Vestits de valenciana amb encaixos de bolillos de la Canal en record de les festes falleres

Post també disponible en: Castellano

Centenars de dones dels municipis d’Anna, Bicorp, Bolbaite, Chella, Estubeny, Millares, Navarrés i Quesa, mantenen visca una afició ancestral: fer encaixos de bolillos per a adornar vestits típics de valenciana, encaixos, mantons, ventalls o mocadors.

En aquestes festes de San José, on la pandèmia ens ha privat de les festes valencianes per excel·lència, les “bolilleres” de la Canal, continuen visca la seua tradició. Esperant poder tornar a veure a les festeres dels diferents municipis, als comuniants amb els seus mocadors brodats, o a les valencianes amb els seus vestits tradicionals i aqueix detall d’encaix de bolillos que ho fa tan especial, les dones i alguns homes que mantenen visca aquesta tradició, continuen amb aquesta afició ancestral en el territori de la Canal.

Tot això gràcies a la tenacitat de persones com Mari Vidal, “la bolillera”, regidora d’assumptes socials i de col·lectius socials de l’Ajuntament de Navarrés, professora de bolillos autodidacta, que recorre els pobles de la Canal ensenyant les últimes tècniques d’encaix de bolillos que vénen d’Europa.

“La tradició dels bolillos es remunta cap a 1800”, ens compta Mari Vidal, “quan des d’Europa aquesta afició va penetrar pel poble de Camariñas, a Galícia. Des de Bèlgica o la Bretanya Francesa, l’afició va arribar fins a terres espanyoles: Galícia, Catalunya, i finalment a la Comunitat Valenciana i a la Canal de Navarrés, on es practica amb gran interés.

“Jo compre llibres Belgues i Francesos sobre encaix de bolillos per a estar a l’última”, confessa Mari Vidal, “i ensenye a les meues alumnes les últimes tècniques per a continuar innovant”. Després de l’ardu i artesanal treball, les dones de la Canal veuen amb satisfacció com llueixen aquests encaixos en els vestits de les festeres, en els vestits tradicionals valencians, en els ventalls, o en els mocadors.

I és que en els municipis de la Canal Territori Turístic, podem trobar rutes meravelloses, paratges naturals de somni, la millor gastronomia i allotjaments i comerços, en els quals realitzar una escapada perfecta, pròxima, diferent, sostenible i segura per a tota la família. I també, en aquestes festes, molta artesania local, tradicional i meravellosa.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*