El plenari de Xest aprova els pressupostos municipals de 2021

Post també disponible en: Castellano

El ple extraordinari en el qual l’equip de Govern de Cheste va presentar els pressupostos municipals 2021, que es van aprovar amb els vots en contra de l’oposició, s’ha desenvolupat aquest dimarts 3 d’agost.

Mesures COVID, més personal i inversions
Tal com va explicar l’alcalde, José Morell, els nous pressupostos aprovats se centraran en tres blocs: afrontar les conseqüències de la pandèmia en la localitat, realitzar inversions per a la millora dels serveis i les instal·lacions municipals i incrementar la dotació en les àrees de personal per a poder executar els projectes del programa de govern.

“Hem fet un esforç molt gran, hem baixat els impostos i portem 6 anys amb el deute arran de terra. El resultat és que en mà, en capacitat de despesa corrent i d’inversió, aquests són els pressupostos que tenen la quantia més elevada del període democràtic. Normalment el romanent de tresoreria, que és el que podem utilitzar per a inversions, està entre 400.000 i 800.000 euros. Enguany hem aconseguit 3 milions per a dedicar a inversions. La diferència és abismal”, destacava Morell.

Per part seua, el regidor de Compromís, José Vicente Guijarro, va incidir la necessitat de l’aprovació dels pressupostos. “Es contemplen inversions per a millorar els serveis i que es beneficie la ciutadania, com ara la reurbanització de carrers i camins veïnals, la gestió dels residus, millores en els polígons industrials o places de nova creació, entre moltes altres. Record a la població que en la web municipal hi ha un accés al portal On van els meus impostos en el qual es pot veure de manera clara com s’inverteixen els tributs que paguen; està actualitzada fins al primer trimestre d’enguany”.

Retard en els pressupostos
“Aquests són els pressupostos més elevats en molts anys, és impressionant la quantitat de diners que invertirem. En aquest equip de govern ens matem per a aconseguir subvencions i encara en temps de pandèmia hem anat fent tot el que teníem previst. Els pressupostos arriben ara perquè en el 2020 vam estar confinats fins a juliol, i en aqueix temps va ser dificilíssim abordar qualsevol qüestió pressupostària, però ací acordem el gruix de la inversió que l’Ajuntament posava per a donar resposta a la pandèmia, que era el nostre objectiu. Durant aqueix any vam tindre un virus informàtic que ens va deixar sense comptabilitat i també ens va retardar la liquidació i la posterior suspensió de les regles fiscals”, explicava la regidora d’Esquerra Unida, Mª Ángeles Llorente.

Per part seua, la regidora d’Hisenda, Talía Roselló, va posar l’accent en la dificultat de l’elaboració dels pressupostos 2021. “És difícil posar-se d’acord en un govern d’esquerres, en el qual cada regidor coneix les necessitats de les seues àrees i vol millorar-les; però és que a més, quan ens trobem que les regles fiscals s’havien eliminat i vam veure que complíem amb tots els criteris per a poder tindre més diners disponibles, no ho dubtem i vam tornar a començar. L’elaboració d’aquests pressupostos ha sigut un treball molt ardu de moltíssims mesos, done la gràcies a tot l’equip de govern per la col·laboració i l’ajuda i per descomptat a Intervenció”, apuntava la regidora d’Hisenda.

4,7 milions d’euros en inversions 
L’alcalde va desgranar algunes de les inversions més importants que es realitzaran en la població, dividides per blocs.

Bloc 1. 600.000 euros per a despeses COVID: contractacions temporals, hores extres i seguretat social. L’objectiu és poder comptar amb personal per a executar el pressupost i disminuir les hores extra. Aquest bloc també engloba l’increment de despesa en la seguretat en els esdeveniments i a l’escola d’estiu, així com la compra de màscares o la instal·lació i manteniment de la carpa per a les proves PCR que està instal·lada al costat de l’ambulatori. 
Bloc 2. Increment en la partida de comerç per a fomentar el consum local. Consultoria per a sol·licitar fons europeus destinats a la recuperació de la crisi de la Covid.
Bloc 3. 100.000 euros per a la reparació i l’asfaltat de camins rurals.
Bloc 4. Millora de les zones verdes de Cheste: actuacions al parc de la Lomiquia i adquisició de maquinària de jardineria. 60.000 euros per a la millora dels parcs infantils de la localitat.
Bloc 5. Pagament de les subvencions a les entitats locals i de les expropiacions de terrenys necessàries per a poder continuar amb el projecte de la macrodepuradora. 
Bloc 6. 450.000 euros en la millora de les infraestructures esportives: canviar la gespa del camp de futbol La Vinya, reformar els seus vestuaris i crear dues noves pistes de tennis en el poliesportiu.
Bloc 7. Accions ambientals. 125.000 euros en il·luminació sostenible i neteja d’abocaments incontrolats.
Bloc 8. Millora del parc mòbil de l’Ajuntament: 100.000 euros per a l’adquisició d’un tractor i dues furgonetes, una d’elles elèctrica; un remolc, un cotxe per a la Policia Local i un cotxe per a Protecció Civil.
Bloc 9. Mobilitat. 200.000 euros per a la millora de l’aparcament del mercat municipal, la creació noves zones d’aparcament, la realització d’un tram del carril bici Cheste-Chiva i un tram més de l’anell per als vianants que envolta la localitat.
Bloc 10. Reurbanització de carrers. S’invertiran 500.000 euros en la reurbanització dels carrers Teresa d’Àvila, Espartero, Francisco Máñez, Doctor Navarrés i Desemparats. A més, se sumaran 80.000 euros per a realitzar asfaltats. 

A part d’aquestes inversions estan contemplades actuacions en el manteniment dels equipaments municipals, com la millora de l’accessibilitat en l’edifici de l’ajuntament, la instal·lació de l’aire condicionat en el Teatre Liceu, actuacions en el cementeri i millores en matèria de seguretat en l’arxiu municipal, entre altres.

Casa Valterra
Tal com va explicar Morell, els pressupostos contemplen 1 milió d’euros per a poder traure a licitació l’obres de la casa Valterra durant l’últim trimestre de l’any, encara que es gastaran en 2022 quan s’executen.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*