“La primera toga”, un documental sobre la primera advocada espanyola, aquest dijous a la Sala Raga de Bunyol

Post també disponible en: Castellano

“La primera toga”, és un documental sobre Ascensión Xirivella Marín, nascuda a València el 28 de gener de 1894, va ser la primera llicenciada en Dret que va poder col·legiar-se a Espanya per a exercir com a advocada. També s’havia llicenciat en Filosofia i Lletres i en Magisteri.​​

El documental es projectarà aquest dijous, 24 de novembre, a les 19,00 h. A la sala Raga del Molino Galà l’acte està organitzat per la regidoria de Cultura i l’Institut Valencià de Cultura (IVC). L’entrada és gratuïta.

Ascensión no va ser una dona de la seua època: va ser una pionera en la lluita de les dones per la igualtat, però l’oblit s’ha acarnissat amb el seu record, com amb el de tantes altres, fins a esborrar-la pràcticament de la història.

Va ser una pionera amb una trajectòria personal singular, que inclou un intens activisme polític, però també filla, esposa i mare, una dona de la seua època a la qual no sols va influir la seua condició sexual sinó també uns fets històrics extraordinàriament dramàtics, que van obligar molts espanyols a prendre la senda de l’exili i morir lluny del seu país, com ella mateixa que va morir a Mèxic.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*