La Generalitat llança un sistema informàtic per identificar amb geolocalització els punts crítics amb alta sinistralitat en carreteres

Una imagen de la carretera CV-50.

Post també disponible en: Castellano

La nova aplicació dissenyada per la DGTIC en coordinació amb la Conselleria de Política Territorial permetrà identificar els punts més perillosos o amb accidents més greus de manera immediata

L’objectiu és millorar les infraestructures de carreteres i reduir o minimitzar la gravetat dels accidents

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha posat en marxa una nova aplicació informàtica per identificar mitjançant geolocalització els punts crítics amb alta sinistralitat en carreteres. L’objectiu és millorar les infraestructures i augmentar el coneixement de les mateixes per reduir el nombre o minimitzar la gravetat dels accidents de trànsit.

El nou sistema informàtic ha estat desenvolupat en col·laboració amb la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) i pretén identificar els punts més perillosos o amb accidents més greus de forma ràpida, garantint que no s’excloga cap durant el procés de comunicació de dades que realitza la Direcció General de Trànsit (DGT) del Ministeri de l’Interior a el Servei de Seguretat Viària de la Generalitat.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha mantingut aquest dilluns una reunió de treball amb el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espanya, en què han comprovat el funcionament de l’aplicació i han explorat noves vies de col·laboració.

La Direcció General de Trànsit recull la informació procedent de tots els sinistres que es produeixen a les carreteres de tota la nació per distribuir-la a les comunitats autònomes, per al seu tractament i trasllat de conclusions.

La DGT comunica les dades a la Generalitat, que són bolcats i registrats per al seu posterior estudi, amb la finalitat de millorar els camins i les carreteres i contribuir, des de la infraestructura, a minimitzar els sinistres que en elles es produeixen.

Recentment, el Ministeri va modificar l’estructura de les dades comunicades, per enriquir el seu contingut i obtenir millors resultats. Per aquesta raó, el Servei de Seguretat Viària de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat va sol·licitar a la DGTIC el desenvolupament d’una solució informàtica que permetés aprofitar a l’màxim la informació enriquida.

Vicent Soler ha destacat que “la forma més senzilla d’identificar els punts més crítics, on s’han produït més accidents o de major gravetat, és mitjançant la seva geolocalització. D’aquesta manera, l’aplicació permet visualitzar un punt amb alta sinistralitat o on s’han produït accidents amb ferits o morts, com un punt de major gruix o, fins i tot, de diferent color, perquè destaqui per al seu estudi posterior”.

“Aquesta iniciativa posa de manifest l’eficàcia de les noves tecnologies en la lluita contra els accidents de trànsit”. “La geolocalització dels sinistres permet passar d’un tractament més quantitatiu dels accidents a un tractament més de cirurgia fina, de buscar una anàlisi més qualitatiu de la intensitat i perillositat dels accidents”, ha explicat Soler.

Per la seva banda, el conseller de Territori s’ha referit a la importància de la digitalització de les infraestructures que “permet baixar a l’detall, conèixer tots els punts crítics amb elevada sinistralitat i actuar d’una manera més concreta, identificar els llocs on cal realitzar alguna actuació de millora d’infraestructures, de pacificació de trànsit o qualsevol altra per reduir a zero les víctimes mortals a les carreteres valencianes”.

L’aplicació permet a el personal tècnic de la Conselleria definir consultes de dades segons diferents criteris, responent a la informació que necessiti, com si hi ha la implicació de vianants en el sinistre, de ciclistes, quina és la gravetat de l’accident, etc.

També permet obtenir llistats o configurar la visualització de les dades subministrades per la DGT segons les necessitats de cada moment i acumular dades d’anys anteriors, obtenint amb això suficient població estadística, perquè es pugui realitzar un estudi més exacte.

Amb aquests estudis, la Conselleria de Territori persegueix millorar les infraestructures de les carreteres i evitar, en la mesura del possible, que segueixi havent accidents o, si no, reduir el nombre i minimitzar la gravetat dels mateixos.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*