La Comunitat registra un major compliment del confinament que la resta d’Espanya enfront del coronavirus, segons l’estudi de telefonia de la Generalitat

Post també disponible en: Castellano

La disminució de la distància diària recorreguda a la Comunitat Valenciana se situa entre el 52% i el 59%, davant el 51% de mitjana estatal

El 89% de la població valenciana no ha sortit del seu entorn residencial més pròxim, i els registres arriben al 96% en localitats com Dénia o Benicarló, segons les primeres dades de l’estudi ‘Data Science for COVID-19 Comunitat Valenciana’ impulsat per la Generalitat

El compliment de les mesures hauria evitat gairebé 8.000 morts segons una estimació epidemiològica ajustada als canvis de mobilitat a la Comunitat

“La responsabilitat ha demostrat ser, sens dubte, una arma eficaç per evitar la propagació de la COVID-19”, destaca Anna Berenguer

L’anàlisi de mobilitat de la xarxa de telefonia mòbil mostra que els valencians i les valencianes han seguit massivament les mesures de confinament. Les dades obtingudes gràcies a una col·laboració amb l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que facilita la informació anonimitzada i agregada, reflecteix que el 89% de la població no ha sortit de l’entorn residencial i que els moviments s’han limitat a destins propers per atendre necessitats bàsiques (supermercat, farmàcia, etc.), afavorint la contenció dels contagis.

Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi de el grup de treball Data Science for COVID-19 amb l’objectiu de l’aplicació de tècniques d’Intel·ligència Artificial (IA) i anàlisi de dades per ajudar a una millor presa de decisions públiques en el context de la pandèmia de coronavirus. El treball, dirigit per la Comissionada de la Generalitat per l’Estratègia Valenciana per a la IA, Núria Oliver, i elaborat en el marc de la col·laboració establerta amb
la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial de la Vicepresidència Tercera de Govern i Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital i l’INE, reflecteix que el percentatge de població que ha romàs a casa (no va sortir del seu entorn residencial) ha arribat a assolir registres màxims de fins al 96% en localitats com Dénia o Benicarló.

“És important destacar la capacitat de compromís dels valencians i valencianes a l’hora de complir amb les mesures de confinament. La responsabilitat ha demostrat ser, sens dubte, una arma eficaç per evitar la propagació de la COVID-19”, destaca Ana Berenguer, directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques i impulsora de l’Estratègia Valenciana d’Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana.

“A partir d’ara serà imprescindible continuar analitzant les dades de mobilitat per a elaborar models predictius que ens permetin tenir la millor informació, prendre les decisions adequades i estar preparats per a la sortida esglaonada de el confinament”, afegeix Ana Berenguer. “Aquest projecte és un exemple inspirador de col·laboració entre societat civil, experts i administracions públiques”

Un altre dels conceptes analitzats és la disminució de el radi de desplaçament dels ciutadans, és a dir, la reducció de la distància diària recorreguda. La caiguda mitjana ha estat de l’59% a la província de Castelló, el 58% a Alacant i 52% a València. En tots els casos, la reducció és superior a la d’Espanya, que és de l’51%.

A més, les dades de les operadores de telefonia mostren com després de l’anunci de les mesures de confinament a les zones turístiques es va produir de forma immediata un important descens en el nombre observat de mòbils no residents a la Comunitat Valenciana. D’aquesta manera, durant els dies 16 i 18 de març en el departament de salut de la Vila Joiosa (a què està assignat Benidorm) s’observa una reducció de l’53% de la presència de mòbils de persones no domiciliades a la Comunitat Valenciana.

Més de 8.500 víctimes estimades sense aplicació de restricció de mobilitat

L’aplicació i compliment de les mesures de confinament ha evitat uns 7.900 morts segons l’estimació ajustada als canvis de mobilitat a la Comunitat Valenciana, que recull el treball amb dades fins al 6 d’abril. Aquesta estimació s’ha obtingut mitjançant un model epidemiològic que reflecteix l’impacte de les mesures de confinament. El grup responsable d’aquest treball, dins el Comissionat per a IA, està format per experts i expertes voluntaris de la Universitat Jaume I, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat d’Alacant, la Universitat CEU cardenal Herrera i la fundació pública de recerca sanitària FISABIO.

El model epidemiològic s’estima en més de 8.500 les víctimes els morts pel virus si no s’hagués adoptat cap indicació per a restringir la mobilitat.

A més, reflecteix que d’haver-se aplicat únicament mesures de distanciament social els morts hagueren estat al voltant de 4.500, set vegades més que els registrats. La xifra s’haguera situat en més de 3.300 persones si les restriccions s’hagueren limitat a el distanciament, a el tancament de col·legis i esdeveniments multitudinaris. En un altre dels escenaris avaluats, si no s’hagués decidit, a més, el tancament de l’activitat econòmica no essencial, els morts haguessin estat gairebé 1.500.

El model també mostra que, d’aplicar-se les taxes actuals d’hospitalització (de l’26% dels afectats), si els valencians i valencianes no hagueren seguit les mesures de contenció s’hagueren registrat més de 25.000 ingressos, dels quals 5.000 haurien estat en les unitats de cures intensives. Així mateix, indica que l’estimació de casos reportats s’hagués multiplicat per 13,5 si no s’hagués pres cap mesura.

El projecte coordinat per Nuria Oliver té previst seguir analitzant les dades de mobilitat dels abonats de les línies de telefonia mòbil per seguir l’evolució de la pandèmia en les següents setmanes de confinament i en el procés de desescalado de les mesures de restricció de moviment per avaluar la seua eficàcia i l’impacte que tenen en la salut de la ciutadania.

El pla de treball també contempla avançar en altres aspectes, com fer una estimació de el nombre total d’afectats, incloent a la població asimptomàtica, i, a partir d’aquest estudi, establir el percentatge de persones que ja estarien immunitzades enfront de la COVID-19 .

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*