Un videojoc interactiu ajuda als malalts renals de l’Hospital de Manises a practicar exercici durant la diàlisi

Post també disponible en: Castellano

La iniciativa fomenta a més una alimentació saludable i el benestar emocional, claus perquè els pacients crònics porten millor aquesta patologia

L’equip està integrat per investigadors de l’Hospital de Manises, les Universitats CEU UCH, UPV i UV, així com universitats i centres d’investigació de Suècia, Bèlgica i Grècia

Experts en nefrologia, activitat física, nutrició i psicologia de quatre països europeus han treballat durant els últims anys en el disseny d’aquesta nova plataforma virtual

Practicar exercici físic moderat durant el tractament de diàlisi és ja una realitat per als pacients renals crònics que es tracten a l’Hospital de Manises. A través d’una plataforma de realitat virtual no immersiva -una espècie de videojoc- els malalts renals poden millorar la seua qualitat de vida mentre són a l’Hospital, realitzant exercicis adaptats durant les sessions d’hemodiàlisis.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és facilitar un abordatge integral dels pacients en hemodiàlisis. Per a això, es vol fomentar hàbits de vida saludables en persones amb malaltia renal crònica a través de les noves tecnologies. Així ho explica la Dra. Alicia García Testal, professional de Nefrologia de l’Hospital de Manises: “Sabem que és necessari millorar la qualitat de vida dels pacients en hemodiàlisis i a l’Hospital de Manises hem comprovat que les sessions de diàlisis són un bon moment per a això. I sobretot, necessiten el suport d’especialistes tant per a l’activitat física com per a la seua nutrició i el seu benestar emocional.”

En aquest sentit la Dra. García, destaca que, per tant, “l’esport no és l’únic factor que augmenta la qualitat de vida d’aquests pacients. Una dieta saludable i el foment d’actituds positives són dos elements que tenen un pes considerable en aquesta iniciativa que duem a terme”. A més, l’especialista afig que “els pacients en tractament amb diàlisi tenen limitacions afegides que fan molt difícil el compliment d’aquests hàbits ja que, per exemple, la seua dieta té restriccions importants”.

Projecte europeu

Aquest projecte del qual forma part l’Hospital de Manises fomenta el binomi exercici físic-noves tecnologies amb el qual millora la qualitat de vida dels malalts renals crònics. En aquest sentit, Félix Gallego, veí de Manises de 81 anys, és un d’ells i afirma que “fer esport mentre em tracten és divertit i va bé per a la meua salut. És un honor que l’Hospital de Manises siga pioner en aquest projecte”.

L’Hospital de Manises treballa des de ja diversos anys en el projecte GoodRENal, una iniciativa liderada per la Universitat CEU UCH i en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV), així com d’universitats i centres d’investigació de Suècia, Bèlgica i Grècia, que busca el foment d’hàbits de vida saludables en persones amb aquesta mena d’afecció crònica.

Experts en nefrologia, activitat física, nutrició i psicologia de quatre països europeus, integrants del projecte GoodRENal, han treballat durant els últims anys en el disseny d’aquesta nova plataforma virtual per a millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia renal crònica.

Equip internacional

La doctora Eva Segura Ortí, al capdavant del projecte GoodRENal, és membre de la European Association of Rehabilitation in Chronic Kidney Disease (EURORECKD), del grup multidisciplinari per a la promoció de l’exercici físic de la Societat Espanyola de Nefrologia (GEMEFERSEN) i del Global Renal Exercise Group (GREX). Per part de la CEU UCH, col·laboren en aquest projecte altres dos professors del Grau en Fisioteràpia: Noemí Valtueña i Francisco José Martínez Olmos. Completen la part espanyola de l’equip els nefròlegs de l’Hospital de Manises Alicia García Testal i Rafael García Maset; la professora de Psicologia de la Universitat de València Patricia Mesa, a més d’Alexandra Elena Marín; i els investigadors en realitat virtual de la Universitat Politècnica de València José Antonio Lozano Quilis, José Antonio Gil Gómez i Hermenegildo Gil Gómez, a més de Andreas Lauer.

Al costat dels investigadors espanyols, integren l’equip, l’especialista en nutrició renal Carla Avesani, Juan Jesús Carrero, Bengt Lindholm i Peter Stenvinkel, de l’Institut Karolinska de Suècia; les nefròlogues Naomi Clyne, de l’Hospital de Lund, a Suècia, i Amaryllis Van Craenenbroeck, de la Universitat de Lovaina, a Bèlgica; i la cardiòloga Evangelia Kouidi, directora del Laboratori de Medicina Esportiva de la Universitat Aristòtil de Tessalònica.

Entitats col·laboradores

A més dels fons europeus del programa Erasmus+, el projecte també ha obtingut finançament del Pla Nacional de R+D+i del Ministeri del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya: en total, més de 330.000 euros per al seu desenvolupament. El projecte GoodRENal compta a més amb el suport d’investigadors internacionals del camp de la rehabilitació renal de la Universitat Austral de Xile i la Universitat Federal de Juiz de Fora, al Brasil.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*