La Unió i AVA-Asaja demanen a la Generalitat un protocol d’actuació eficaç i consensuat per a la contractació de persones temporeres

Post també disponible en: Castellano

La Unió i AVA-Asaja reclamen a la Generalitat un protocol d’actuació eficaç, consensuat amb les dues organitzacions agràries, per afrontar en les millors condicions la contractació de temporers en les pròximes campanyes de recol·lecció, fonamentalment per la seva importància i imminència la de la verema i la de cítrics.

Les dues organitzacions agràries ja han elaborat un protocol -que podria fer seu la Generalitat- per a la propera campanya de la verema en la qual es realitza una elevada contractació de persones temporeres, fonamentalment a la comarca d’Utiel-Requena.

Així, han sol·licitat una reunió amb la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, amb l’assistència també de la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, per analitzar la situació, presentar-li aquesta proposta de protocol d’actuació i reclamar la necessària implicació de l’Administració valenciana en aquest assumpte.

Les dues organitzacions, conscients de la problemàtica sanitària que es travessa com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, treballen conjuntament perquè les campanyes de recol·lecció funcionin correctament i que mitjançant unes pautes d’actuació s’eviti per, una banda, que es produeixin focus de contagis en l’època de la verema amb l’arribada de temporers d’altres zones d’Espanya (o d’altres països) i, d’altra banda, al fet que en cas de produir-se es controlin el més aviat possible i de forma eficaç per evitar la seva propagació i afectin el menor nombre de persones.

Una de les principals mesures de l’protocol conjunt d’AVA-ASAJA i LA UNIÓ es refereix a la necessitat que la Generalitat faci proves PCR a les persones temporeres, tal com estan fent ja altres comunitats autònomes com ara la Rioja. A causa de que vindran de diferents zones d’Espanya -algunes d’elles amb importants brotes- caldria efectuar proves per descartar que aquests, sobretot els asimptomàtics, puguin contagiar el virus a la resta de la població. A més, en aquest protocol es recullen totes les mesures per prevenir casos de coronavirus i contagis, minimitzant els riscos i basat en les mesures ja establertes per Salut Pública.

Reunió amb la Conselleria d’Agricultura

Precisament la Conselleria d’Agricultura va celebrar dimecres passat una reunió telemàtica amb les organitzacions agràries, tècnics de la Conselleria de Sanitat i d’INVASSAT sobre aquest tema que va deixar molts dubtes a l’respecte ja que dóna la sensació, segons el parer de LA UNIÓ i AVA-ASAJA , que “la Generalitat, més enllà de comprometre a posar a disposició i habilitar llocs públics perquè acudeixin als temporers en cas de contagi i passar quarantena, vol deixar tota la responsabilitat en mans dels empresaris agraris que contracten i no els facilita més el material de protecció necessari per als temporers “.

En aquest sentit, les dues organitzacions agràries mostren el seu desacord en haver de realitzar una declaració responsable signada com s’ha fet en altres comunitats autònomes com Aragó, ja que a la Comunitat Valenciana no “tenim les mateixes característiques”. Un altre aspecte en què van insistir ahir les dues organitzacions agràries és en la necessitat que la sanitat pública realitzi proves PCR a les persones temporeres.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*