Arranca el Pla d’Ocupació de Cheste amb mesures per a l’emprendiment, el foment de la contractació i la formació de les persones desocupades

El concejal de este área en el Ayuntamiento, José Vicente Guijarro.
El concejal de este área en el Ayuntamiento, José Vicente Guijarro.

Post també disponible en: Castellano

El concejal de este área en el Ayuntamiento, José Vicente Guijarro.
El regidor d’aquesta àrea a l’Ajuntament, José Vicente Guijarro.

Dimecres passat, 17 d’octubre, la regidoria d’Ocupació va organitzar una jornada informativa dirigida a desocupats i desocupades del municipi amb motiu de la posada en marxa de les primeres mesures del Pla de l’Ocupació de Cheste, Chestemple@. El regidor d’este àrea en l’Ajuntament, José Vicente Guijarro, i un dels economistes responsables del desenrotllament del Pla, Fernando Castelló, es van encarregar d’explicar a les prop de 30 persones assistents les conclusions de l’estudi i les accions que es van a aplicar amb el pressupost reservat per a la seua execució fins a desembre de 2018.

Per qué un Pla d’Ocupació en Xest
Actualment totes les mesures que es prenen per millorar l’ocupabilitat parteixen de les administracions autonòmiques, estatals o europees, ja que els ajuntaments no tenim competències”, explicava el regidor. “No obstant això, els governs del canvi som els que pensem que les polítiques públiques han de sorgir des del municipalisme, perquè nosaltres coneixem el que els ciutadans i ciutadanes del nostre entorn necessiten”.   Tal com va recordar Guijarro, el 2015, quan l’actual equip de govern va començar la legislatura, la taxa d’atur a Xest era del 15%, estant la taxa mitjana espanyola propera al 28%.
“Quan vam començar a governar, la taxa d’atur de Xest era sensiblement més baixa que la mitjana espanyola, però tot i així no estàvem contents amb això, per això vam decidir en el seu dia plantejar-nos elaborar un pla d’ocupació municipal, un estudi analític de la realitat social de l’entorn de Xest quant a la desocupació ia les necessitats de contractació de les empreses de la zona “, explicava Guijarro. “El nostre objectiu és dignificar les persones i aconseguir que tinguin autonomia de benestar, a més de reduir les desigualtats generades per la poca capacitat dels governs d’adoptar mesures en favor de les famílies”.
Desenvolupament de l’estudi
Tal com es va detallar durant la xerrada, per a la realització del Pla d’Ocupació s’han dut a terme prop de 3.500 entrevistes a empreses en un radi d’uns 15 km de Xest, en vuit polígons industrials, així com enquestes a peu de carrer, sectoritzades per rang d’edats, sexe i altres variables. “Un cop elaborat aquest treball i fet l’anàlisi, hem arribat a unes conclusions que ens porten a posar unes mesures concretes amb el pressupost corresponent a 2018, i que continuaran més endavant amb una nova dotació en 2019, ja que això és una necessitat i no es tracta d’un pla tancat, sinó que està ideat amb una perspectiva de continuïtat a llarg termini “, finalitzava Guijarro.
Mesures per 2018
Les accions anunciades durant la jornada s’emmarquen en tres programes: ChestEmprende, per impulsar l’autoocupació i la creació de noves empreses; ChesteContrat @, dirigit a les empreses per fomentar la contractació de persones desocupades de Xest i, finalment, ChesteFórma-T, que aglutina diferents accions formatives amb l’objectiu de millorar els perfils de les persones participants i així augmentar les seves possibilitats de trobar feina. Aquest últim programa també està destinat als petits comerços, amb la idea de dotar-los de noves eines amb què impulsar la rendibilitat dels seus negocis.
· ChestEmprende.
D’entre totes les persones que s’inscriguin al programa ChestEmprende se seleccionarà, per ordre de sol·licitud i fins a cobrir el pressupost, als i les sparticipantes que compleixin els requisits i presentin la documentació necessària (document d’empadronament a Xest des d’almenys l’1 de setembre de 2018 i inscripció en el SERVEF com a persona demandant d’ocupació).
Aquestes persones rebran assessorament personalitzat sobre com llançar el seu propi negoci, incloent tallers pràctics i seminaris que abordaran temes clau com el model de negoci, l’estratègia de màrqueting, les possibles formes jurídiques, les obligacions tributàries i administratives de les empreses, els ajuts públics disponibles i les finances bàsiques. A més, s’orientarà als i les participants sobre les línies d’activitat empresarial que poden tenir millors resultats en funció de les dades obtingudes en l’estudi. Si aquesta fase se supera amb èxit i les persones participants decideixen donar-se d’alta com a autònoms, podran sol·licitar la subvenció per part de l’Ajuntament de Xest de la quota d’autònoms durant un any. Les bases reguladores d’aquest ajut es publicaran properament i s’haurà de sol·licitar en els terminis indicats en elles, sempre abans de finalitzar l’any. La condició per rebre l’ajut serà mantenir d’alta durant almenys un any i el pagament de l’import corresponent a la subvenció s’abonarà a l’inici de l’alta (el 50%) i en acabar l’any (la meitat restant).
· ChesteContrat @
L’Ajuntament de Xest publicarà en breu una convocatòria d’ajuts destinats a empreses que contractin persones aturades de Xest amb un contracte no inferior a 1 any a jornada completa, amb una bonificació aproximada a la despesa de la Seguretat Social, amb 4.000 euros per contracte. Aquestes empreses hauran de triar entre les persones inscrites a la borsa d’ocupació que l’Ajuntament va habilitar el passat dimecres i que romandrà oberta fins al 31 d’octubre. Les empreses tindran fins el 6 de novembre per a sol·licitar l’ajuda.
· ChesteFórma-T
Abans de la finalització de 2018 es posaran en marxa diverses accions concretes: un curs de creació de botigues virtuals dirigit tant a petits comerços com a persones interessades en ampliar el seu camp d’actuació, dos cursos d’anglès dels nivells A2 i B1 i un taller d’orientació laboral i recerca de feina destinat a millorar les capacitats dels participants per trobar feina. El calendari, els horaris i altra informació pràctica es pot consultar al web municipal i en l’Agència de Desenvolupament Local (ADL) de l’Ajuntament.
Inscripcions
Les persones interessades a formar part de qualsevol d’aquests tres programes han d’acudir com més aviat millor a l’Ajuntament a fer la inscripció, disponible al taulell de l’ADL, a la planta baixa de les oficines municipals de la Plaça Doctor Cajal. Les bases reguladores de les ajudes concretes es publicaran en els propers dies.
Les dades de l’Ocupació a Xest
Segons es va detallar en la jornada, les dades oficials de setembre de 2018 llancen una xifra de 456 persones aturades a Xest, referint-se a les persones registrades com a demandants d’ocupació, ja que hi ha persones desocupades que no figuren en cap registre i no estan comptabilitzades en aquests informes. En terme percentual suposa un 8,5% de taxa d’atur. Entre elles destaca una majoria de dones, 286, en major mesura pertanyents a les franges d’edats d’entre 25 i 44 anys, sumant 131 dones, i el rang de més de 45 anys, arribant fins a les 136. Pel que fa al tipus de contractes , dels 629 creats fins a setembre de 2018, 584 han estat temporals i només 27 indefinits i, en total, prop del 48% pertany al sector industrial, un 36% als serveis ia la cua queden l’agricultura amb un 15% i la construcció amb un 1,6% dels contractes registrats.
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*