La Guàrdia Civil investiga a tres persones que es feien passar per guàrdies civils per a oferir publicitat en falses revistes policials

Post també disponible en: Castellano

En el marc de l’operació “ZIRUELOS” L’Equip de Delictes Tecnològics de la Guàrdia Civil de Lliría ha procedit a la investigació de 3 persones, pels delictes d’estafa i usurpació d’estat civil

Els investigats es feien passar per membres del cos i contactaven amb empresaris per a contractar publicitat en falses revistes

Aquestes persones advertien de possibles represàlies amb multes si no es contractava la publicitat oferida

L’equip de delictes tecnològics de la Guàrdia Civil de Lliria “EDITECO”, en el marc de l’operació “ZIRUELOS” ha investigat a tres persones dedicades a oferir la inserció de publicitat en falses revistes policials, fent-se passar per a l’obtenció d’aquests ingressos per agents de la Guàrdia Civil.

Aquesta investigació tenia el seu origen l’any 2020, en les quals l’equip EDITECO detecta diverses denúncies d’empresaris que havien rebut anomenades de suposats guàrdies civils sol·licitant un pagament en concepte de publicitat, realitzat el pagament cap d’ells per a publicitar la seua empresa en una revista d’àmbit policial, no localitzant la publicació després de realitzar el pagament corresponent.

El grup investigat realitzava crides indiscriminades a empreses oferint una suposada publicitat en una revista relacionada amb una associació de la Guàrdia Civil, i en les webs relacionades amb aquesta.

Per a l’obtenció dels seus fins, aquests es feien passar per components de la Institució, apel·lant al sentiment ciutadà cap a la Guàrdia Civil, i advertint als empresaris amb els quals contactaven amb possibles denúncies en cas que no es realitzara la publicitat pretesa, instant a mantindre la bona relació entre la seua empresa i la Guàrdia Civil. 

Els investigadors en aquests fets van detectar com els investigats fins i tot remetien enllaços de la pròpia web oficial de la Guàrdia Civil, i documents de l’associació que suposadament representaven per a guanyar la confiança dels empresaris, en el qual facilitaven una còpia de la publicació, cartes de la suposada associació, i enllaços d’unes webs on es publicaria la publicitat contractada.

Una vegada obtingut l’ingrés pretés, mai es publicitava el contractat en cap costat, encara que si generava una “subscripció” a la suposada revista en concepte de publicitat renovable. 

Els agents van comprovar com les webs on suposadament haurien de realitzar-se aquesta publicitat estaven totalment desactualitzades des de l’any 2018, no existint cap publicació actual de la suposada revista, ni cap publicitat inserida en les webs, ni en les pròpies edicions. Tan sols figurant notícies relacionades amb l’entorn de la Guàrdia Civil, utilitzant símbols corporatius de la Benemèrita en les pròpies webs.

En el marc d’aquesta operació s’han investigats a tres persones, una dona i dos homes d’edats compreses entre els 48 i 50 i tots de nacionalitat espanyola.

A aquestes tres persones se’ls atribueix la presumpta autoria dels delictes d’estafa continuada, usurpació d’identitat, i falsedat documental, en relació al “modus operandi” usat per a la consecució dels seus fins.La publicitat fraudulenta en revistes de temàtica relacionada amb la Guàrdia Civil, creades en molts cas amb l’única finalitat d’inserir anuncis, és un problema ja de molts anys, que afecta gran quantitat de persones de bona fe que, creient fer un bé per a col·legis d’orfes, germanors, mútues, fundacions, etc, i degudament “manipulades” per publicistes, contracten la inserció d’anuncis creient que amb això ajuden a la Guàrdia Civil.


L’única revista oficial i professional de la institució es diu “GUÀRDIA CIVIL”.
Altres revistes, inclouen en les seues portades la paraula Guàrdia Civil i, en el seu contingut, gran profusió de fotografies de guàrdies civils en totes les seues especialitats i nombrosos emblemes i logotips al·lusius a aquesta institució, la qual cosa indueix a confusió.


Encara que aquestes revistes estan generalment autoritzades i inscrites en el Ministeri de l’Interior, són administrades i dirigides per entitats particulars, sense cap vinculació amb la revista oficial.


A vegades, s’han emprat mètodes agressius i poc ortodoxos per a captar anuncis de publicitat, actitud que no es correspon amb la nostra forma de conducta. En aquests casos, la Guàrdia Civil recomana denunciar-ho en la caserna més pròxima.

Les diligències instruïdes han sigut entregades en els Jutjats de Primera Instància i Instrucció de núm. 3 de Lliría.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*