La viticultura ecològica a Utiel-Requena creix un 47% en quatre anys

Post també disponible en: Castellano

El 76% de les hectàrees cultivades en orgànic de la Comunitat Valenciana i el 8% del total a Espanya se situen en la zona Utiel-Requena

La DO Utiel-Requena té un ferm compromís amb la sostenibilitat mediambiental. Les seues característiques agroclimàtiques faciliten un cultiu de la vinya respectuós amb l’entorn. Amb dades recopilades pel Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, el nombre d’hectàrees dedicades a la viticultura ecològica a Utiel-Requena ha crescut un 47% de 2016 (amb 6.899 has) a 2020 (amb 10.183 has), que és l’últim any amb dades recopilades fins ara.

D’aquesta manera, les vinyes ecològiques dins de la demarcació geogràfica de l’esmentada denominació suposen el 76% del total de superfície de vinya ecològica de vinificació que se certifica en tota la Comunitat Valenciana i més del 8% del total en el conjunt d’Espanya. Pel que fa a la província de València, Utiel-Requena atresora fins al 90% del total de la vinya ecològica.

40 cellers certificats

Respecte a les activitats relacionades amb el sector del vi (elaboració i envasament), un 60% dels operadors que treballen amb vi ecològic a la Comunitat Valenciana, estan certificats per la DO Utiel-Requena. Un percentatge també molt alt que suposa que en l’actualitat 40 cellers de la mateixa estan certificades pel CAECV per a elaborar i/o envasar vi ecològic.

La producció ecològica contribueix a la protecció del medi ambient i al desenvolupament rural, les denominacions d’origen vertebren els seus territoris i fixen població. El treball conjunt de la producció ecològica i de la DO Utiel-Requena potencia els valors d’ambdues. 

Tècniques contra l’arna del ram

Un exemple de mètode biotècnic ecològic utilitzat en aquesta zona i que ha guanyat rellevància en els últims anys és el de la confusió sexual per a lluitar contra l’arna del ram (Lobesia Botrana). Aquesta enginyosa tècnica, que no altera l’equilibri biològic ni suposa riscos per a l’aplicador, és molt específica i còmoda d’aplicar. Consisteix a inundar la vinya amb feromones femenines que confonen als mascles de les arnes. Les feromones són emeses mitjançant uns difusors repartits per tot el camp. Aquesta confusió és provocada per una desorientació, ja siga per camuflatge o per competició. Això provoca una reducció dels acoblaments i, per tant, una disminució de les poblacions d’aquest insecte.

La superfície de vinyes beneficiades per aquest tractament ha crescut de manera exponencial, passant de 700 has en 2016 a 7.354 has en 2020*. Això ha sigut principalment gràcies a l’impuls dels cellers cooperatius adscrits a la DO Utiel-Requena i a l’esforç dels viticultors, que han aplicat aquesta mesura conjuntament. Mitjançant el consens, han aconseguit un control ecològic, pràctic i molt efectiu d’aquesta plaga. Aquesta tècnica afavoreix un creixement important de les hectàrees en ecològic any a any.

Les dades al consell regulador dels vins d’Utiel-Requena han sigut facilitats per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Pesca. Departament Vinya-Sanitat Vegetal. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*