L’Ajuntament de Xest manté la despenalització en el cànon d’abocaments del polígon industrial Castella

El Ayuntamiento mantiene la despenalización en el canon de vertidos del polígono industrial Castilla.
El Ayuntamiento mantiene la despenalización en el canon de vertidos del polígono industrial Castilla.

Post també disponible en: Castellano

El Ayuntamiento mantiene la despenalización en el canon de vertidos del polígono industrial Castilla.
L’Ajuntament manté la despenalització en el cànon d’abocaments del polígon industrial Castella.

Per segon any consecutiu, les aigües abocades des de l’estació depuradora d’aigües residuals (E.D.A.R) del polígon industrial Castella, mantenen els nivells de substàncies contaminants reduïts gairebé al mínim, segons les últimes analítiques realitzades. Per això, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) manté retirada la penalització en el cànon que l’Ajuntament havia de pagar anualment pels abocaments del polígon industrial Castella a llera pública.

Aquest és el resultat de les accions dutes a terme des de la regidoria de Medi Ambient, amb l’acord de l’equip de govern de l’Ajuntament de Xest, que va posar en marxa l’any passat una nova ordenança reguladora i va executar de manera efectiva el Pla de Control de abocaments en Origen. En 2017 el cànon penalitzat ascendia a 113.000 euros, que després del recurs presentat es va quedar en 22.000 euros, que suposa un estalvi per a les arques municipals de 91.000 euros. De nou, el cànon es manté amb aquesta reducció.

“Quan vam arribar a aquest Ajuntament ens trobem amb que l’anterior govern del Partit Popular havia sol·licitat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el 2014, la subrogació de l’expedient d’autorització d’abocaments del polígon industrial, o el que és el mateix, que l’Ajuntament es fes càrrec del pagament del cànon per les aigües residuals que abocaven les empreses del polígon, la titularitat no li corresponia “, explica la regidora de Medi Ambient, Mª Ángeles Llorente. “Aquesta decisió del govern del Partit Popular va tenir conseqüències molt greus, ja que a partir d’aquest moment comencen a arribar a l’Ajuntament requeriments de la Confederació que superen la seva capacitat tècnica, jurídica, administrativa i econòmica. El cànon va passar de 22.000 euros el 2014 a 97.000 euros el 2015, ja que els abocaments del polígon incomplien amb els valors límit de contaminació permesos i, com a conseqüència, la Confederació ens aplicava una penalització, cada vegada més alta “.

En el que va de legislatura, l’actual equip de govern ha posat en marxa un pla d’actuació per aconseguir reduir la contaminació de les aigües abocades per les empreses del polígon industrial Castella, i així poder complir amb els requeriments legals per part de la Confederació .

La primera d’aquestes mesures va ser la contractació d’un gabinet tècnic-jurídic i un altre únicament jurídic perquè realitzessin un estudi complet de l’expedient d’autorització d’abocaments amb la finalitat de determinar les responsabilitats que puguin derivar del mateix i assessorar l’Ajuntament en tot el procés . També es va revisar l’ordenança municipal que regulava la taxa per control d’abocaments al Polígon Industrial Castella, que restringia els valors de contaminació permesos i establia un règim de sancions per a les empreses que ho incomplien. A més, es va contractar un Pla de Control d’Abocaments per garantir el compliment de l’ordenança, es va negociar amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per posar en marxa un programa a 4 anys de reducció d’abocaments i es va incorporar a la plantilla de l’Ajuntament una tècnica mediambiental especialista perquè s’encarregués de la gestió i supervisió dels treballs a realitzar en aquest sentit.

“Cal destacar la bona predisposició de la majoria d’empreses, que segueixen comprometent-se a adoptar les mesures necessàries per disminuir els paràmetres dels seus abocaments. Amb la seva col·laboració i el treball de l’Ajuntament identificant els responsables dels abocaments que incomplien amb la normativa per a iniciar els expedients sancionadors corresponents, vam pensar que la situació podrà seguir millorant exponencialment “, explica Llorente. “Les analítiques de les aigües abocades compleixen amb la normativa des de fa dos anys, i en conseqüència, la confederació manté retirada la penalització en el cànon. Des de l’Ajuntament continuarem treballant perquè això sigui possible i perquè es redueixin al màxim els problemes ambientals per efectes directes i indirectes causats per abocaments. El nostre objectiu és protegir i cuidar el Medi Ambient i, en conseqüència, la salut de les persones “, conclou la regidora de Medi Ambient.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*