrancs. No romanguis en els ponts.

– Es recomana informar-se de la situació abans d’iniciar un viatge. Circula preferentment per carreteres principals i autopistes. Utilitza el vehicle només si és imprescindible.

– No intentar mai creuar un gual o un lloc inundat.

– Retira els vehicles de les zones que puguin inundar-se.

Per a millor informació, també es pot consultar la web de l’1 · 1 · 2 CV www.112cv.gva.es i el compte de twitter @ GVA112. En cas de produir incidències importants en qualsevol municipi, es recorda als responsables municipals que han d’informar el Centre de Coordinació d’Emergències pels canals habituals o mitjançant el telèfon d’emergències 1 · 1 · 2 Comunitat Valenciana.

Alerta per pluges molt intenses

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), alerta per pluges molt intenses i fortes tempestes a l’àrea Mediterrània durant els propers dies.

El desplaçament de la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) cap al sud-est peninsular, fa que les precipitacions més intenses es concentrin en la jornada d’avui a les illes Balears, on s’esperen acumulacions de fins a 50 l / m2 en una hora, i que demà s’estenguin també a altres punts de l’est peninsular, especialment a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Regió de Múrcia i est de Castella-la Manxa i Andalusia.

A més, s’esperen vents forts, tant en terra com en les costes, en nombrosos punts de la Península, Balears, Ceuta i Melilla.

recomanacions

Davant pluges intenses

Si va conduint, disminueixi la velocitat, extremeu les precaucions i no s’aturi en zones on pugui discórrer gran quantitat d’aigua.
Si ha de viatjar, procureu circular preferentment per carreteres principals i autopistes.
En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, s’ha de tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns aliens i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.
Si comença a ploure de manera torrencial, pensi que hi ha risc d’inundació. No travessi amb el seu vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que pot haver sota l’aigua i localitzeu els punts més alts de la zona. No intenti salvar el seu automòbil enmig d’una inundació.
Si es troba al camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i turons, evitant travessar guals inundats. Igualment, ha de dirigir-se als punts més alts de la zona.
El difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantenir-se informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.
Davant el risc de tempeste.

El perill de les tempestes per a les persones es produeix, fonamentalment, en camp obert. No obstant això, en els nuclis urbans també hi ha perill de caiguda de llamps, pel que és convenient col·locar-se prop dels edificis per protegir-se. En els habitatges s’aconsella evitar els corrents d’aire. Si va conduint, un vehicle tancat pot ser un bon refugi.

Si la tempesta el sorprèn al camp, eviti córrer i romandre en llocs elevats, com els alts dels turons, carenes o divisòries. No es refugiï sota els arbres i allunyeu-vos de filats i objectes metàl·lics

Davant vents costaners

Si es troba en zones marítimes, procuri allunyar-se de la platja i d’altres llocs baixos que puguin ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant la intensitat de vents forts.

Es recomana evitar estacionar els vehicles en zones que es puguin veure afectades per l’onatge.

En aquestes situacions, el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar si es troba en les proximitats del mar.

No posi en risc la seva vida davant les imatges espectaculars del fort onatge.

Davant forts vents

Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguin caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que puguin desprendre. També, convé abstenir-se de pujar a les bastides sense les adequades mesures de protecció.

Si va conduint, extremi les precaucions, especialment a la sortida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesats en carreteres de doble sentit. Pareu atenció davant la possible presència d’obstacles a la carretera.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*