Utiel inicia els actes commemoratius del centenari del naixement de Berlanga

Post també disponible en: Castellano

El cineasta amb arrels utielanas comptarà amb un carrer amb el seu nom en el municipi. 

Demà arranca el programa d’activitats amb la presentació del llibre “Berlanga. Vida i cinema d’un creador irreverent” i continuarà amb cicle de cinefórum i una exposició especial dedicada al director valencià

El centenari del naixement del gran mestre del cinema, Luis García Berlanga és un de els esdeveniments culturals d’aquest 2021 i l’Ajuntament d’Utiel no podia oblidar a la gran figura del cineasta amb arrels utielanas.

Per aquest motiu, durant aquest any-Berlanga, la regidoria de Cultura ha programat diferents activitats commemoratives sobre el geni del cinema espanyol i el seu arrelament amb el municipi, on va estar estiuejant diversos anys. Els seus llaços al municipi provenen, principalment del seu avi, Fidel García Berlanga, que va ser alcalde d’Utiel i president de la Diputació de València. 
Programa Any García Berlanga a Utiel 

Demà, 29 d’octubre, a la Casa de Cultura, arranquen els actes commemoratius amb la presentació del llibre “Berlanga. Vida i cinema d’un creador irreverent” del periodista i historiador Miguel Ángel Villena García. 
A partir de les 19.00 hores, l’escriptor amb arrels utielanas presentarà la seua obra guardonada amb el XXXIII Premi Cometes en la qual narra la biografia sobre la irreverent personalitat de Berlanga. Una minuciosa reconstrucció de la vida i obra del cineasta que va saber radiografiar amb humor la societat espanyola en general i la rural en particular, amb picades d’ullet als costums de poble, en les quals Utiel apareix reflectit en nombroses escenes.
Cicle de Cinefórum 

A partir del pròxim mes de novembre i fins a març, el primer divendres de cada mes, la Casa de Cultura d’Utiel acollirà el Cicle de Cinema homenatge al seu paisà Berlanga. Una selecció especial de les seues millors obres que arrancarà en la dècada dels 50 amb “Benvingut Mr. Marshall” i finalitzarà en els 90 amb la pel·lícula “Tots a la presó”.

Les projeccions comptaran amb presentacions i posteriors col·loquis dirigits per membres de la Mostra de València – Cinema del Mediterrani.

CALENDARI DE PROJECCIONS 

Sala d’actes Casa de Cultura Utiel -19 hores 
(Entrada gratuïta)

5 de novembre: “Benvingut Mr. Marshall”
Presentación: Isadora Guàrdia 
3 de desembre: “Plàcid”
Presentació: Ramón Alfonso
7 de gener: “L’escopeta nacional”
Presentació: Enric Albero 
4 de febrer: “La vaquilla”
Presentació: Aarón Rodríguez Serrano
4 de març: “Tots a la presó”
Presentació: Shaila García Serrano 

A més d’aquestes activitats, el consistori utielano està organitzant una exposició sobre el gran gegant del cinema espanyol de projecció internacional que va llegar una carrera artística de més 5 dècades en la qual Utiel va tindre un espai destacat en el seu univers berlanguiano. 

Aquesta mateixa vesprada, la sessió de ple de l’Ajuntament d’Utiel inclou la denominació d’un carrer del municipi amb el nom del reconegut director de cinema d’ascendència utielana, Luis García Berlanga.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*