Un associat de AVA-Asaja, premiat per la seua empresa ‘Amics del Paisatge’ en l’Alt Túria

Post també disponible en: Castellano

La Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera reconeix el cultiu ecològic de tomaques sense reg, el compromís mediambiental en el dia a dia i la divulgació agrícola 

El projecte ‘Amics del Paisatge’ que impulsa en nom dels Olmos el membre de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), Javier Sebastián Antón, ha rebut el Reconeixement Reserva de la Biosfera al Compromís Mediambiental que atorga la Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. ‘Amics del Paisatge’ és premiat, segons la fallada de l’òrgan governamental, “per posar en valor el patrimoni natural i cultural amb la seua manera de treballar en el dia a dia, així com per la seua labor de divulgació de l’entorn i la cultura en la Reserva de la Biosfera de l’Alt Túria a València”. 
Aquesta jove empresa agroambiental aposta per una agricultura ecològica i de conservació del paisatge. Javier Sebastián destaca que “és probable que siguem el principal productor de tomaca de secà, ja que es treballa una gran extensió. Innovar hui, per a mi, és en moltes coses mirar arrere. Cultivar amb tècniques d’antany i fer-ho com a empresa és molt complex, perquè fa falta saber fer-ho i a més té moltíssims riscos. Per això ningú ho fa. Encara així, crec que vaig en el camí correcte cultivant com el faig. Enguany, en plena sequera estiuenca, les meues tomaqueres han estalviat uns 400.000 litres d’aigua. No sols treballe tomaca, també cirera o poma en un entorn dominat per l’ametler, el cereal, l’olivera o la vinya”. 
Respecte a la comercialització, ‘Amics del Paisatge’ realitza venda directa sense intermediaris. “Portem xicotetes capsetes de tomaques a domicilis de València i àrea metropolitana sota la filosofia ‘del camp a la teua casa en 24 hores’ collint la fruita en el punt òptim. Els nostres clients són molt especials, molts d’ells es converteixen en amics, persones molt compromeses amb el medi ambient que valoren la proximitat, la màxima qualitat, el sabor de sempre i les pràctiques sostenibles en harmonia amb la naturalesa”, sosté Javier. 
En aqueixa mateixa línia, la iniciativa promou com a activitat complementària la divulgació, la formació i l’assessorament a persones que volen acostar-se al territori, a través de visites de camp, tallers i jornades d’agricultura, emprenedoria rural, ecologia, etc. Javier, que porta més de 12 anys emprenent projectes de paisatge i naturalesa, també ha escrit els llibres ‘Ànima Paisatge’ i ‘Emprendre un xicotet negoci en el medi rural’. 
‘Amics del Paisatge’ va nàixer en 2017 com a plataforma en línia de divulgació i observació del paisatge a Espanya. Durant els seus primers anys va iniciar activitats ecoturístiques i va realitzar proves en camp per a estudiar cultius alternatius als ja existents en la seua zona, adquirint uns terrenys agrícoles en estat d’abandó en nom dels Olmos, població de la família de Javier. En 2020, després de plantar els seus primers arbres fruiters, per la irrupció del COVID-19 va haver de paralitzar la seua activitat ecoturística, i això el va obligar a redefinir el projecte amb una dedicació plena cap a l’agricultura i la divulgació agroambiental, per la qual ara és reconegut.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*