Ximo Puig anuncia mesures immediates de reforç de l’atenció sanitària i un pla de xoc per a donar resposta a l’emergència pel coronavirus en l’àmbit econòmic i social

Post també disponible en: Castellano

Les accions inclouen la contractació urgent de 846 professionals sanitaris, ampliable segons les necessitats, l’increment de llits hospitalaris i garanties per a la provisió de material sanitari

Aquest dijous entra en vigor el tancament de centres d’oci de la gent gran i la suspensió de pràctiques de l’alumnat de Ciències de la Salut i de viatges organitzats per centres educatius, associacions o entitats culturals

Es contempla la creació d’un Fons d’Infraestructures de Mobilitat dotat amb 100 milions d’euros, un Fons de Capital Risc i una línia de crèdit per a pimes i autònoms a el 0% d’interès que inclourà a artistes fallers

S’aplicaran mesures per al fraccionament, ajornament o, si escau, bonificació de l’pagament d’impostos gestionats per l’Agència Tributària Valenciana a empreses, professionals i famílies amb dificultats pel coronavirus

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat mesures immediates de reforç de l’atenció sanitària, amb la contractació de 846 professionals, ampliable segons les necessitats, l’increment de llits hospitalaris i garanties per a la provisió de material sanitari, així com un pla de xoc amb accions urgents per donar resposta a l’emergència pel coronavirus en l’àmbit econòmic i social.

El president ha comparegut, a petició pròpia, a Les Corts per a informar sobre la situació derivada de la detecció de casos de COVID-19 a la Comunitat Valenciana, així com sobre les mesures de el Consell per evitar l’augment de contagis, garantir l’atenció integral de les persones infectades i frenar els impactes desfavorables d’aquesta crisi global sobre l’economia valenciana.

Puig ha explicat que el repte sanitari global a què s’enfronta la societat obliga “a extremar les precaucions ia actuar des del rigor, la prudència, la proporcionalitat i, sobretot, amb un sentit democràtic de la responsabilitat”, atès que “està en joc el major bé que qualsevol Administració està obligada a cuidar i preservar: la salut pública “.

“Hi ha un intangible que no té preu i que a hores d’ara vull reivindicar: l’elevada professionalitat dels 64.000 treballadors i treballadores de la sanitat pública valenciana; el seu compromís, la seva dedicació més enllà de l’exigència laboral, i la seva excel·lència són el nostre millor baluard davant aquesta crisi sanitària “, ha subratllat el president, que ha recordat que el seu Consell ha incrementat el pressupost sanitari a la Comunitat Valenciana, des del 2015 fins ara, en un 23%. “S’inverteixen tres milions més cada dia” que amb l’anterior Govern.

“Per això, vull que quedi clara una cosa: estem preparats per afrontar qualsevol escenari que vagi produint-se. Els plans de contingència estan preparats en funció de com evolucionen els escenaris “, ha indicat.

El president també ha subratllat que aquest mateix dijous entren en vigor noves mesures com la suspensió de pràctiques formatives de l’alumnat que cursa graus en Ciències de la Salut i la suspensió de viatges d’oci o culturals organitzats per centres educatius, associacions o entitats culturals.

Tancament de centres d’oci de la gent gran

També entra en vigor l’anul·lació dels programes d’intercanvi de professorat en tots els nivells educatius, el tancament dels centres especialitzats d’atenció a majors (que desenvolupen accions d’oci dirigides, en la seva major part, a grans sense la condició de dependents) , clubs socials de persones jubilades i llars de pensionistes, així com la posada en marxa d’un número de telèfon dirigit als ajuntaments per donar resposta a consultes de tipus administratiu no sanitari.

Aquestes mesures se sumen a d’altres ja posades en marxa per Sanitat. En aquest sentit, ha recordat que s’han suspès les lliurances i vacances amb el personal sanitari; s’ha duplicat el nombre de persones destinades a atendre a la població a través de el telèfon de consulta sobre el coronavirus i s’ha cancel·lat la participació de personal sanitari en els congressos, seminaris o cursos.

“Que ningú tingui el més mínim dubte: farem allò que calgui, i adoptarem totes les mesures necessàries per assegurar la salut pública. Aquesta és l’obligació d’un Govern responsable “, ha dit el president, que ha emmarcat en aquest propòsit l’ajornament de les festes de les Falles i de la Magdalena.

El president també ha anunciat les primeres mesures de el pla de xoc que la Generalitat va desplegar per pal·liar les conseqüències econòmiques i socials de l’coronavirus.

Mesures d’incentivació de l’economia

Les mesures d’incentivació de l’economia dins d’aquest pla de xoc contra l’coronavirus s’abordaran en el marc de el diàleg social en una reunió dins dels propers 10 dies. En aquest apartat, s’inclourà un Fons d’Infraestructures de Mobilitat, impulsat per la Conselleria de Política Territorial, que tindrà una dotació mínima de 100 milions d’euros, amb aportacions de el Banc Europeu d’Inversions (BEI), la UE, les diputacions, la col·laboració publicoprivada i la Generalitat.

L’objectiu és millorar les infraestructures i la creació d’ocupació amb criteris de sostenibilitat, i les inversions d’aquest fons es centraran en carreteres, vies verdes, ports, ferrocarrils i projectes innovadors.

A més, es crearà un Fons de Capital Risc de l’Institut Valencià de Finances (IVF) per impulsar el creixement de les empreses que estarà dotat amb 200 milions d’euros i tindrà com a objecte invertir en el capital d’empreses de mitjà i gran grandària, arrelades en el territori, i amb capacitat de dinamitzar l’activitat econòmica. Serà la primera vegada que la Generalitat dota a la seva política industrial d’una eina financera d’aquest abast i dimensió.

Crèdit al 0% per a pymes

Així mateix, la línia de crèdit per a micropimes i autònoms de l’IVF passarà de l’1% a el 0% d’interès i podrà destinar-se a liquiditat de les empreses. Paral·lelament, la línia de crèdits per a pimes eliminarà els interessos i serà a el 0%. També es podrà destinar a finançar el circulant de les empreses.

En aquest marc, hi haurà una línia específica per als tallers dels artistes fallers i per a les comissions falleres, un sector especialment afectat per l’ajornament de les Falles. A més, la Generalitat es farà càrrec de l’50% de el cost de l’desmuntatge i trasllat dels monuments fallers, així com del seu emmagatzematge en instal·lacions públiques.

Tant l’IVF com la Societat de Garantia Recíproca rebaixaran les condiciones d’accés a l’crèdit i els avals atenent a les noves condicions de previsió de creixement de l’economia.

Mesures fiscals

D’altra banda, s’aplicarà el fraccionament, ajornament o, si escau, bonificació de l’pagament dels impostos gestionats per l’Agència Tributària Valenciana per a facilitar el seu abonament a les empreses, professionals i famílies en dificultats pel coronavirus. I també s’aplicarà l’exempció en el tram autonòmic de l’IRPF -i se sol·licitarà per al tram estatal- de les subvencions concedides per la Generalitat i el Govern amb motiu de l’coronavirus atorgant-los el mateix tractament que rep la prestació per maternitat.

Igualment, es promouran mesures per implantar el teletreball on sigui necessari. Per a això, es crearà una línia de 800.000 euros destinada a les empreses per a l’establiment de mesures tècniques que permetin el teletreball i aprofundeixin en la modernització tecnològica.

Es posarà també en marxa, a través del Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, un servei de recerca de proveïdors alternatius, tant en mercats locals com exteriors, per a les empreses valencianes afectades per les limitacions en la producció industrial en països tercers o de l’transport de mercaderies .

De manera paral·lela, s’implantarà un procés d’anàlisi d’oportunitats tant de mercats com de producte que s’està generant per la falta d’aprovisionament des de la Xina i en el qual l’empresa valenciana pot ser competitiva. També se subvencionarà a les empreses que puguin veure afectada la seva producció industrial per casos de coronavirus per evitar que paralitzin la seva activitat.

Així mateix, s’implantaran les modificacions normatives necessàries respecte a el Fons de Cooperació Municipal per afavorir inversions amb l’objectiu de reactivar els sectors productius valencians i se sol·licitarà a el Govern d’Espanya que modifiqui la normativa que limita l’ús dels romanents dels ajuntaments a inversions sostenibles perquè es destinin també a inversions públiques que activin l’economia.

S’acceleraran a més les iniciatives de col·laboració publicoprivades, en matèria d’infraestructures i d’habitatge, amb objectius ja identificats com la CV-95, el tren de la costa o el pla de construcció d’habitatges de lloguer assequible sobre sòl públic.

Igualment, es sol·licitarà a el Govern d’Espanya augmentar la capacitat d’endeutament de la Generalitat per poder disposar de fons addicionals amb què impulsar mesures de rellançament de l’economia i de reforç dels serveis públics fonamentals. En aquest sentit, es sol·licitarà que no es tingui en compte, en el sostre de despesa, l’increment de la despesa sociosanitari vinculat a l’coronavirus.

Pla ‘Viatgem’ per a gent gran

Un cop passi l’episodi, i en sintonia amb el sector, s’incrementaran les campanyes de promoció turística per recuperar la confiança en la Comunitat Valenciana i s’impulsarà també un pla de vacances per a gent gran de la Comunitat Valenciana a destinacions de les tres províncies. Es tractarà d’al programa ‘Viatgem’, que potenciarà el turisme intern i compensarà les cancel·lacions dels viatges de l’Imserso.

També s’adoptaran mesures en l’àmbit laboral per reforçar l’estabilitat de les empreses i la protecció dels treballadors, per al que s’implantaran les modificacions necessàries per a garantir l’adequació i flexibilització dels processos laborals, amb la finalitat que les afeccions als treballadors siguin de caràcter temporal.

Les mesures inicials centrades en l’Administració d’incloure, entre altres aspectes, la posada en marxa dels protocols sociosanitaris elaborats pel Ministeri i la Conselleria de Sanitat en tots els centres dependents de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives: residències de gent gran, centres de dia, ocupacionals, centres de participació ciutadana i centres de dones víctimes de violència de gènere.

També es promourà la intensificació de la neteja i desinfecció de totes les seus judicials, especialment en les àrees d’atenció a el públic, el reforç de personal de l’112, en treballadors i horari, així com el reforç de la neteja i desinfecció de tots els mitjans de transport dependents de la Conselleria de Política Territorial, com són Metrovalencia, el TRAM d’Alacant i Castelló, així com els autobusos de transport interurbà.

D’altra banda, es conservaran totes les incorporacions de treballadors temporals vinculades als serveis especials de Falles en FGV, que realitzaran tasques d’informació i atenció a client en les estacions de la xarxa.

El president ha demanat “prudència, empatia i unitat” per afrontar aquesta emergència amb “responsabilitat, calma i confiança”. “Ens enfrontem a un enemic invisible, un enemic desconegut, i, per afrontar aquesta lluita, tenim la capacitat, tenim els recursos i tenim la determinació”, ha subratllat el president, que ha afegit: “Som una gran família i una família no deixa ningú enrere “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*