Cajamar recull en una publicació els models d’èxit per a impulsar un enoturisme sostenible i innovador

Post també disponible en: Castellano

‘Enoturisme sostenible i innovador. Models d’èxit al voltant del món’ és l’última publicació de Cajamar

Coordinada pels professors Raúl Compés López, de la Universitat Politècnica de València, i Gergely Szolnoki, de la Hochschule Geisenheim University (Alemanya), compta amb la participació de 36 autors de 15 països

Durant l’últim any, el vitivinícola ha sigut un dels sectors de la indústria de l’alimentació i la beguda que s’ha vist més afectat per la crisi de la covid-19, perquè una part molt important del vi espanyol es consumeix en els bars i restaurants, que han estat tancats o amb severes restriccions. D’igual manera, les exportacions han experimentat un descens pel menor consum a nivell internacional. A més, des de març de l’any passat l’oferta d’activitats turístiques vinculades al vi ha patit un fort ajust. 

Quan es recupere l’activitat normal, hi haurà ganes d’eixir, de viatjar i de viure noves experiències que ens acosten als territoris, a les activitats que es desenvolupen en ells i a les persones que les fan possibles. En aqueix nou context, el enoturismo podrà reprendre el camí de creixement que havia iniciat a Espanya acostant la cultura, la història, els espais i les tècniques de producció del vi a tots els interessats; i aconseguint amb això elevar el valor percebut de la qualitat dels vins espanyols i que la seua demanda es mantinga fins i tot quan el visitant haja tornat al seu lloc d’origen.

Amb aquesta publicació editada per Cajamar, Raúl Compés i Gergely Szolnoki han identificat i analitzat els aspectes relacionats amb la sostenibilitat i la innovació de l’activitat enoturística, tant a nivell local com global. En la seua primera part, el llibre aborda aspectes transversals del enoturismo com la seua gestió empresarial, les millors pràctiques per a atendre el visitant, els diferents models de negoci i el paper dels paisatges del vi, els museus, la cultura i la transferència de coneixement. En la segona part, l’obra presenta algunes particularitats del enoturismo a Espanya, que inclou l’anàlisi de l’oferta i demanda digital, el model de les rutes del vi, el paper de l’arquitectura i els casos icònics de Jerez i Rioja. A continuació, la publicació ofereix una extensa anàlisi de casos d’èxit de enoturismo en territoris i denominacions rellevants a tot el món, distingint entre el nou i el vell món. Aquesta singularización respon no sols a les disparitats geogràfiques sinó també a la contribució especial dels principals països del nou món al desenvolupament del enoturismo. Per a cada país seleccionat es presenten dades sobre la magnitud del *enoturismo, els impulsors del seu desenvolupament i estudis de casos innovadors i sostenibles.

Es tracta de la publicació “més internacional de totes les que hem publicat fins ara”, destaca Roberto García Torrente, director d’Innovació Agroalimentària de Cajamar, la qual cosa ha motivat que es facen dues edicions, una en espanyol i una altra en anglés. Un volum que posa en relleu, una vegada més, la importància i interés de l’activitat vitivinícola en el sector agroalimentari espanyol, per la seua condició de dinamitzador i vertebrador del territori, ja que aglutina més de 900.000 hectàrees de superfície de cultiu a Espanya, gestionades a través de més de 560.000 explotacions agràries i més de 4.300 cellers.

García *Torrente recorda la trajectòria mil·lenària de l’activitat vitivinícola, que ha suposat la generació d’un ric patrimoni cultural, arquitectònic i paisatgístic que ha perdurat, en molts casos, fins als nostres dies. Tot això, unit al vincle existent entre el consum de vi i determinades celebracions socials, ha servit per a donar forma i impulsar el binomi va vindre i turisme, que ha anat creixent amb el pas del temps. Amb l’horitzó posat en l’escenari postcovid-19, és una activitat amb un enorme potencial de desenvolupament tant per a les empreses vitivinícoles com per als territoris en els quals es troben, gràcies als avanços procedents de les noves tecnologies de la comunicació i eines com la digitalització, que continuaran sent fonamentals quan es recupere la normalitat definitivament.

En aqueix sentit, els coordinadors de l’obra, Raúl Compés i Gergely Szolnoki, assenyalen que la publicació recull “l’impacte de la crisi de la covid-19”, però se centra en obrir “nous camins al enoturismo” des de dos punts de vista: la sostenibilitat i la innovació. Això es tradueix en múltiples iniciatives que van molt de la mà del enoturismo, com la producció creixent de vins ecològics, així com a l’auge de projectes que mitiguen les conseqüències del canvi climàtic, posen en valor la vinya i promouen l’eficiència energètica. Al seu judici, el enoturismo serveix com a aparador dels processos de producció i altres activitats diverses dels cellers, la qual cosa incentiva als productors a millorar contínuament els seus processos per a complir amb les expectatives de sostenibilitat.

A més, Compés i Szolnoki recalquen la importància de les accions de promoció i màrqueting, així com les sinergies entre empreses i institucions per a impulsar conjuntament activitats i polítiques públiques i privades que “poden contribuir a una millora generalitzada de les diferents regions vinícoles”, en benefici dels cellers i del seu territori.

Aquesta és la tercera publicació que Cajamar edita sobre món del vi, després dels llibres ‘L’economia del vi a Espanya i en el món’ (2014) i el ‘El sector vitivinícola enfront del desafiament del canvi climàtic’ (2019) que van ser premiades per l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV) en ocasió dels guardons internacionals que atorga cada any a les millors obres sobre el sector.

Més informació en ‘Enoturismo sostenible i innovador. Models d’èxit al voltant del món’

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*