Els Consells Reguladors Vitivinícoles espanyols reclamen estabilitat normativa i consideració pel sector

Post també disponible en: Castellano

Lanzarote acollia el passat 11 de novembre, la XXX Assemblea General de la Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles (CECRV). Durant la mateixa es va posar el focus en les reformes legislatives de la UE que afectaran aspectes essencials del sector del vi i es va sol·licitar a les institucions europees i a l’administració pública del nostre país estabilitat normativa i consideració pel positiu impacte que el sector i les denominacions d’origen tenen en el territori.
Amb la presència dels principals representants de la majoria dels 54 consells reguladors que formen part de CECRV, es va arribar a algunes conclusions importants:
Les denominacions d’Origen no necessiten un nou reglament que les regule a nivell europeu. Ja ho fa el reglament sobre l’Organització Comuna de Mercats dels productes agraris (OCM). El procés de reforma s’hauria de traduir en millores en aquesta organització, no en un nou reglament de base que només afegiria complexitat i disfuncions administratives.
No té sentit que el sector del vi siga objecte d’una nova reforma d’etiquetatge quan ni tan sols han entrat en vigor les noves disposicions d’etiquetatge nutricional i d’ingredients previstes per a desembre de 2023. Unes disposicions que faran que el sector del vi i els seus operadors proporcionen al consumidor informació rigorosa sobre aquest tema.
Tant el sector del vi, com les Denominacions d’Origen han de continuar formant part de la política de promoció de productes agroalimentaris de la UE, en les mateixes condicions que la resta dels sectors, per la seua significativa aportació a l’economia i a la sostenibilitat de les zones rurals de la Unió.
CECRV continuarà reclamant a les administracions públiques atenció i consideració cap al patrimoni cultural, social, econòmic i paisatgístic que suposa la vinya per a les zones en les quals s’assentisca davant la proliferació descontrolada de desproporcionats projectes de producció d’energia (principalment eòlica i fotovoltaica) que posen en risc la viabilitat d’aquest cultiu. Es necessita un marc regulador més ambiciós.
Mentrestant, des de CECRV, s’està treballant en l’execució d’un estudi sobre la sostenibilitat econòmica i social de les denominacions d’origen del vi que els permetrà mesurar amb precisió l’impacte positiu que tenen des del punt de vista mediambiental, social i econòmic. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*