Riba-roja demana a l’Estat que reconega com a discapacitat social o psicosocial a les persones que pateixen la síndrome d’Asperger

Post també disponible en: Castellano

El ple municipal aposta per visibilitzar les dificultats d’aquest col·lectiu

El ple municipal de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una moció d’Esquerra Unida i Compromís en la qual reclama al Govern d’Espanya que reconega la discapacitat social o psicosocial de les persones que pateixen trastorn de l’aspecte autista (TEA) amb l’objectiu de millorar l’accés al treball públic i altres beneficis regulats actualment per a la seua contractació. 

La proposta del ple municipal ha comptat amb el vot a favor de l’equip de govern del PSPV, a més del Partit Popular, Ciutadans, els partits impulsors de la iniciativa –Compromís i Esquerra Unida- Podem Riba-roja Pot i Vox. La proposta aprovada per les formacions polítiques de la localitat coincideix amb la celebració que va tindre lloc el passat dia 18 de febrer sobre la Síndrome d’Asperger. 

La moció insta a dur a terme totes les actuacions necessàries per a donar resposta a les reivindicacions plantejades per la Confederació Asperger España, del passat 11 de desembre, en la Comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat del Congrés dels Diputats. Entre elles, cal destacar el reconeixement de la figura legal de la “Discapacitat Social” per a totes les persones afectades per l’espectre autista (*TEA) amb o sense retard cognitiu. 

Altres reivindicacions passen per garantir l’accés a l’ocupació pública amb la inclusió del TEA o la discapacitat social en el contingent del 2% reservada a les persones amb discapacitat intel·lectual i l’adaptació dels processos d’oposicions perquè totes les persones puguen competir en igualtat d’oportunitats en el contingent reservat per a persones amb discapacitat. 

Els promotors d’aquestes actuacions aposten, a més, per establir mesures de visibilitat, protecció i adaptació a les persones amb TEA en els centres escolars, des de l’etapa obligatòria fins al batxillerat i la formació professional. Així mateix, plantegen exigir aquestes mesures d’igualtat en el sector privat que garantisquen el compliment de la legalitat vigent. 

Aquest tipus de trastorn es manifesta de manera diferent en cada individu, encara que tots tenen en comú les dificultats per a la interacció social, especialment amb persones de la seua mateixa edat, alteracions dels patrons de comunicació no-verbal, interessos restringits, inflexibilitat cognitiva i de comportament, dificultats per a l’abstracció de conceptes, coherència central feble en benefici del processament dels detalls, interpretació literal del llenguatge, dificultats en les funcions executives i de planificació, la interpretació dels sentiments i emocions alienes i pròpies. 

L’impuls del moviment associatiu va propiciar l’any 2015 l’aprovació, per unanimitat, d’una proposició no de llei (PNL) sobre l’Estratègia Espanyola en TEA en el Congrés dels Diputats. Més tard, va ser aprovada pel Consell de Ministres i es va constituir un marc de referència d’accions per a garantir la igualtat d’oportunitats i el gaudi efectiu dels drets del col·lectiu i les seues famílies. No obstant això, el Pla d’Acció previst l’any 2015 encara no s’ha desenvolupat. 

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert *Raga, ha destacat la necessitat de “donar visibilitat a les persones afectades per la Síndrome de Asperger i a les seues famílies que pateixen diàriament dificultats per al seu normal desenvolupament social i laboral i per a això és necessària una implicació efectiva de totes les administracions públiques; des de l’ajuntament ens comprometem a desenvolupar un conveni amb la Confederació Asperger amb mesures concretes per a aquestes persones”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*