El TSJ ratifica la sentència guanyada per CSIF a Conselleria de Sanitat per vulnerar el dret a llibertat sindical a la Ribera

El Hospital de Llíria.

Post també disponible en: Castellano

El sindicat va presentar demanda per negar crèdit horari per a negociar el conveni i el Jutjat social li va donar la raó

El sindicat CSIF informa que la Sala social del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana ha desestimat el recurs de súplica de Conselleria de Sanitat i ha ratificat el del Jutjat social número 7 de València, que considerava que l’Administració havia vulnerat el dret a la llibertat sindical després de presentar demanda CSIF.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) recalca que el TSJ replica, en el dictamen, a Conselleria enfront dels seus arguments contra la resolució del Jutjat social, que “la sentència recorreguda no vulnera les normes citades en el recurs”. Per això acorda desestimar “el recurs de suplicació de Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública contra la sentència de data 30-09-2020” i confirmar la citada sentència.

La central sindical explica que el procés judicial el va iniciar en demandar a Conselleria per negar als representants del comité d’empresa del personal laboral subrogat del Departament de Salut de la Ribera disposar del seu crèdit horari per a negociar el conveni col·lectiu.

El sindicat continua relatant que al gener de 2019 es va constituir la Taula Negociadora del nou Conveni Col·lectiu del personal subrogat del Departament de Salut de la Ribera, entre Conselleria i membres del comité d’empresa. Els representants dels treballadors van sol·licitar un crèdit horari per a les activitats inherents a la negociació d’aqueix conveni, com a reunions preparatòries, estudi de propostes o assemblees, tal com regula la Llei orgànica de Llibertat Sindical.

CSIF explica que malgrat la petició, Conselleria va limitar la disponibilitat de temps per als treballadors als dies en què es reunia la Taula de Negociació. La central sindical va demandar llavors a Sanitat, ja que “la conducta denegatòria de l’Administració vulnera el dret a la llibertat sindical dels sindicats que integren la Mesa”. CSIF va invocar l’article 9.2 de la citada llei de llibertat sindical, que diu clarament que “els representants sindicals que participen en taules negociadores de convenis tindran dret a la concessió dels permisos retribuïts que siguen necessaris per a l’adequat exercici de la seua labor com a negociadors”.

El Ministeri Fiscal va instar l’admissió de la demanda reconeixent que l’actitud de Conselleria “vulnerava el dret a la llibertat sindical”, tal com demanava CSIF i recordava el dret a la concessió dels permisos retribuïts necessaris. També recalcava que “aqueix dret no se satisfà amb la mera concessió, com a dia lliure retribuït, del dia que hi ha reunió de la taula negociació, com es limita a fer l’administració demandada”.

Després, el Jutjat social número 7 de València va confirmar que la decisió de Conselleria “va vulnerar el dret a llibertat sindical i en nul·la de ple dret”. A més, posava l’accent que “és el representant sindical el titular del dret i, per això, pot exercitar-lo lliurement, sense cap predeterminació per part de l’empresa, sense perjudici del previ avís i justificació davant l’empresa a l’efecte d’organització d’aquesta, però sense estar constret de cap manera per cap decisió prèvia empresarial sobre el crèdit horari per a la negociació de conveni”.

La sentència destacava, en al·lusió a Conselleria de Sanitat, que “l’empresa no pot decidir unilateralment i per endavant en quina quantitat es dóna aquesta necessitat de crèdit horari, perquè amb això vulnera el dret fonamental en restringir-lo més enllà dels límits previstos en la Llei orgànica de Llibertat Sindical”. 

CSIF apunta que, en aquesta línia, el Jutjat admetia la demanda de CSIF i declarava el dret dels membres del comité d’empresa a “gaudir dels permisos retribuïts necessaris per a l’adequat exercici de la seua labor com a negociadors, sense que tals permisos puguen limitar-se per part de Conselleria de Sanitat a les dates de les reunions de la Taula de Negociació”. A més, corroborava que l’actuació contrària de Conselleria “vulnera el dret a la llibertat sindical i és nul·la de ple dret”.

El sindicat assenyala que l’Administració va presentar un recurs de súplica davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) contra la sentència del Jutjat social. Ara el TSJ ha fallat desestimant el citat recurs de Conselleria, confirmant la sentència recorreguda i retornant les actuacions al Jutjat social amb diligència de la seua fermesa.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*