La Diputació assegura el desenvolupament de diverses localitats impulsant els Plans Generals Municipals

Post també disponible en: Castellano

Amb la recent aprovació dels PGOU de Montesa i Palmera, ja són cinc els municipis que han aprovat estos plans durant l’actual legislatura amb ajuda de la corporació provincial

Es tracta d’un instrument fonamental per al creixement d’una població, ja que determina quin serà el seu model urbanístic i classifica els diferents usos del seu sòl

La Diputació de València continua donant mostres del seu compromís per a ajudar i acompanyar permanentment als municipis més xicotets, una tasca essencial per a la institució que s’exemplifica de manera més clara en l’ajuda que es presta a estes localitats a l’hora d’elaborar els seus Plans Generals Municipals (els antics Plans Generals d’Ordenació Urbana).

Durant la present legislatura, la corporació provincial ha impulsat l’aprovació dels plans generals d’Almiserà, Casas Bajas i Aielo de Malferit, el mes de desembre passat, i recentment els de Palmera i Montesa. Per a la seua realització, la Diputació, a través de l’àrea d’Assistència a Municipis, ha destinat una inversió total de 250.000 euros. A ells s’afegiran, durant els pròxims mesos, els PGOUs de Beniatjar, Gestalgar i Jarafuel.

Cal tindre en compte que, fins ara, pràcticament cap d’estes poblacions comptava amb una normativa urbanística adequada per al desenvolupament del municipi, sinó que cadascuna d’elles s’havia estat regint per unes desfasades normes subsidiàries.

El Pla General Municipal és un instrument fonamental per a l’ordenació del territori de qualsevol localitat, sense el qual no seria possible, per exemple, modificar el pas del trànsit per dins del terme municipal; ampliar el sòl destinat a ús industrial per a acollir noves empreses o activitats terciàries; o permetre la construcció de més habitatges. Es tracta, en definitiva, de definir el model territorial més desitjable per al desenvolupament d’un municipi, amb l’ordenació urbanística del mateix i la seua concreció en diferent grau de detall segons la classe de sòl de què es tracte.

Estem parlant, per tant, de la norma de major importància que pot dictar un ajuntament, la qual cosa comporta dedicar un important esforç per a la seua elaboració, ja que el farragós procés fins a l’aprovació final es caracteritza per la gran quantitat de tràmits pels quals cal pasar. Això inclou l’aprovació per tots els departaments de la Generalitat implicats en les diferents facetes del contingut d’un Pla General.

Este procés d’elaboració resulta impossible per a aquelles poblacions de menor grandària per si soles, sent bàsic el paper de la Diputació. L’àrea d’Assistència a Municipis s’encarrega de tota la tasca de coordinació i supervisió del Pla General, des de la contractació de l’equip redactor a l’aportació de tècnics especialitzats en esta classe de treballs.

La diputada provincial d’Assistència a Municipis, Amparo Orts, ha assenyalat que “ajudar als municipis més xicotets és un pilar essencial per a la institució. El nostre deure és aportar-los tots aquells serveis necessaris per al seu funcionament, i un d’ells, potser el més important, és tindre un pla general actualitzat que done resposta a les demandes dels veïns”.

L’exemple de Montesa

El Pla General Municipal de Montesa és un dels quals s’acaba d’aprovar amb la col·laboració de la Diputació. Fins a este moment, el model territorial quedava recollit en normes subsidiàries aprovades en els anys 80, per la qual cosa era necessari adaptar-se a la normativa urbanística en vigor.

Gràcies al nou pla, el municipi situat a La Costera podrà satisfer l’actual demanda per a potenciar el seu desenvolupament econòmic, amb la creació de dos noves àrees d’ús industrial, al nord i al sud de la localitat. S’aconseguix a més augmentar la protecció de l’entorn del castell, qualificat com a Bé d’Interés Cultural (BIC).

Un altre dels objectius que es complirà amb el nou PGOU és assegurar la conservació del patrimoni natural mitjançant la delimitació clara del sòl no urbanitzable. En este punt destaca la protecció del sòl agrícola a l’entorn del riu Canyoles i la corresponent al Paratge Natural Municipal Barranc de la Fos.

Finalment, suposarà una millora general de la qualitat urbana, donant prioritat al barri històric i minimitzant el consum de sòl mitjançant la consolidació de la trama urbana en la zona d’eixample.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*