Descobreixen a Millars un dels santuaris de pintures rupestres del Paleolític més importants de la península

Post també disponible en: Castellano

Les pintures rupestres disseminades per tot el terme municipal de Millars continuen oferint sorpreses; i és que acaba si es fes públic que investigadors de la Universitat d’Alacant així com de la Universitat de Saragossa han trobat en la Cova Dones de Millars el que han denominat com “un gran santuari de pintures del Paleolític”, que han situat “entre els més importants de tot el litoral del Mediterrani oriental de la península Ibèrica”. 

El propi alcalde de Millars, Ricardo Pérez, ha confirmat que aquesta cova és “molt coneguda per espeleòlegs i per excursionistes, fins i tot el botànic Cavanilles ja la va visitar i l’esmenta en la seua obra ‘Observacions sobre la Història Natural, Geografia, Agricultura, població i fruits del reyno de València’, del S. XVIII, no obstant això no es coneixia que existiren pintures paleolíticas fins que van ser descobertes pels doctors Aitor Ruiz-Redondo, de la Universitat de Saragossa; Virginia Barciela González, de la Universitat d’Alacant; i Ximo Martorell Briz, també de la Universitat d’Alacant, arqueòlegs i especialistes en Art Prehistòric”.

“És fabulós saber que a Millars tenim un patrimoni cultural mil·lenari, de fa més de 20.000 anys. Aquesta troballa ens posa al nivell de Altamira perquè té molta importància per a tindre més informació a través del pintures rupestres sobre la forma de vida en el Paleolític. Vull destacar que ja no solament és important per a Millars o per a la Comunitat Valenciana, si no és d’extraordinària importància per a la humanitat, per a conéixer les cultures paleolíticas, com vivien, com actuaven o com es manifestaven”, en paraules de l’alcalde de Millars.

Actualment, la cova està tancada “per al seu estudi, es tracta d’investigar-la i estudiar-la; protegir-la i després ja posar-lo tot en valor i oferir-ho a la ciutadania perquè puga admirar-ho juntament amb les petjades de dinosaures i l’abric de pintures rupestres que ja es poden visitar a Millars”, ha afegit Ricardo Pérez.

L’alcalde ha informat que els investigadors que han realitzat aquests estudis de la Cova Dones són Aitor Ruiz-Redondo, professor de Prehistòria de la Universitat de Saragossa, investigador de l’Institut Universitari d’investigació en Ciències Ambientals d’Aragó (IUCA) i investigador associat de les universitats de Southampton (el Regne Unit) i Bordeus (França); Virginia Barciela González, professora de Prehistòria de la Universitat d’Alacant i investigadora de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH); i Ximo Martorell Briz, arqueòleg professional i col·laborador honorífic de l’Àrea de Prehistòria de la Universitat d’Alacant (UA).

Els investigadors han documentat “més de cent motius rupestres realitzades mitjançant el magraner simple i el raspat, la qual cosa converteix a aquest jaciment en un dels més importants del litoral mediterrani orienta de la península Ibèrica per nombre de motius i per varietat de tècniques”; motius entre els quals es troben “almenys, 19 representacions animals confirmades de ciervas, cavalls, uros i un cérvol; i destaca, a més de per el seu nombre de motius i localització geogràfica, per una peculiaritat tècnica: la majoria de les pintures s’han realitzat amb argila”. Entre els tres han descobert més d’una trentena de nous conjunts d’art rupestre en les dues últimes dècades en diferents regions europees. 

Des de totes dues universitats han destacat també que es tracta “probablement de la cova amb art paleolític amb major nombre de motius descoberta a Europa des de Atxurra” (Bizkaia), en 2015″.

El projecte es troba en una fase preliminar. En la cavitat, de quasi 500 metres de longitud, encara queden moltes zones per prospectar i panells que documentar amb exhaustivitat, per la qual cosa es preveu el descobriment de nous motius en els pròxims anys per part de l’equip multidisciplinari que duu a terme la investigació.

Foto: Ruiz-Redondo, A., Barciela, V., & Martorell, X. (2023). Cova Dones: A major Palaeolithic cave art site in eastern Ibèria.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*