Alboraig acull “Compositores. Notes en l’ombra”, un concert per a reivindicar el paper de les dones en la història de la música

Post també disponible en: Castellano

Les composicions de dones seran protagonistes en aquest recital a l’aire lliure, amb l’objectiu de reivindicar el paper de compositores i intèrprets en la història de la música.

Alborache acull el pròxim 22 de maig el recital a l’aire lliure “Compositores. Notes en l’ombra”, una proposta organitzada per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alborache.

A les 19.00 hores la Plaça d’Espanya d’Alborache serà l’escenari d’aquest concert pedagògic i didàctic, fruit d’un projecte d’investigació desenvolupat durant més de 10 anys per la mezzosoprano valenciana Consuelo Hueso, que se centra en la reivindicació del paper de les dones en la música, tant en la composició com en la interpretació. Al costat d’aquesta investigadora i cantant lírica estarà la pianista Renata Casero.

En el programa de “Compositores. Notes en l’ombra” s’inclouen obres de les compositores alemanyes Fanny Mendelssohn, Clara Schumann, les franceses Pauline Viardot i Cécile Chaminade i les espanyoles Matilde Salvador i Ángeles López Artiga, entre altres.

Encara que la història de la música està plena de noms femenins la major part han sigut oblidats. Per aquest motiu, aquest recital es proposa entaular un diàleg amb algunes d’elles, desempolsar els seus treballs, rescatar-les del passat i donar-les a conéixer, amb l’esperança que comencen a ser nomenades i tingudes en compte en programacions i cercles musicals, més enllà del 8 de març, com a activitat per a celebrar el dia Internacional de la Dona.

Encara existeixen sectors en la nostra societat on la dona no és considerada, la composició musical és un d’ells. Hui dia, ni en els llibres de text i manuals s’inclouen els noms de compositores, ni se les nomena en els Conservatoris, encara que es parla de més de 6.000 compositores catalogades des dels temps medievals fins a la més jove de les autores actuals. Grans compositores com Leonor d’Aquitània (1122- 1204), Elizabeth Claude Jacquet de la Guerre (1665-1729), Marianne Mozart (1751-1829) -també coneguda com Nannerl, la germana de Wolfgang Amadeus Mozart-, Isabel Colbrán (1785-1845), dels segles XIX i XX com Teresa Carreño, Nadia Boulanger, Lili Boulanger, Mary Howe, Lliça Lemhan, Ànima Mahler, Lady Dean Paul Poldowski, Jane Vieu han sigut silenciades i oblidades pel gran públic.

Per al Regidor d’Igualtat, Vicente Darder, “és important programar activitats culturals que visibilitzen el treball i la creativitat de les dones. Moltes han sigut silenciades al llarg de la història i ja és moment de donar-los veu, i convertir-les també en una inspiració per a moltes altres. És necessari que ho fem ara perquè en el futur estiguen representades i puguem dir que l’art, la música, no tenen gènere”.

Amb aquest projecte finançat amb fons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere l’Ajuntament d’Alborache continua treballant per la coeducació, la igualtat de gènere i la prevenció de la violència de gènere.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*