Riba-roja homenatja a Clara Campoamor en el 90 aniversari de l’aprovació del vot femení a Espanya durant la II República

Post també disponible en: Castellano

El ple advoca per proclamar la igualtat en l’activitat pública 

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una moció municipal del PSPV en la qual es ret homenatge a Clara Campoamor per l’impuls decisiu que va suposar en el seu moment per a permetre el vot de les dones a Espanya. La proposta ha comptat amb el suport d’Esquerra Unida, Compromís, Podem Riba-roja Pot, Ciutadans i el Partit Popular i el vot en contra de Vox. 

La moció aprovada destaca el paper decisiu que va exercir Clara Campoamor per a aconseguir el vot de les dones en les eleccions en una conjuntura molt difícil en l’àmbit d’Espanya i de la resta dels països d’Europa i del món. La seua ratificació en les corts generals va tindre lloc l’1 d’octubre de 1931 durant la II República espanyola després d’anys de lluita i esforços. 

La presència de Clara Campoamor en la política va ser primordial per a dur a terme aquesta iniciativa gràcies a que en les eleccions de 1931 va obtindre un escó, si bé en aquests comicis les dones podien ser triades, però encara no podien votar. El seu accés a la política va ser sota el paraigua polític del Partit Radical d’Alejandro Lerroux, al costat d’altres activistes femenines com Margarita Nelken i Victoria Kent. 

El paper de Campoamor va ser decisiu en per a la proclamació del vot femení l’1 d’octubre de 1931, encara que per a això va haver d’enfrontar-se a Victoria Kent i a altres diputats del seu propi partit per a defensar el principi de la igualtat per damunt dels interessos de l’Estat o de totes les conseqüències que això podria suposar en el marc polític existent en aquella conjuntura. Finalment, el sufragi femení a partir dels 23 anys va ser aprovat amb 161 vots a favor i 121 en contra. 

D’aquesta manera, Espanya s’unia a altres països en el món on aquest dret universal ja s’havia implantat com Nova Zelanda, Finlàndia, Noruega, el Regne Unit o Alemanya. En les eleccions del 19 de novembre de 1933, les dones ja van poder exercir el seu dret al vot. No obstant això, Clara Campoamor no va poder ratificar el seu escó en les citades eleccions i es va exiliar a París després de l’esclat de la Guerra Civil. 

Coincidint amb el 90 aniversari d’aqueixa històrica aprovació, la moció del ple de Riba-roja de Túria incideix en el paper desenvolupat per l’activista Campoamor en el seu defensa del feminisme i el respecte per les diferències i la igualtat real. “Necessitem una cultura, una societat en la qual les dones siguen visibles, subjectes de ple dret, no objectes sexuals o mercantils”, afirma la proposta. 

L’acord plenari aprovat per Riba-roja de Túria suposa, a més, un compromís en l’aplicació del principi de transversalitat de gènere en totes les seues polítiques, un augment dels pressupostos dedicats a les polítiques d’igualtat i contra la violència masclista, aconseguir un acord institucional perquè la igualtat siga un principi d’actuació en totes les actuacions municipals i, finalment, continuar impulsant les propostes del Consell Sectorial d’Igualtat. 

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha defensat el paper de Clara Campoamor “en favor de la igualtat de les dones en una conjuntura difícil i complicada, encara que per a això va haver d’enfrontar-se al seu propi partit ja que les seues conviccions eren fermes i plausibles i no sempre comptaven amb el suport necessari, per això ara més que mai cal continuar aprofundint en aquest àmbit tenint com a referència el llegat que hem rebuts de les precursores”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*