L’Ajuntament d’Utiel senyalitza passos de vianants amb pictogrames per a facilitar la inclusió de persones amb autisme

Post també disponible en: Castellano

Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme, Utiel presenta un itinerari per als vianants que facilita la integració de les persones amb diversitat funcional i en particular del col·lectiu amb Trastorn de l’Espectre d’Autisme (TEA).

L’Ajuntament d’Utiel posa en marxa el programa d’integració “Trencant Barreres en Diversitat Funcional” a través de la senyalització mitjançant pictogrames d’un itinerari per als vianants adaptat a persones amb diversitat funcional, especialment a les diagnosticades amb Trastorn de l’Espectre d’Autisme (TEA).
Un nou projecte d’accessibilitat cognitiva que hui es presenta coincidint amb la celebració del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme i que consisteix en la senyalització de passos de vianants inclusius localitzats en punts estratègics d’Utiel per la seua ubicació en zones de major trànsit, especialment aquells pròxims a centres educatius i parcs.
Com a projecte pilot, Utiel compta ja amb 12 passos de vianants adaptats amb imatges que faciliten la integració de les persones amb diversitat funcional, principalment les diagnosticades amb Trastorn de l’Espectre d’Autisme (TEA). Un tipus se senyalització viària que ja s’ha desenvolupat en altres municipis d’Espanya amb resultats positius i que Utiel implanta com a municipi pioner de la comarca per a afavorir la inclusió d’aquest col·lectiu i que a més reforça visualment el reconeixement d’aquestes zones de major tràfic, sobretot per a persones majors i xiquets. 
 Els pictogrames detallen als vianants els passos a seguir per a creuar amb seguretat 


1- MIRA 2- PER A 3- COTXE PARAT 4- CREUA

Un suport visual senzill i esquemàtic que ajuda a comprendre de manera immediata i clara l’entorn en el qual ens trobem i a través del qual, persones amb diversitat funcional i en particular el col·lectiu TEA poden veure, llegir, entendre i sentir-se segurs a l’hora de travessar una via i ser autònoms. 
Un projecte pioner a la comarca amb pictogrames específics que agrupen seguretat viària i accessibilitat cognitiva en diversitat funcional. 

Adhesió al moviment “Il·lumina’l de Blau” 

Un any més, l’Ajuntament d’Utiel s’adhereix al moviment associatiu de l’autisme il·luminant la façana de l’edifici consistorial de color blau com a mostra de suport a les persones amb trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA) i les seues famílies. 
Aquesta nit, l’Ajuntament d’Utiel i el monument homenatge a l’agricultor utielano de la Plaça Porta del Sol es tenyiran de blau formant part del llistat d’edificis adherits al moviment de sensibilització internacional “Light It Up Blue” (LIUB), conegut com “Il·lumina-ho de blava”. 
L’any passat es van il·luminar de color blau més de 400 espais públics a Espanya i el repte d’aquest 2022 és aconseguir els 450 edificis, sent Utiel un dels municipis inclosos en el registre d’adhesions.


ARUNAD: “Ajuda’ns a pintar el món de blau”
Amb la il·luminació de la façana de color blau, el consistori se suma a la campanya de sensibilització posada en marxa per ARUNAD, l’associació comarcal de xiquets amb alteracions del desenvolupament, sota el lema “Ajuda’ns a pintar el món de blau”.
ARUNAD ha realitzat una crida solidària a la ciutadania perquè, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme, es visten amb alguna peça de color blau i col·loquen llaços i globus blaus als balcons i finestres de les seues cases, centres de treball, aparadors de comerços etc. com a símbol de suport a la comunitat TEA. 
A més, aquest matí ARUNAD ha instal·lat una taula informativa en la Plaça de l’Ajuntament per a donar a conéixer la labor d’aquesta entitat d’iniciativa social sense ànim de lucre l’objectiu principal del qual és sensibilitzar a la societat per a abordar la detecció precoç i el tractament ràpid i estructurat en xiquets i adolescents amb alteracions del desenvolupament (AD). Una associació que entre les seues activitats duu a terme tallers terapèutics, sobre habilitats socials així com xarrades informatives.


Campanya Autisme 2022: “Un feliç viatge per la vida”
Sota el lema «Un feliç viatge per la vida», la campanya del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme 2022 posa el focus en el dret de les persones amb trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA) i les seues famílies a gaudir d’una vida feliç.
Tal com destaca l’Associació Autisme Espanya:“Moltes d’elles s’enfronten a un nivell molt alt de discriminació en tots els aspectes de la vida, degut en bona part a la falta de conscienciació sobre el TEA. Cal eliminar els prejudicis existents i empatitzar amb el col·lectiu. Conéixer i comprendre les seues necessitats per a poder facilitar-los els suports específics que els permeten viure feliços i participar en la societat en igualtat de condicions respecte a la resta de la ciutadania”.
S’estima que al voltant de 7 milions de persones tenen trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA) a Europa i a Espanya, més de 470.000.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*