
Post també disponible en:
Castellano
L’organització va oferir rutes guiades gratuïtes pels treballs realitzats en esta edició
El festival Graffitea Cheste 2020 va finalitzar amb sis visites guiades pels murs intervinguts en esta edició. Totes amb eixida des de la Plaça II República, guardant les mesures de seguretat i higiene, amb aforament limitat a 20 persones per grup, i amb una duració de 90 minuts. A més, l’explicació dels murals comptava amb traducció simultània a llengua de signes.
La instal·lació que el col·lectiu artístic Trashformaciones s’ha realitzat a la cinquena edició de Graffitea, situada a la plaça II República, va servir com a punt de trobada per començar la visita als murals i, a partir d’ara, també serà el punt d’informació de festival, on el / la visitant podrà escanejar un codi QR i conèixer més sobre aquest esdeveniment cultural. “Els artistes de Trashformaciones han donat forma a aquesta, utilitzant residus que es generen en un festival d’art urbà, en aquest cas es tracta de pots d’esprai de la coneguda pintura Montana 94”, explicava Toni Espinar, muralista i organitzador de Graffitea Xest, al costat de la regidoria de Cultura. “Ells dirigixen una empresa de gestió de residus i compaginen, o més aviat combinen, aquest treball amb els seus projectes artístics. Utilitzen objectes que ja no serveixen per a donar-los un nou sentit, creant instal·lacions com aquesta instal·lació feta amb pots d’esprai que han estat totalment aixafats”.
Durant cada ruta es va fer un recorregut per deu dels onze graffitis de l’edició 2020, passant així per totes les manifestacions artístiques que es troben dins de el nucli urbà, sense parada davant de l’obra de Jorge Ochagavía, al pavelló esportiu municipal, ni per les obres de les artistes participants en la trobada Feminist-Art, celebrat en els túnels de el poliesportiu dins de la programació de festival. “Hem decidit centrar les rutes al nucli urbà per evitar llargues distàncies, perquè les visites estan obertes a tothom i la nostra intenció és que sigui un passeig accessible a tots i totes; a més de rendibilitzar el temps que tenim per veure el màxim nombre de murs “, explicaven les guies. A causa de les pluges de la setmana passada, alguns/es dels/de les artistes no havien acabat les seues obres, de manera que els i les assistents van poder veure’ls treballar i, fins i tot, preguntar-los. En totes les parades en les que quedaven artistes intervenint, el públic es va acomiadar d’ells / es amb un aplaudiment.
Tal com van explicar en les visites, Graffitea Xest 2020 ha estat lligat a la celebració de el 700 aniversari de la Carta Pobla de Xest, amb la qual cosa les intervencions han vinculat les seues temàtiques amb els llocs en què es realitzen. Al seu torn, aquesta acció, està relacionada amb un projecte de codis QR instal·lats en diferents carrers de la localitat, que expliquen la història d’aquests entorns.
Així, es va retre homenatge a Vicente Blasco Ibáñez o a Rosalía de Castro, entre altres personalitats, als carrers amb nom homònim. Altres carrers, com la Rei En Jaume, Ferreria o Castella compten amb interpretacions dels i les artistes sobre la història d’aquesta via, dels personatges vinculats a elles o del que aquests / es els inspiren. D’aquesta manera, Xelon presentava en el seu mur a un Jaume que, en lloc de conquerir terres, intenta conquerir el cor d’una dona, armat amb la qual pot ser “la clau del seu cor”; Galeta Maria fa visible a dones ferreres i d’altres oficis en què la seva figura és poc reconeguda; o Gómez mostra un impactant retrat de Joana de Castella, anomenada “La boja”, com a símbol d’aquesta regió que dóna nom a una de les avingudes principals de Xest.
“No tots els festivals compten amb la quantitat d’artistes que participen a Xest cada any; això dóna lloc al fet que aquí confluixen diferents tècniques i estils i que, en un passeig pels carrers del municipi, puguem tenir la possibilitat de gaudir d’aquesta varietat “, comentava la regidora de Cultura, Mª Ángeles Llorente, durant la visita als murals . “Un dels objectius de Graffitea era comptar amb un itinerari muralístico de qualitat i consolidar el nostre municipi com a destinació turística i cultural; i ho hem aconseguit. Seguirem treballant en aquesta línia per a ser punt de referència al mapa de l’art urbà espanyol “.
Be the first to comment