Un projecte de la Diputació i Amufor demostra la utilitat de la ramaderia extensiva per a previndre incendis

Post també disponible en: Castellano

Este dijous s’han presentat a Bicorp les conclusions d’un nou projecte pilot desenvolupat per l’Associació de Municipis Forestals amb el finançament de la corporació provincial

Entre les propostes estudiades durant la jornada destaca la possibilitat d’oferir una compensació als agricultors a canvi de mantindre zones forestals i evitar el seu abandó

El Ecomuseo de Bicorp ha acollit este dijous la jornada denominada ‘Foment de ramaderia extensiva en les nostres muntanyes per a prevenció d’incendis forestals i conservació ambiental’, en la qual s’han presentat els resultats d’un nou projecte pilot desenvolupat en les muntanyes de Bicorp per l’Associació de Municipis Forestals (AMUFOR) i finançat per la Diputació de València.

La iniciativa, que ha comptat amb una ajuda de 25.000 euros aportada per l’àrea de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació de la corporació provincial, ha consistit a adequar parcel·les de les muntanyes del municipi de la Canal de Navarrés per a pastura de ramaderia extensiva. Gràcies a això, s’ha recuperat la font i l’abeurador; i s’ha dut a terme el ‘resalveo’ de zones d’alzinar per a buidar el pas de bestiar i millorar port arbori, així com la plantació de farratge estacional en finques. A més, el projecte ha inclòs una anàlisi sobre la viabilitat econòmica i laboral, en condicions assumibles de dedicació dels pastors, d’una explotació ramadera extensiva.

Els resultats del projecte deixen clar que este tipus d’activitat agrària pot resultar molt útil per a la recuperació i cura d’espais ambientals, la qual cosa en molts casos servix per a previndre incendis forestals i conservar el medi ambient. La ramaderia extensiva es confirma així com un element clau per al desenvolupament rural i la conservació ambiental.

Conservació mediambiental

Per a fomentar esta pràctica en les zones rurals, una de les propostes més destacades que s’ha plantejat durant la taula de debat ha sigut la d’aplicar una espècie de sistema de ‘pagament per serveis ambientals’ a agricultors i ramaders, a canvi d’un adequat manteniment de zones forestals com a mesura de prevenció d’incendis, i de la creació i manteniment de l’activitat agrària per a evitar abandó d’eixos llocs.

El diputat de Desenvolupament Rural i Polítiques Contra la Despoblació, Ramiro Rivera, que ha participat en la jornada al costat de l’alcaldessa de Bicorp, Nuria Mengual, i la presidenta d’AMUFOR, Chelo Alfonso, ha declarat que “des de la Diputació continuarem donant suport a projectes que fomenten l’emprenedoria rural per a fixar població en el territori i al mateix temps contribuïxen a previndre incendis forestals”.

Al llarg de la jornada també s’han analitzat diverses iniciatives locals de ramaderia extensiva i recuperació de bancals com a eina per a la prevenció d’incendis forestals. També s’ha donat a conéixer el projecte europeu ‘Open2Preserve’, que té com a objectius la recuperació de pastures a través del herbivorisme píric (combinació de herviborisme guiat mitjançant ramaderia autòctona i focs controlats), així com la identificació i foment de solucions innovadores de valorització (segells de qualitat ramadera, nous canals de comercialització, etc).

El cicle de conferències s’ha completat amb una taula redona on responsables polítics, tècnics de municipis forestals valencians i professionals de la ramaderia han debatut les claus per a agilitzar la incorporació de la ramaderia extensiva en els boscos.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*