Qualitat Democràtica homenatja 21 víctimes dels camps d’extermini naturals de deu localitats de Camp de Túria

Post també disponible en: Castellano

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha participat en un acte a fi d’immortalitzar en les ‘Rajoles de la Memòria’ els noms de 21 víctimes dels camps de concentració i extermini nazis naturals de la comarca de Camp de Túria i reparar la seva memòria i les seves històries.

Segons Garijo, es tracta d’un “primer pas per restituir el record dels valencians i les valencianes que, com tants altres espanyols, van ser oblidats primer pel règim franquista i després per una important part de la societat”.

Amb l’objectiu de “revertir aquesta situació” i de “recordar la memòria d’aquelles persones que van patir l’horror, la maldat en estat pur, trobant en molts casos la mort, en els camps d’extermini nazis”, ha assenyalat la consellera, es ha celebrat un nou acte d’homenatge emmarcat en el projecte ‘Construint Memòria’ de la Generalitat, en aquesta ocasió a Bétera.

Així, s’ha reconegut la lluita per la llibertat i pels valors democràtics de 21 víctimes de la barbàrie nazi procedents de les localitats de Benaguasil, Bétera, l’Eliana, Gàtova, Llíria, Loriguilla, Nàquera, la Pobla de Vallbona, Sant Antoni de Benagéber i Vilamarxant.

“Tot i que han passat 75 anys, el terror i els crims de lesa humanitat que van perpetrar els nazis en els camps d’extermini representen una ferida encara per guarir”, ha expressat Pérez Garijo, a el mateix temps que puntualitzava que “els fanatismes i els totalitarismes són producte de la por, la intolerància, la rancúnia i l’odi “i que” cada dret i llibertat que es vulneren, cada atac a la dignitat humana, cada discriminació, allunya la democràcia de la societat “.

La prevenció d’aquesta màxima és precisament el motiu que sustenta, segons la responsable de l’àrea de Memòria Històrica de la Generalitat, un projecte com aquest, amb l’ànim que les víctimes de l’Holocaust “siguin les últimes a l’patir el dolor provocat per l’odi i la por “.

Restitució de l’record

Aquest nou homenatge restitueix el record de 21 víctimes dels camps de concentració i extermini de el règim d’Hitler que provenien de la comarca de Camp de Túria. Gràcies a el projecte ‘Construint Memòria’ de la Generalitat seus noms i les seves històries quedaran fixats en el record col·lectiu de les seves respectives localitats.

Per això les ‘Rajoles de la Memòria’ posaran en un lloc prominent els noms de José Ferrer Alsina, Daniel Plasencia Moraval (els dos de Benaguasil); Eduardo Camps Falomir, Vicent Miralles, Francesc Ten Campos, José Tingues Camps (de Bétera els quatre); Juan Coll Valero (de l’Eliana); Isidre Hernández Morelló, Miguel Navarre Martínez, Daniel Romero Romero, Ricardo Serra Sánchez (veïns de Gàtova); Miguel Portoles Cotanda, José Badia Agustí (de Llíria); Federico Cervera Moratín, Isidre Cervera Moratín (tots dos de Loriguilla); Manuel Cap Tomàs, Antonio Pérez Aroca (naturals de Nàquera); Benjamí Navarro Bargués, José Serra Benavent (veïns de la Pobla de Vallbona); Filiberto García Benlloch (de Sant Antoni de Benagéber); i Francisco Tadeo (de Vilamarxant).

Els 21 homes, les històries es rememoren en aquesta ocasió, van passar pels camps de Mauthausen, Neuengamme, Dachau, Buchenwald i Aurigny. D’ells només nou van sobreviure, mentre que els altres 12 van morir a mans dels nazis; només un dels supervivents, Francisco Tadeo, de Vilamarxant, va aconseguir escapar -de Aurigny- abans de l’hora de l’alliberament per les tropes aliades.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*