Riba-roja programa “Hivern Jove” per oferir alternatives d’oci als joves d’entre 12 i 17 anys els caps de setmana

El ayuntamiento dispone cuatro Jaimas en la Plaça de l’Estació.
El ayuntamiento dispone cuatro Jaimas en la Plaça de l’Estació.

Post també disponible en: Castellano

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha posat en marxa un programa per oferir alternatives d’oci als joves de la localitat d’entre els 12 i els 17 anys durant els caps de setmana. Sota la denominació “Hivern Jove”, el consistori pretén acostar-se a les inquietuds i a les propostes dels joves del municipi amb un complet i innovador programa de temps lliure.

Distribuïts en quatre Jaimas ubicades a la plaça de l’Antiga Estació, els joves d’entre els 12 i els 17 anys de Riba-roja tenen l’oportunitat de disposar durant els caps de setmana d’una oferta diferent del seu temps de descans en un ambient relaxat i amb l’opció de dissenyar ells mateixos les activitats o les propostes que porten a terme des de divendres a la tarda fins diumenge.

Els joves que s’acosten a les Jaimas instal·lades pel consistori poden dur a terme en un espai habilitat per a ells actes quotidians com compartir un berenar o un sopar -de entrepans, principalment- en un ambient en el qual no són controlats pels adults i en el qual poden expressar-se i desenvolupar-se sense necessitat de donar explicacions més enllà de les normes habituals de convivència.

La posada en marxa d’aquest programa coincideix en el temps amb l’arribada dels mesos més durs de l’hivern, en què el fred i la pluja fan acte de presència i, per això, se’ls habiliten les citades Jaimas perquè puguin gaudir de el seu temps de festa lliurement. Sota la supervisió d’un monitor animador juvenil en tasques d’assessorament i ajuda, els joves tenen l’opció de xerrar, menjar, escoltar música o participar en algunes activitats.

La bona acollida que aquesta iniciativa va tenir en el passat mes de desembre ha animat a la Regidoria de Joventut a continuar amb aquesta iniciativa i ampliar-la fins a mitjans del pròxim mes de febrer quan els actes i la vida social en molts dels pobles valencians passa a desenvolupar-se , principalment, en els casals fallers com a preludi d’aquestes festes tradicionals.

A l’interior de les Jaimas s’han disposats taules i cadires per als joves, unes taules de ping-pong per jugar entre ells i uns dispositius per escoltar música ambient el volum no arriben mai cotes altes per evitar molèsties o sorolls als propis veïns de Riba-roja de Túria. Les úniques prohibicions disposades a l’interior es cenyeixen a l’absència d’alcohol i tabac.

L’horari de funcionament de les Jaimas comença els divendres de 18 a 24 hores, continua els dissabtes des de les 17.30 a les 24 hores i, finalment, conclou els diumenges des de les 17.30 fins a les 20.30 hores. Alguns caps de setmana s’han disposat competicions d’escacs o tallers de composició de música electrònica que han tingut una bona acollida entre els joves.

Fins al moment, els joves que han decidit participar en “Hivern Jove” procedeixen de l’propi casc urbà i de les nombroses urbanitzacions de terme municipal en un intent per vertebrar i establir una major cohesió social, incentivat per l’oferta de mitjans de transport públic – principalment, autobusos- que els traslladen des dels seus domicilis fins a la plaça de l’Estació.

Aquest programa municipal s’origina davant la impossibilitat dels joves d’entre 12 i 17 anys d’disposar d’un espai dissenyat per a la seva edat en el casc urbà de Riba-roja ni tampoc poden practicar moltes activitats pels carrers de la ciutat durant uns mesos amb condicions atmosfèriques adverses, per això aquesta iniciativa s’emmarca en un ambient distès aliè als adults que serveix de refugi i de diversió.

La regidora de Joventut de Riba-roja, Ana Cristina Folgado, ha explicat que aquesta iniciativa municipal “cobreix una funció molt important cap als xavals d’entre 12 i 17 anys que es troben en una franja d’edat vital per al seu desenvolupament lluny de l’judo adult , que comencen a sortir, a divertir-se i no disposen d’un espai fixat determinat a l’efecte, per això, posem al seu abast eines adequades amb una alternativa d’oci educativa i en horari nocturn que és el que més els atrau “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*