Famílies de Cheste recorren les rutes més transitades cap als col·legis per a proposar millores en seguretat

Familias de Cheste recorren las rutas más transitadas hacia los colegios para proponer mejoras en seguridad.
Familias de Cheste recorren las rutas más transitadas hacia los colegios para proponer mejoras en seguridad.

Post també disponible en: Castellano

Divendres passat, 8 de novembre, el projecte “Colecaminos – Rutes Segures a l’escola” va reunir a famílies de la localitat per fer a peu els recorreguts més transitats per anar als col·legis, identificar-ne les deficiències i proposar les millores necessàries per fer-los segurs.

Aquesta jornada-passeig és la penúltima fase d’aquest projecte, impulsat per la regidoria de Participació i dinamitzat pel col·lectiu Fent Estudi, que va començar enquestant a familiars i alumnat com a base per realitzar una anàlisi per part de tècnics de l’Ajuntament i la Policia Local. L’últim pas serà traslladar la informació recollida en la jornada a l’Ajuntament perquè s’abordin les millores oportunes.

“Quan ens vam reunir amb les AMPAS, en el marc de l’Xest Decideix Cols, una de les coses que ens van plantejar va ser el problema d’inseguretat que hi havia en els recorreguts a les escoles, així que ens vam posar en marxa amb el projecte Colecaminos per intentar fer rutes adequades per als nens i nenes i els seus familiars “, explicava l’alcalde, José Morell. “Ens vam inspirar en models com La Ciutat dels Xiquets, del conegut pedagog Francesco Tonucci, implantat amb èxit a ciutats d’Itàlia, Mèxic, Argentina i també d’aquí, a Espanya, pensant en fer una localitat el punt de referència siguin precisament ells i elles “.

Les famílies van ser convocades a la plaça Doctor Cajal, on se’ls va dividir en dos grups per poder recórrer tots els carrers que componen les rutes. “El que farem avui és una posada en escena dels itineraris que hem dissenyat perquè siguin les famílies les que detectin sobre el terreny les deficiències i ens traslladin les seves propostes; el primer grup recorrerà el tram que va des del CEIP Francisco Giner de los Ríos a CEIP Vicente Blasco Ibáñez i el segon partirà també de l’Giner però finalitzarà a l’IES Ricardo Marín “, apuntava l’actual regidor de Participació, Raúl Mota.

La dinàmica de l’activitat, els protagonistes van ser els xiquets i xiquetes, va consistir en endevinar el nom de les diferents carrers per on passaven, detectar si tenia voreres o no i, en cas afirmatiu, mesurar-les, i anar contestant a una sèrie de preguntes que un voluntari o voluntària anava anotant, al costat de les deficiències detectades i les propostes de millora que anaven sorgint per part dels i les participants, així com també els aspectes positius que sí agradaven de cada carrer.

“El camí que faig feia el col·legi tots els dies no em sembla segur, pujo pel carrer Bonavista, que és molt estreta i té molt trànsit; el carro gairebé no cap per la vorera, així que m’he de baixar a la carretera. L’única solució que veig és fer-la de plataforma única “, comentava una de les participants. “Hi ha alguns carrers que estan bé, però en altres et trobes amb voreres molt estretes o en mal estat; és una bona iniciativa, hui trobe a faltar a més famílies aquí “, comentava altres d’elles.

Els xiquets i xiquetes van rebre d’obsequi una motxilla amb unes pintures i, a l’acabar les rutes, van berenar junts.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*