El director i compositor Saül Gómez es mostra “immensament feliç” per l’homenatge rebut dissabte passat a Llíria

Post també disponible en: Castellano

Segons el valencià “tots els que estimem la música sempre hem tingut com a referent a Llíria i a les seues societats musicals”

L’Orquestra del Principat d’Astúries i la Banda Municipal de Vitòria estrenen aquesta setmana obres del compositor d’Ontinyent

La temporada 2021-2022 no podia començar millor per a Saül Gómez Soler. El compositor i director valencià rebia dissabte passat 25 de setembre un homenatge a Llíria coincidint amb una nova edició del ‘Concert dels Bandes’, esdeveniment que va comptar amb la presència del compositor François Boulanger com a president d’honor i qui també va rebre el reconeixement de la Ciutat Creativa de la Música per la UNESCO.

Per a Saül “és un gran honor rebre aquest reconeixement per part de l’Ajuntament de Llíria. Tots els que estimem la música hem tingut sempre com a referent a Llíria i a les seues societats musicals. Per aquest motiu, aquest homenatge m’ha omplit d’orgull i em fa immensament feliç”.

I amb gran felicitat va viure aquesta vetlada el compositor i director d’Ontinyent. Un Concert dels Bandes en el qual, un any més, la Banda Simfònica Va unir Musical i la Banda Primitiva van delectar al públic que va assistir a la plaça Major amb interessants programes que van incloure, cadascun d’ells, una obra del compositor homenatjat. Així, la Va unir Musical de Llíria, sota la batuta de Pablo Marqués, va triar Leonardo Dreams, mentre que la Banda Primitiva, dirigida per Javier Enguídanos, va interpretar la seua obra Stones and Siga. 

A més, el director, que hores abans havia signat en el Llibre d’Or de la ciutat acompanyat per una representació de les autoritats municipals, va tindre l’oportunitat de posar-se al capdavant de la Primitiva per a dirigir l’Himne de Llíria, la qual cosa va fer l’esdeveniment encara més especial. 

Estrenes amb la OSPA i la Banda Municipal de Vitòria
Després de l’homenatge a Llíria, Saül es disposa a gaudir de dues estrenes de la seua música que tindran lloc aquesta mateixa setmana de la mà de l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries i la Banda Municipal de Vitòria.

Dissabte que ve 2 d’octubre a les 20.30h, l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries (OSPA) estrenarà la versió orquestral de Breath sota la direcció de Carlos Garcés, director amb el qual Saül ha treballat ja en nombroses ocasions. De fet va ser Garcés al capdavant de la banda de la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera qui va estrenar aquesta obra original per a banda fa tan sols uns mesos, concretament el passat 23 de maig. 

Per contra, sí que és la primera vegada que el compositor valencià col·labora amb l’agrupació asturiana, la qual cosa li fa una gran il·lusió igual que compartir programa “amb compositors de la talla de Samuel Barber, Sibelius i Tchaikovsky”. L’obra és una reflexió sobre la pandèmia, dividida en dues parts estèticament oposades i amb la qual Gómez Soler ha volgut mostrar el seu “agraïment a tota la gent que ha lluitat i lluita perquè tot això acabe”. 

Per part seua, dies abans, concretament aquest dijous 29 de setembre, la Banda Municipal de Vitòria estrenarà Gioia, una obra original per a ensemble de metalls, la instrumentació dels quals per a banda és un encàrrec del titular de la formació Luis Orduña. Serà durant el primer concert de la Banda Municipal de Música de la temporada 2021-2022 en el Teatre Principal Antzokia i el programa es completarà amb obres de Sara Galiana, Bert Appermont i Jacob de Haan.

No serà aquesta l’única ocasió en la qual els músics de Vitòria interpreten les composicions de Saül Gómez. El seu director, Luis Orduña, prepara ja un macro concert per a 2022 en el qual té previst l’estrena a Espanya de Breathing Bits. Es tracta la primera simfonia del compositor d’Ontinyent, obra estrenada al març de 2020 a Bèlgica per la banda Harmonie De Kunstvrienden de Sint-Eloois-Winkel que dirigeix Dimitri Bracke. Serà llavors quan l’obra, que va rebre una excel·lent crítica, s’escolte per primera vegada al nostre país.

La Simfonia, que gira entorn de la tecnologia i al paper que aquesta juga en les nostres vides, s’estructura en diferents parts amb títols tan descriptius com: No signal; Breathing bits; Planned obsolescence; conected lives; digital slaves; digital natives; deshumanization i, per a finalitzar, Building new feelings.

Saül Gómez Soler

Saül Gómez Soler naix a Ontinyent (València) en 1982. És Professor Superior de Música Llicenciat en Percussió i Composició pel Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València. Ho és també en Direcció d’Orquestra pel Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona.

Ha estudiat direcció de banda en la ISEB a Trento (Itàlia) amb Jan Cober, Felix Hauswirth, Carlo Pirola i Franco Cesarini.

Ha dirigit diverses formacions bandísticas, tant a Espanya com en diferents parts d’Europa (Salzburg, Innsbruck, Praga, Berlín, Munic…). Actualment és director de la Primitiva de Xàtiva, la Vella, i de l’Orquestra Simfònica Caixa Ontinyent. 

Ha tingut l’oportunitat de dirigir a prestigiosos solistes internacionals com Vasko Vasilev, Pacho Flores, José Franch, Francesca Calero, Luís González, Roberto Turlo, Juan Lago o Pablo Zinger.

Durant 2018 va ser el titular de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) amb la qual va estrenar diverses obres i va oferir concerts en la Comunitat, Madrid i França.

En el camp de la composició, podem trobar les seues obres editades a Piles i Molenaar. Posseeix a més el seu propi segell editorial.

Participa regularment com a jurat en diferents certàmens i la seua música es pot trobar en diferents cds.

Ha rebut diferents encàrrecs d’entitats com l’Orquestra Simfònica d’RTVE, la composició de l’obra obligada en el Certamen Internacional de València de 2015, del Certamen Internacional d’Altea 2021, música de cambra per a l’Orquestra d’RTVE, l’obra obligada per al Festival Internacional de Percussió Percute 2016 així com encàrrecs per a solistes internacionals com José Franch Ballester, José Cháfer, Javier Llopis o Mª José Montiel. 

Ha sigut guardonat amb diferents premis i distincions com la Menció honorífica de l’Excel·lentíssim Ajuntament d’Ontinyent. Des del 2013 és membre de l’Acadèmia de la Música de València així com de l’Associació de Compositors COSICOVA de la qual és membre de la seua junta. També pertany a l’Acadèmia dels Grammy.

Actualment, centra la seua carrera en la composició de música simfònica i música per al sector audiovisual. En aquest àmbit, ha rebut tres nominacions als Hollywood Music in Mitjana Awards de Los Angeles i una per als premis Jerry Goldsmith.

Ha estrenat obres a Vancouver (el Canadà), Texas (els EUA) i Madrid (Espanya) i les seues composicions han sigut interpretades a Bèlgica, Portugal, Itàlia, el Japó, el Canadà, Alemanya, Suïssa, Taiwan, Colòmbia…

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*