El Botànic de València acull la presentació del festival Xest Inusual

Post també disponible en: Castellano

Divendres passat, 2 de juliol, el Umbracle del Jardí Botànic de València va albergar la presentació del festival d’art en llocs singulars Xest Inusual, que se celebrarà dins del programa de Festes de Juliol de la localitat chestana. 

“Aquesta iniciativa naix de la idea de posicionar a Xest dins del món de les arts escèniques i d’acostar al públic un tipus d’actuacions que no solen tindre cabuda en una sala de teatre convencional”, explicava el regidor de Festes, Raúl Mota. “Cheste Inusual va celebrar la seua primera edició en 2020 i va comptar amb una afluència de públic de prop de 1.500 persones. La nostra idea és afermar el festival, oferint creacions artístiques de qualitat i creixent cada any quant a propostes, espais i disciplines; de fet enguany, com a novetat, no sols hi haurà teatre, sinó que també hem inclòs en la programació actuacions de dansa i música”.

Una altra de les novetats és la col·laboració entre l’Ajuntament i el Teatre Olympia de València, que en aquesta segona edició s’encarrega de la comunicació del festival. “Estem molt agraïts que un gran teatre de València, com és l’Olympia, s’interesse pel nostre festival i ens ajude a donar-lo a conéixer i posicionar-lo dins de l’agenda cultural valenciana”, destacava Mota. “Igualment, és molt important comptar amb l’experiència de Manolo Puchades, director artístic del Cheste Inusual, que ja va estar al capdavant del projecte en la primera edició”.

Per part seua, Puchades va subratllar la intenció de l’organització de comptar amb una programació potent i variada. “Cheste Inusual és un festival modest però amb grans pretensions, ja que tenim la il·lusió de posicionar a Cheste com a referent tant a nivell de Comunitat Valenciana com nacional. Continuarem amb l’esperit amb el qual va nàixer el festival, que és traure disciplines artístiques, com a teatre, dansa, circ o performance, dels seus espais de representació habituals i portar-los a espais inusuals, ja siguen pòrtics, aparadors, cases, balcons, places o carrers; amb l’objectiu d’oferir als espectadors un format diferent, no tan convencional, de les arts escèniques”.

Tal com va explicar el director artístic, la segona edició de Cheste Inusual prioritza la participació de companyies valencianes, però també comptarà amb artistes de Madrid, Catalunya i Múrcia. “Hi haurà 9 espectacles que aglutinaran diferents disciplines. Comencem l’11 de juliol amb dues peces de dansa contemporània; una d’elles es farà dins d’un aparador i, la segona peça, que combina dansa, teatre físic i circ, es farà a peu de carrer; encara que estava programada en un terrat, finalment hem canviat l’espai per raons de seguretat”.

A més, el festival inclou un concert de música urbana i jazz a càrrec de tres joves creadors de Cheste, que posaran el fermall final a la jornada de l’11 de juliol amb una actuació en la plaça del Mercat. 

Seguint el deixant de l’edició anterior, els dies 17 i 18 s’interpretaran tres peces de teatre breu en les “entrás” de les cases senyorials de Cheste. “Les entrás són aqueixos espais grans on antigament es guardaven els carros i per on passava el bestiar cap a les quadres, són l’eix central d’aqueixes cases senyorials chestanas que tenen una arquitectura increïble i desconeguda fins i tot per a molts veïns i veïnes del poble. Per això, una cosa interessant és que el públic és rebut per la pròpia família que habita la casa, de manera que els espectadors poden conéixer de primera mà la història de la casa”, explicava Puchades. “El mateix dia 17 de juliol la companyia Galitoon oferirà un espectacle de circ al Parc de la Lomiquia”. 

El programa també contempla la preestrena d’una coproducció del col·lectiu Fracassades i Teatre dels Brolladors, Taxidèrmia; una peça amb un format performatiu que es farà en l’escenari del teatre Liceu, amb aforament de teatre íntim. El festival finalitzarà amb una proposta de teatre aeri, titulada Res, que tindrà lloc en la façana de la biblioteca municipal, el diumenge 25 de juliol a les 22 hores.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*