Bunyol i Villar del Arzobispo recullen el premi d’Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere

Post també disponible en: Castellano

Al costat de Bunyol i Villar del Arzobispo, també estan guardonats Xaló, Meliana, Mislata, Almassora, Paterna i Xirivella

Héctor Illueca i Arcadi España han participat en l’acte de lliurament

A l’acte va assistir Rafa Pérez, primer tinent d’Alcalde i regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Bunyol, i Sandra Corachán, regidora d’Igualtat del Consistori buñolense

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, han destacat la importància de la perspectiva de gènere per a gestionar espais i ciutats més justos i igualitaris durant l’acte de lliurament dels VI els Premis Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb perspectiva de gènere.

En la seua intervenció, el vicepresident segon ha assegurat que “l’arquitectura, l’urbanisme, la preocupació pel paisatge i la mobilitat són camps en els quals la perspectiva de gènere que representa el feminisme possibilita una revisió dels paradigmes dominants feia uns models de gestió del territori i de disseny del nostre entorn més justos, equilibrats i sostenibles”.

En aquesta línia, ha reivindicat la perspectiva feminista sobre el territori i el seu ús “com una eina indispensable per a encarar amb èxit altre repte, el repte que té a veure amb l’emergència climàtica i la nostra presència en aquest planeta”. Illueca ha assenyalat que “compartir, cuidar-nos, posar en comú o cooperar són conceptes i principis que estan majoritàriament recollits en els treballs que premiem i que formen part de la base del *ecofeminismo”.

Per part seua, Arcadi España ha afirmat que el motor de progrés més important és el feminisme, “i és el que reconeixem avui, petits i grans passos i lluites indispensables per a avançar cap al canvi”. En aquest sentit, ha afegit que “lluitem contra els estereotips i els rols de gènere, desigualtats que existeixen en l’espai i a les nostres ciutats.

Per al titular d’Obres Públiques, “una democràcia avançada no es pot permetre aquestes desigualtats socials històriques i parlar d’urbanisme de gènere és parlar d’urbanisme racional i de justícia, el disseny de les nostres ciutats ha de reinventar-se, les ciutats avancen cap a un disseny més obert, pensat en les persones, incorporant la perspectiva de gènere”.

Arcadi España ha insistit que “el futur de l’urbanisme, el paisatge i l’habitatge no es pot concebre sense la perspectiva de gènere i propiciar l’urbanisme de gènere és propiciar el sentit de pertinença a una ciutat i una societat”.

Així mateix, s’ha atorgat un esment d’honor a l’Ajuntament d’Almassora, per la substitució del nomenclàtor dels vuit carrers que componen dos grups d’habitatges als quals s’ha donat noms de dones, a l’Ajuntament de Paterna per la iniciativa ‘Plaques que donen nom de dones del món de la ciència i la tecnologia a zones enjardinades del Parc Tecnològic’, i a l’Ajuntament de Xirivella per la ‘Instal·lació de quatre monòlits dedicats a dones destacades en la lluita per la igualtat’.

Premi per a ajuntaments

En la modalitat d’ajuntaments de menys de 5.000 habitants, s’ha premiat ex aequo a l’Ajuntament d’el Villar, pel projecte ‘Corral’*Art’ Exposició Col·lectiva/ART Públic i RURAL, i a l’Ajuntament de Xaló pel projecte per a la conversió en zona de vianants del barri antic del municipi.

Per a ajuntaments d’entre 5.000 i 20.000 habitants, el premi ha recaigut a l’Ajuntament de Bunyol per la seua Sala d’Estudi Ana Lluch, inaugurada en 2021, a l’acte va assistir Rafa Pérez, primer tinent d’Alcalde i regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Bunyol, i Sandra Corachán, regidora d’Igualtat del Consistori buñolense. És la primera vegada en la història d’aquest ajuntament que és premiat i van rebre amb gran orgull que haja sigut per la seua lluita i lliurament a la visibilització de la dona. També ha sigut l’Ajuntament de Meliana, per la Instal·lació de bany públic en el mercat de venda no sedentària de la plaça Nolla de Meliana.

En l’apartat d’ajuntaments de més de 20.000 habitants, s’ha guardonat a l’Ajuntament de Mislata, per la materialització efectiva de la perspectiva de gènere en les actuacions urbanístiques que es realitzen en el municipi.

Premis per a professionals i institucions

En aquesta edició, el premi per a professionals dels mitjans de comunicació i persones divulgadores ha estat per a Violeta Peraita Jardón, per l’article ‘Pioneres dels camins’.

Quant a treballs acadèmics s’ha reconegut a Jordi Bosch pel treball ‘La vulneració del dret de la dona a l’habitatge i la ciutat a Europa’ i s’ha concedit un esment d’honor a María Elia Gutiérrez, Ana Gilsanz, Carlos Barberá i José Parra pel treball ‘Arquitectura. Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere’.

El premi per a Institucions, Organitzacions, Associacions i Col·lectius ha estat per al ‘Projecte Moreres 21. 90 habitatges VPRG, Programa Intergeneracional – Espais comuns, aparcaments, trasters i locals Comercials’ presentat per AUMSA; i s’ha concedit un Esment d’Honor al Col·legi Territorial d’Arquitectes de València per Exposició i Catàleg de l’exposició ‘Arquitectes de València’.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*