Post també disponible en: Castellano
Xest, dijous 23 de febrer de 2023. L’artista urbà Xemayo ha impartit un taller de grafiti promogut per la regidoria d’Educació, que s’ha desenvolupat al llarg de dues setmanes en els centres educatius de la Xest.
Concretament han participat en aquesta activitat els CEIP Vicente Blasco Ibáñez, Francisco Giner dels Rius i Ana Lluch, el col·legi San José de la Muntanya, l’IES Ricardo Marín i el Centre de Formació de Persones Adultes de Xest. “Atenint a la demanda dels centres, des de la regidoria d’Educació vam veure que era important complementar el currículum d’art amb formació sobre l’art urbà. Com tenim al nostre poble una gran quantitat de murals que s’han anat creant a mesura que ha evolucionat el festival Graffitea Xest, va sorgir la idea d’organitzar aquest taller que acosta l’art urbà a l’alumnat i que ho fa participar de manera col·lectiva deixant constància de la seua obra en aqueix museu a l’aire lliure amb el qual comptem”, ha declarat la regidora, Mª Ángeles Llorente.
“L’objectiu d’aquest taller és fer arribar a l’alumnat la cultura del grafiti, perquè coneguen de primera mà el procés d’elaborar un mural i també perquè entenguen quin és el context artístic que hi ha en el seu propi poble, gràcies a la celebració de Graffitea Xest; que està trencant cada vegada més estrats, consolidant-se com un festival molt important”, ha afegit Xemayo.
El taller ha constat de sis sessions, una en cada centre participant, en les quals l’artista urbà ha realitzat una xarrada introductòria sobre la història del grafiti i els seus valors, així com el seu vincle amb la cultura hip-hop. Després, els i les participants han treballat activament de manera conjunta en l’elaboració d’un grafiti. “La resposta de l’alumnat ha sigut molt bona. No tenen una base sobre el que és el grafiti i per això l’interés ha sigut màxim, de fet es queden amb ganes de pintar més. Amb l’alumnat més major, com ha sigut el cas de l’IES, hem fet partícips als alumnes en el procés de creació i han participat en l’elaboració del disseny final, en el qual han inclòs un lema que tenen aquest curs: Mens sana in corpore sa. Per a mi, que l’art és la meua professió, em sembla fonamental que l’art urbà i el grafiti es mostren en els centres educatius com a eines positives, de comunicació i d’art”, ha apuntat Xemayo.
“El grafiti s’associa molt amb el vandalisme i no és així, és una forma més d’expressió artística. Normalment ens ensenyen a dibuixar amb llapis, boli o pinzells; però no se’ns esmenta el grafiti i crec que és una part de l’art que hauria d’estar inclosa en la nostra educació artística”, ha manifestat Clara Pérez Ríos, alumna de 2n de Batxillerat. “Com Xest està tan involucrat amb el món del grafiti, per a nosaltres és una cosa que sí que tenim a prop; de fet, jo mateixa viu enfront d’un dels murals que es van pintar en el festival Graffitea i vaig poder veure tot el procés de dur-lo a terme. Però una cosa és veure-ho i una altra fer-ho, per això amb aquest taller hem aprés a posar-lo en pràctica, hem vist que amb creativitat es pot fer un bon disseny i que el complicat està a treballar sobre la paret i manejar en aqueixa superfície la pintura. A més, en el meu cas, que ja no estaré en l’institut l’any que ve, participar en aquest taller m’ha servit per a deixar la meua petjada: quan passe per aquest carrer i veja el nostre mural em recordaré d’aquesta experiència i pensaré que hi ha una part de mi en aquest mur”.
Segons ha explicat Xemayo, en els diferents murals que han resultat d’aquest taller s’ha emprat pintura plàstica per a reparar les superfícies a intervindre i s’ha fet ús de pintura en esprai per a la major part dels grafiti, de manera que s’ha recorregut mínimament al treball amb pinzells i corrons.
Be the first to comment