Xest homenatja a Javier Enguídanos pels seus 20 anys al capdavant de la Banda Simfònica «La Lira»

Post també disponible en: Castellano

El teatre Liceu va acollir l’obertura d’una nova edició del cicle Música a la primavera, organitzat per la regidoria de Cultura, amb un concert celebrat dissabte passat, 7 de maig, en homenatge al director de la Banda Simfònica La Lira de Xest, Javier Enguídanos Morató, que complia 20 anys dirigint a l’agrupació chestana.
En la primera part de concert la banda va interpretar les obres Meli, pasdoble fester del músic de Llíria Vicente Enguix Bañó; Variations on America, de l’estatunidenc Charles Ives; i l’obra del músic i compositor chestano, Gustavo López, The Rise of L’hyre; tres obres que van servir de preàmbul a l’homenatge sorpresa que se li va fer al director.
Per a sorpresa del mateix Javier, es va acostar al micròfon el president de l’Associació, Gerardo Pérez Checa, que va introduir el que ja quasi tots els presents sabien: el moment de l’acte homenatge. El president va fer broma citant alguna anècdota i moments que havien compartit en aquests 20 anys i va fer lliurament d’un obsequi a Javier, que constava d’algunes dedicatòries que li havien escrit els membres de l’agrupació.
A l’acte es van sumar els representants de l’equip de govern. El regidor José Vicente Guijarro va dedicar unes paraules al seu amic, com ell mateix va descriure a Javier. Guijarro, que va ser durant 11 anys president de la banda i qui va seleccionar a Javier com a director en 2002, va fer un viatge en la memòria per a comptar els moments més emocionants viscuts durant aqueixa etapa. “També vull nomenar persones que ja no estan entre nosaltres i que, en part, també són artífexs de la història de Javier a Xest: Fernando Velert i Octavio Hernández Bolín”. Jose Vicente Guijarro va posar l’accent en el més destacable de la figura de Javier com a director: el seu esforç i constància. Entre anècdotes i cites de moments viscuts, va engrandir la figura del director que ha collit quasi la meitat dels premis i guardons que posseeix l’Associació Musical La Lira de Xest. El regidor va deixar veure amb les seues paraules la necessitat que una figura com la de Javier seguisca el front d’aquesta banda, activitat que compagina amb la direcció de la Banda Primitiva de Llíria.
Per part seua, la regidora Mª Ángeles Llorente va mostrar la seua admiració pel director, sobretot per les seues ganes de treballar, la seua manera d’ensenyar i la seua passió per la música. A més del seu costat més professional, Llorente va assenyalar la grandesa del costat humà de Javier i li va dedicar una oda a la música, en la qual va subratllar que el director, amb la música, és capaç de traure el millor de les persones en els pitjors moments. Citant a Machado, la regidora va elogiar la figura personal de Javier. “Brilles amb llum pròpia cada vegada que agafes la batuta, i amb empenta a vegades desmesurada, aconsegueixes que la bellesa de la música esborre la fredor del món”, recitava Llorente. Després d’un intens i profund agraïment, també va desitjar que el director puga seguir molts anys més al capdavant de l’agrupació.
Finalment, l’encarregat de tancar aquest homenatge va ser l’alcalde de Xest, José Morell. ‘’Hui som la veu dels chestanos, que també comparteixen, més enllà de la banda, l’admiració per Javier’’, explicava l’alcalde. Es va fer ressò de la grandesa del director, en haver comprovat com tots els assistents guardaven el secret per a dur a terme aquest homenatge sorpresa a la persona de Javier. “La cerca de la perfecció, el rigor, la serietat, i, sobretot, mantindre-la durant tants anys, és una cosa que tots destaquen d’ell”, manifestava Morell, qui va llegir algunes declaracions de músics cap a la persona del veterà director, va posar en valor la varietat de repertori que ofereix la banda amb Javier al capdavant i va anunciar que ja estan en marxa projectes futurs en l’àmbit operístic. ‘’Englobes les qualitats dels professors que recordem en les nostres vides i pels quals sentim admiració. Aquells que, des de l’exemple, la professionalitat i la proximitat, suposen un exemple en les nostres vides. Aqueixes persones en les quals la paraula mestre cobra tot el seu significat”, va concloure l’alcalde.
En finalitzar els discursos, es va instar que pujaren a l’escenari els regidors Enrique Peinado i Mari Carmen Corberán per a entregar a Javier una il·lustració original de l’artista valencià Toni Espinar, en la qual Javier apareixia dirigint amb una vareta màgica. 
L’homenatge es va tancar amb la intervenció de Javier, qui, de forma totalment improvisada, va dedicar unes paraules d’agraïment per tot l’ocorregut en un dia tan especial per a ell i va mostrar el seu interés i ganes de continuar dirigint la banda chestana. Especialment, va dedicar un agraïment a tots els músics i músiques, juntes directives i a tot el poble de Xest per l’afecte rebut. “Quan vinc a Xest soc a la meua casa”, apuntava Javier. El director va destacar l’oportunitat que li va donar aquesta banda i que li ha permés créixer professionalment fins a arribar on està ara.
Després de l’emotiu homenatge, es donava pas a la segona part del concert, amb la qual ja acabaria aquest acte inaugural del cicle Música a la primavera. La Banda Simfònica La Lira va interpretar l’obra del compositor Arthur Bliss, Escac i mat. Un ballet format per sis moviments i que narra una partida d’escacs entre la vida i la mort.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*