Emergències adverteix als ajuntaments que extremin la vigilància en zones forestals davant el risc d’incendis per l’onada de calor

Las brigadas forestales trabajando.
Las brigadas forestales trabajando en el incendio de Alborache.

Post també disponible en: Castellano

Las brigadas forestales trabajando.
Les brigades forestals treballant.

Gabriela Bravo recorda que la Comunitat passarà del nivell 2 d’alerta al 3 si la situació ho aconsella, amb el que es prohibirà l’ús de paellers i zones públiques de barbacoa

S’han planificat vols de vigilància sobre les àrees boscoses d’especial vulnerabilitat i estan previnguts més d’un miler d’efectius per si es produeix algun foc

L’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, a través del Centre de Coordinació d’Emergències (CCE), a través d’un butlletí d’avís especial, ha advertit als ajuntaments i als organismes intervinents en situació d’emergències que, davant la imminent onada de calor que s’espera per aquest cap de setmana, mantinguin atenció i seguiment d’aquesta situació, sobretot pel que fa a la vigilància de les superfícies forestals.

Aquest avís s’estén també a aquelles àrees de vegetació que, encara que no tinguin la consideració de terreny forestal, siguin susceptibles de cremar. L’avís també estableix que s’han de limitar al màxim totes les activitats que suposin un risc d’incendi en els espais vulnerables al foc mentre duri l’onada de calor.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia, des d’aquest dijous i durant tot el cap de setmana, l’arribada d’una massa d’aire tropical continental provocarà un augment de les temperatures, especialment a les àrees de l’interior. Es superaran els 35 graus de manera generalitzada que poden arribar als 40 en molts punts.

Així, s’espera que els valors més alts s’assoleixin entre aquest divendres 28 i el diumenge 30. Les temperatures nocturnes seran també molt elevades, ja que no baixaran dels 25 graus.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha explicat que el nivell d’alerta 2, que està en vigor ara, pot elevar al 3 si la situació així ho aconsella. En aquest cas, quedaria prohibit qualsevol activitat que impliqués risc d’incendis com els trets pirotècnics en zones de risc així com l’ús de paellers o zones públiques de barbacoa. En aquest sentit, la consellera ha insistit en la importància de seguir el canal oficial d’informació d’Emergències, el compte oficial de Twitter @ GVA112, per estar al dia de l’evolució de l’onada de calor i en quin nivell de gravetat es troba.

A més, Gabriela Bravo ha destacat la importància de comptar amb l’ajuda de la població per a la millor protecció del patrimoni natural valencià. “Davant de qualsevol albirament d’una columna de fum o foc cal trucar ràpidament al telèfon 1 · 1 · 2 perquè una trucada ràpida permet millorar el temps de resposta”, ha assegurat.

Vols de vigilància i un miler d’efectius preparats

Entre les mesures planificades per aquests dies s’inclouen diversos vols diaris de vigilància que recorreran tota la Comunitat Valenciana. A més, més d’un miler d’efectius que coordinarà l’Agència està previngut per actuar en el cas que fos necessari.

En concret, aquest dispositiu està format per 56 unitats Forestals més de 6 helitransportades i 45 autobombes atesos per una dotació diària de 370 bombers. A això cal sumar 9 helicòpters (2 de coordinació i 7 d’extinció), 9 avions (7 de terra i 2 amfibis), 459 persones adscrites al servei de vigilància preventiva repartides entre 66 observatoris forestals.

També estan en situació d’alerta els agents mediambientals dependents de la Generalitat. A aquests intervinents cal sumar els efectius dels tres consorcis provincials de bombers, les brigades de Divalterra, el personal de la Unitat Militar d’Emergències, la Guàrdia Civil i les policies locals dels diferents ajuntaments, que poden mobilitzar-se si és necessari activar el Pla Especial d’Incendis Forestals.

Gabriela Bravo ha recordat que, una de les grans novetats d’aquest any, és la recentment ampliada flota de drones de la CCE. A l’dron amb càmera termogràfica de gran resolució, que ja ha estat utilitzat tant en incendis com en la recerca de persones, se sumen dos nous aparells més lleugers amb més autonomia de vol i capaços de volar de nit i que també té amb altaveus i focus de visualització per a la recerca de persones extraviades.

Consells

Des de l’Agència d’Emergències s’aconsella anar amb compte amb el sol entre les 12 i les 16 hores, així com abstenir-se de realitzar exercici físic durant aquest període del dia. A més, es recorda que cal utilitzar cremes protectores adequades i beure molta aigua, així com evitar la ingesta d’alcohol i cafeïna. També s’ha de tenir màxima precaució en els vehicles i no deixar en el seu interior sense ventilar ni refrigerar a nens, gent gran i mascotes.
Per a més informació: http://www.112cv.gva.es/va/

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*