Riba-roja constitueix una comissió ètica per garantir la “neteja” en l’adjudicació dels contractes públics de l’ajuntament

Post també disponible en: Castellano

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha constituït una comissió d’ètica que s’encarregarà de garantir la neteja en les adjudicacions dels contractes públics i evitar, d’aquesta manera, possibles casos de frau, favoritisme i prevenció de conflictes d’interessos que poguessin sorgir . Aquesta nova comissió d’ètica forma part dels acords plenaris que van ratificar el seu acatament a les mesures “compliance” europees.

La constitució d’aquesta comissió ètica està impulsada pel govern de l’PSPV i ha comptat amb el suport de la resta de partits polítics amb representació municipal en l’actualitat: Partit Popular, Ciutadans, Compromís, Esquerra Unida, Podem i Vox. Aquesta comissió forma part de les mesures incloses en el codi ètic que en matèria de contractació pública emana de el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE).

Una de les principals tasques d’aquesta comissió passa per evitar possibles casos d’interessos que puguin sorgir en el procés d’adjudicació dels contractes públics de l’ajuntament, de manera que totes les possibles aspirants als mateixos concorrin amb les mateixes possibilitats. Garantir la transparència i la igualtat en el tracte de tots els licitadors i candidats en el procediment són altres dels seus objectius.

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria és pioner en l’àmbit de la Comunitat Valenciana en l’adopció de mesures, procediments jurídics i eines tecnològiques enfocades a evitar possibles casos de corrupció o favoritisme en els processos d’adjudicació en totes les adjudicacions i contractes municipals externs al llarg de tot l’any.

De fet, una de les primeres mesures passa per limitar l’accés dels polítics a les esmentades taules en les que únicament tenen veu i vot els funcionaris i els empleats públics. Cap membre de l’equip de govern ni de l’oposició formen part de les mateixes. A més, les sessions que tenen lloc per donar a conèixer els guanyadors de cada procediment públic es retransmet en “streaming”.
El codi ètic aprovat per l’Ajuntament de Riba-roja de Túria recorda que la transparència municipal “guarda una estreta relació amb els principis d’igualtat, publicitat, concurrència, no discriminació i prohibició de l’arbitrarietat de l’administració contractant, a l’fomentar una major participació dels licitadors i, per tant, una millora en les seves ofertes “.

Precisament, la normativa de Riba-roja assenyala que l’administració pública “ha de fer ús de tots els mitjans que el dret nacional posi a la seva disposició per tal d’evitar que els procediments de contractació pública es vegin afectats per conflictes d’interessos; això pot suposar fer ús de procediments destinats a detectar, evitar i resoldre conflictes d’interessos “.

Evitar que puguin existir possibles casos de conflictes d’interessos són altres dels arguments subjacents en aquest codi fins al punt que s’estén als mateixos funcionaris que en formen part “participin en el desenvolupament de licitació o puguin influir en el resultat de la mateixa , tingui directament o indirectament un interès financer econòmic o personal que pogués semblar que compromet la seva imparcialitat i independència en el context de l’procediment de licitació “.
 
La directiva adverteix que les empreses concurrents “no han d’haver participat en una organització delictiva o haver estat declarades culpables de corrupció o frau contra els interessos financers de la Unió Europea, motiu pel qual la corrupció i el frau són arguments per a l’exclusió de els operadors econòmics dels procediments de contractació “. I assenyala l’obligació d’aquelles persones o entitats que tinguin coneixement d’un possible conflicte d’interès “han de posar immediatament en coneixement de l’òrgan de contractació”.

Cal recordar que l’Ajuntament de Riba-roja ocupa actualment la primera posició en la llista de municipis amb major nivell de transparència de la Comunitat Valenciana, per davant de ciutats com València, Gandia o Mislata. Riba-roja compleix en l’actualitat un total de 124 dels 162 indicadors utilitzats per analitzar els compliments de les administracions públiques en aquesta matèria.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha assenyalat que la constitució de la mesa ètica de contractació “forma un punt d’inflexió en la història del nostre municipi en el qual tots els ciutadans poden conèixer en directe els processos d’adjudicació de aquest ajuntament, per primera vegada qualsevol pot conèixer en detall tots els aspectes de la gestió municipal amb llum i taquígrafs “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*