La Diputació finança 412 projectes d’infraestructures en La Ribera amb una inversió de 27,3 milions d’euros

22/09/2020, València.- Pleno de la Diputación de València. Foto: Biel Aliño

Post també disponible en: Castellano

L’àrea de Cooperació que dirigix Carlos Fernández Bielsa ha donat llum verda a estes obres de millora d’infraestructures i serveis que decidixen els municipis en el marc del Pla d’Inversions 2020-21

Les actuacions tindran lloc en tots els municipis de la Ribera Alta i La Ribera Baixa, amb millores en instal·lacions municipals, zones verdes, equipaments culturals i esportius o sanejament i aigua potable 

La Ribera Alta té aprovats 299 projectes i 19,4 milions d’euros per als seus 35 municipis i l’entitat local menor, pels 113 projectes i 7,9 milions de la Ribera Baixa en els seus 12 municipis i dos ELM

Els 47 municipis i les 3 entitats locals menors de la Ribera poden executar ja els projectes de millora d’infraestructures i serveis inclosos en el Pla d’Inversions 2020-21 de la Diputació de València, que deixarà a les dos comarques que la formen 27.365.000 euros. La corporació provincial ha donat llum verda a 412 projectes sol·licitats pels ajuntaments, que amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les veïnes i veïns de la Ribera seran una realitat en els pròxims mesos.

Del total d’obres finançades per la Diputació en el marc d’este pla provincial, 299 pertanyen als municipis de la Ribera Alta, amb una inversió global de 19.491.000 euros. Per a la Ribera Baixa hi ha aprovats altres 113 projectes amb un cost total de 7.874.000 euros. La sostenibilitat és la nota predominant en moltes d’estes actuacions, ja que més de 170 coincidixen amb un o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) bonificats en el pla.

A la Ribera Alta destaquen les 40 actuacions de millora de l’eficiència energètica en enllumenat i instal·lacions públiques; les 25 obres de sanejament i xarxes d’aigua potable; la creació o condicionament de 24 zones verdes; i els 21 projectes encaminats a millorar l’accessibilitat en edificació i espais públics. En total, 134 actuacions que complixen alguns dels ODS incentivats per la Diputació i que se sumen a altres obres de millora en instal·lacions municipals, vials, recintes esportius, educatius i culturals, patrimoni, mobilitat i urbanització de carrers i places.

A la Ribera Baixa, la millora d’equipaments esportius encapçala el llistat amb 15 intervencions, seguida de prop per la inversió en instal·lacions municipals, l’eficiència energètica i les obres d’accessibilitat a espais públics. També hi ha cabuda per a 8 projectes de vials, 6 noves zones verdes, 5 obres de subministrament d’aigua potable o clavegueram i altres 5 sol·licituds acceptades per a subministraments culturals i educatius.

Projectes destacats

El vicepresident i responsable de Cooperació Municipal i Coordinació Institucional, Carlos Fernández Bielsa, va avançar en el ple de setembre alguns dels projectes més ambiciosos que la Diputació finançarà a les comarques valencianes en el marc del Pla d’Inversions 2020-21. És el cas de la reurbanització i remodelació del Passeig Doctor Alemany i les places de San Isidro i la Verge a Cullera, amb una actuació valorada en 850.000 euros que millorarà fonamentalment l’accessibilitat en edificis i espais públics.

També va anunciar Bielsa la segona fase de l’adequació de l’edifici per a l’Arxiu Municipal de Carcaixent, amb 650.000 euros, i la conversió de l’edifici de la joventut en centre de dia per a majors a Alberic, amb un pressupost de 560.000 euros. Estes actuacions destacades a la Ribera Alta se sumen als 468.000 euros de les obres de sanejament projectades a Alginet; els 330.000 euros destinats a millores en el Gran Teatre d’Alzira; el nou col·lector de pluvials de Turís (292.000); l’edifici per a biblioteca i usos múltiples en Real (285.000); la reforma de l’Auditori de Manuel (330.000); i la millora de l’enllumenat públic de Benifaió (320.000), entre altres intervencions plantejades pels ajuntaments en la línia d’autonomia municipal amb la qual gestiona la Diputació els fons provincials.

De tornada a la Ribera Baixa, a més del projecte urbanístic de Cullera, destaquen, entre altres actuacions, la primera fase de repavimentació i eixample de voreres del nucli antic de Sueca i la segona fase de l’habilitació de l’antic escorxador com a centre de dia, amb 400.000 euros per a cadascuna d’elles; l’habilitació d’un edifici municipal per a escola infantil al Perelló (250.000); el centre juvenil al costat de l’Escola d’Adults d’Almussafes (250.000); la gespa artificial per al camp de futbol d’Albalat de la Ribera (270.000); la construcció d’un gimnàs i l’ampliació d’instal·lacions esportives en El Romaní de Sollana (270.000); la reforma integral de la Casa de la Música del Mareny (140.000); i la de la Casa de la Cultura de Fortaleny (110.000).

En paraules del diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, “les obres d’este nou Pla d’Inversions donen resposta a les necessitats dels municipis de la província, que són els que millor coneixen la seua situació i indiquen a la Diputació on han de destinar-se les ajudes”. En l’apartat tècnic, Fernández Bielsa destaca “la flexibilitat del programa, l’ampliació dels terminis per a facilitar l’execució de les obres i la possibilitat de suspensió dels mateixos per circumstàncies extraordinàries, l’assessorament per a reinvertir els romanents i garantir que els municipis disposen de l’import total que els correspon, així com l’avançament del 50% de l’anualitat en el moment de l’adjudicació”.

Un pla de valors

El responsable provincial destaca que este és “un pla de valors”, no sols quant al percentatge de projectes vinculats a la sostenibilitat. Un 54% dels municipis ha certificat la seua aposta per la mobilitat sostenible i un 76% dels ajuntaments, al voltant de 200, tindrà un pla d’igualtat en 2021, la qual cosa convertirà València a “la província més compromesa amb la igualtat, però també amb l’energia no contaminant, l’aigua neta i el sanejament, a l’avantguarda de ciutats i comunitats sostenibles”.

I dins d’este pla de valors juguen un paper important els plans urbanístics d’actuacions municipals (PUAM), una eina de previsió de creixement sostenible i estratègia de desenvolupament local amb la qual la Diputació incentiva als ajuntaments. En el cas de La Ribera, mig centenar de projectes estan directament relacionats amb els PUAM.

En línies generals, el Pla d’Inversions 2020-21 donarà resposta a 2.284 sol·licituds dels ajuntaments de la província, ens locals menors i mancomunitats per a executar projectes de millora d’infraestructures i serveis en els municipis valencians, amb una inversió global de 144 milions d’euros. El 90% de les obres les gestionaran directament els consistoris i la resta la Diputació, a petició d’estos.

Quant a les categories en les quals s’enquadren els projectes presentats pels ens locals, un 72% són obres de millora en infraestructures i espais públics, un 14% subministraments, un 12% plans urbans estratègics, els anomenats PUAM, i un 2% adquisició de terrenys. Un altre pilar d’este Pla d’Inversions és la sostenibilitat. Més de 900 projectes, un 40% del total, coincidixen amb objectius de desenvolupament sostenible com l’eficiència energètica (21% de les sol·licituds); xarxa de sanejament o distribució d’aigua potable (25% dels projectes); millora de l’accessibilitat en edificació i espais públics (15%); i noves zones verdes (14% de les actuacions previstes).

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*