La AECC València urgeix a la continuïtat dels programes de garbellat de càncer de còlon malgrat la pandèmia

Post també disponible en: Castellano

Durant la primera ona, es van paralitzar tots els programes de garbellat, si bé s’observa que l’activitat s’està reprenent amb la instal·lació de protocols segurs per a evitar la infecció de COVID-19

Segons la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, abans de la pandèmia només un 48% de la població en edat de risc, de 50 a 69 anys, de la Comunitat Valenciana havia participat en el garbellat de càncer colorectal. En total, la població diana representa hui dia més d’1.342.000 valencians

Des de l’Associació es fa una crida a la ciutadania en edat de risc a acudir a realitzar-se la prova quan reba la invitació

Els programes de garbellat ajuden a reduir la morbiditat i permeten la detecció precoç de càncers com el de mama i còlon, la qual cosa suposaria un estalvi de 1.000 milions d’euros sobre els costos del càncer

L’Associació Espanyola Contra el Càncer de València (*AECC València), amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer de Còlon, ha advertit de la necessitat de mantindre els programes de garbellat de càncer de còlon malgrat la pandèmia i d’acudir a la cita quan es rep la invitació. Amb la participació en els programes de garbellat de càncer de còlon es redueix la morbiditat d’aquest tumor i s’afavoreix la detecció precoç, la qual cosa incrementa les possibilitats de supervivència. Des de l’Associació s’insta especialment la participació a la població d’entre 50 i 69 anys, grup de risc en el qual es troben actualment 1.342.992 persones en la Comunitat Valenciana.

“Malgrat la pandèmia, resulta imprescindible que la gent acudisca a la cita quan rep la invitació per a participar en els programes de garbellat. Durant la primera ona va haver-hi una paralització dels garbellats, però ara aquests programes s’estan reprenent amb les mesures de seguretat necessàries, tant per part dels professionals com en les pròpies instal·lacions dels hospitals o centres en els quals es duu a terme que han desenvolupat protocols per a evitar la possible infecció per COVID-19”, explica el doctor Antonio Llombart, vicepresident de AECC València.

Només un 48% participa en el garbellat colorectal

Abans de la pandèmia, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública assenyalava en 2019 una participació de solo el 48% de la població diana de la Comunitat Valenciana en els programes de garbellat de càncer colorectal. Des de l’Associació, s’adverteix que per a aconseguir un impacte positiu dels programes de garbellat es necessita aconseguir una participació superior al 65%.

“Els programes de garbellat ajuden a reduir la morbiditat del càncer i frenar la seua mortalitat. En concret, en el càncer colorectal, observem diferències molt importants en la supervivència mitjana a 5 anys depenent de l’estadi del diagnòstic, passant d’un 90% en estadi A (inicial) a menys d’un 8% en estadi D (avançat amb metàstasi)”, afig el doctor Llombart. A més, tal com explica l’Informe ‘L’impacte econòmic i social del càncer a Espanya’ de AECC, la detecció precoç de càncers com el de còlon i mama suposaria un estalvi de 1.000 milions d’euros sobre els costos del càncer.

Per a fomentar la conscienciació sobre la importància d’aquesta prova, des de AECC València s’ha llançat el repte en xarxes socials #tesueltoelrollo en el qual s’anima a tota la població a fer-se una fotografia amb un rotllo de paper higiènic, etiquetant a AECC València, i compartir-la en xarxes socials amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer de Còlon. “El test de sang oculta en femta és una prova no invasiva que detecta la presència de productes derivats de la degradació de la sang no apreciable directament en la femta, la qual cosa posa en alerta l’existència de lesions en el còlon que en algunes ocasions deriven en pòlips o en càncer. La població ha de saber que previndre el càncer de còlon costa molt poc”, afirma el vicepresident.

Per un Acord contra el càncer de còlon

Cada any es diagnostiquen 4.116 càncers de còlon en la Comunitat Valenciana i 1.409 persones moren a conseqüència d’aquesta malaltia, sent el tumor més freqüent i el segon, per darrere del càncer de pulmó, amb major mortalitat.

A més de la participació en el programa de garbellat, des de l’Associació es demana a la societat que s’unisca al manifest de www.acuerdocontraelcancer.com per a garantir el dret al fet que tota població en edat de risc puga accedir als programes de garbellat de càncer. L’objectiu últim és acabar, més enllà de la COVID-19, amb la inequidad que provoca la desigual implantació d’aquests programes de garbellat per tota Espanya i que totes les persones tinguen les mateixes oportunitats d’enfrontar-se al càncer.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*