
Post també disponible en:
Castellano
La Comunitat Valenciana és una regió de música. Són pocs els pobles en els quals no hi haja almenys una banda. A Titaigües, xicoteta localitat de poc més de 450 habitants a l’interior de la província de València, ‘La Lira’, que és com es denomina a la seua banda, compta amb més de 180 anys d’història i continua gaudint d’una gran força que mobilitza a tota la població.
Poques són les famílies que no tinguen algun membre que siga músic i dins d’aquests n’hi ha amb 8 o 10 anys o fins i tot amb 86, com és el cas de Pascual Monleón que després de 75 anys continua tocant el seu trombó de pistons dels quals assenyala: “ja no hi ha”.
En la celebració del Corpus, al juny del 47, quan Pascual complia 11 anys va entrar en la banda i hui dia continua assistint a pràcticament tots els assajos i concerts. La seua labor com a músic és vocacional i l’ha seguida al llarg de la seua vida, excepte quan li va tocar fer el servei militar i anar-se a Suïssa o Veneçuela.
“Una gran família”
El millor és que la seua carrera no acaba ací, perquè gaudeix d’una estupenda salut i mentre puga vol continuar tocant, estar en La Lira i participar activament en totes les activitats que es proposen. La Lira és com una gran família formada per joves, ancians, músics d’oïda, de conservatori i que actualment s’estructura en tres bandes.
La principal, on toca el nostre octagenario Pascual Monleón , la juvenil i la infantil que dirigeix el seu fill, Javier Monleón i és que, si Pascual és el músic en actiu de major edat de la Banda La Lira de Titaigües, els seus dos fills, la seua nora i els seus dos nets són grans músics, tant que aquests últims estudien per a ser músics professionals i han collit diversos premis d’interpretació en percussió i tuba respectivament.
Un record associat a la felicitat
Pascual Monleón sol contar moltes anècdotes i acudits que li han succeït al llarg de la seua trajectòria com a músic. Va començar sent un xiquet de la mà de Vicente Sayas de professió fuster i que s’allotjava, com diu Monleón :”a la seua casa”. Allí acudien a aprendre música, però Pascual ja tocava la bandurria des de xicotet. El seu pare va fer algun pinito amb el bombo, però va ser més guitarrista. El seu oncle Aurelio, recorda Monleón “ja estava en la banda i al juny del 1947 vaig entrar en la banda amb el trombín, un trombó xicotet, al fet que va seguir un més gran, daurat i brillant … després van ser uns altres. Ara toque el de pistons i continue tenint la gorra que em van donar amb l’uniforme l’any 1948, que ara no em per a”.
La banda és un record molt afectuós i entranyable que Pascual Monleón guarda en la seua memòria associat a la felicitat. Van rondar amb la música pels pobles pròxims, des d’alguns de la província de Terol, com a Llibres, de Conca com a Santa Cruz de Moya (on recorda van anar caminant, amb cavalleries i els va caure una gran nevada) o València amb 12 anys i uniformes nous, l’any 1948 on van anar a tocar al carrer Serrans. Llavors diu Monleón: “era una altra cosa, no hi havia tant com ara… anàvem en camió, portàvem pollastres vius per a fer el menjar…”
Pascual segueix la seua gran afició hui dia amb la banda i la rondalla. Resideix a València com molts altres músics dels quals integren la societat musical titagüeña i que juntament amb l’escola de música comarcal i els conservatoris de la ciutat, Llíria i Benaguasil, està aconseguint nodrir-se de molts nous i talentosos músics. Falta que algun d’ells, com demana Monleón : “agafe la tuba, que és gran i aparatós, però molt necessari perquè és mitja banda…”. Afortunadament el seu net Javier Monleón Rubio està donant mostres de ser un gran virtuós d’aquest instrument.
Aquest pròxim dissabte 3 de desembre la Societat Musical “La Lira” de Titaigües celebra la festivitat de Santa Cecilia amb un dia carregat d’esdeveniments sobretot musicals, com és la cercavila per la localitat i posterior concert en el Teatre Municipal al migdia, per part de les de les tres bandes: titular, infantil i juvenil on a més es donarà la benvinguda als nous músics i potser algun d’ells segueix els passos de Pascual Monleón i siga músic en actiu més de 75 anys. Informa, Lidia Ferrer.
Be the first to comment