Les universitats de Cullera, Bunyol i L’Eliana debaten esta setmana sobre Smart Cities i patrimoni turístic i cultural

Post també disponible en: Castellano

L’intens programa d’universitats estacionals, de la UV, continua el seu desenrotllament esta setmana amb les edicions de Cullera i Buñol, que debatran sobre patrimoni turístic i cultural, respectivament, i L’Eliana, que tractarà sobre tecnologia i ciutadania. Les jornades, gratuïtes i obertes al públic, amplien les possibilitats d’assistència gràcies a l’opció de connexió on line.

El programa d’universitats estacionals -iniciativa promoguda per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, en el seu compromís amb el territori i la societat valenciana- continua el seu desenvolupament aquesta setmana amb les edicions de Cullera, l’Eliana i Bunyol, que abordaran diversos temes relacionats amb ‘Patrimoni Històric i Cultural’ i ‘Innovació Territorial’.

En un any marcat per les circumstàncies excepcionals de la crisi sanitària, gairebé totes les universitats estacionals -denominació que fa referència a la seva celebració en una de les quatre estacions de l’any- s’han concentrant a la tardor, a l’celebrar les seves sessions en tan sols dos mesos, entre mitjans d’octubre i mitjans de desembre. Per primera vegada, a més, s’han agrupat al voltant de quatre àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’; ‘Innovació Territorial’; ‘Educació i Benestar Social’; i ‘Biodiversitat i Paisatge’.

Tant Cullera com Bunyol s’inscriuen en l’àrea de ‘Patrimoni Històric i Cultural’. Dimecres, 21 d’octubre, Cullera debatrà sobre ‘Patrimoni i turisme a Cullera: diagnòstic, recuperació i posada en valor’; i el divendres, 23 d’octubre, Bunyol tindrà com a tema ‘Bunyol. El patrimoni cultural. La música com a vehicle d’expressió i d’emocions ‘. Dijous, 22 d’octubre, la universitat estacional de l’Eliana, tractarà sobre ‘Smart Cities: tecnologia i ciutadania’, dins de l’àrea temàtica ‘Innovació Territorial’.

Les universitats estacionals són una acció acadèmica impulsada per la UV i organitzada amb els ajuntaments, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular. L’objectiu de les universitats estacionals és promoure la difusió de el coneixement i el debat al voltant d’un tema monogràfic vinculat a la singularitat de cada territori, tenint en compte la seva particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d’un especialista en la matèria. En aquest any 2020, s’ha aconseguit mantenir el repte de celebrar 20 universitats estacionals -tot i les restriccions i dificultats generades pel COVID-19- i portar aquesta iniciativa a totes les comarques del territori, tant de l’interior com de l’litoral. Com a conseqüència d’aquestes limitacions, només les edicions de Requena i Cofrents van poder celebrar-se de manera presencial; i la de Gandia, més tard, de manera virtual.

Les jornades, gratuïtes i obertes a al públic en general, se celebren enguany complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb la particularitat que seran semipresencials, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanitària el que, lluny de constituir un obstacle , és una oportunitat, a l’oferir l’alternativa d’assistència de manera telemàtica, seguint les sessions per streaming, a través d’un enllaç (mediauniweb.uv.es/universitatestacional). La UV facilitarà les inscripcions a través del web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d’assistència per als que puguin fer-ho de manera presencial i també on line.

Universitat Estacional de Cullera (UEC)

La Universitat Estacional de Cullera, que celebra aquest any la seva primera edició, a l’Auditori Municipal, té com a eix el patrimoni i turisme com a motors de l’economia a Cullera i la seva comarca. Sota el títol ‘Patrimoni i turisme a Cullera: diagnòstic, recuperació i posada en valor’, al llarg del matí d’aquest dimecres, s’abordaran qüestions com la diversificació i la desestacionalització turística com a estratègia clau per a la reactivació de destinacions consolidades de litoral i la consideració de el ric patrimoni històric-tant material com immaterial- d’aquest territori.

Després de la inauguració, a les 10:00 h -amb la presència de l’alcalde, Jordi Major Vallet; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla Pla; les coordinadores de la UEC, M. Walesska Schlesinger i Raquel Faubel Cava; i representants de Diputació i Caixa Popular- tindran lloc diversos col·loquis. Luis M. Arciniega García, catedràtic d’Història de l’Art de la UV, i Adrià Besó Ros, de la mateixa Departament, parlaran sobre ‘El patrimoni, de l’mercat de recursos a l’mercat com a recurs: el cas de Cullera’; M. Elvira Mocholí Martínez, de el Departament d’Història de l’Art de la UV, sobre ‘Patrimoni religiós de Cullera com a oportunitat per al turisme. Imatge i identitat a la Baixa Edat Mitjana ‘; i Kike Gandia Álvarez, director dels museus de Cullera, i José Salvador Martínez Sansó, tècnic de promoció econòmica-AODL, de l’Ajuntament de Cullera, sobre ‘Patrimoni cultural a Cullera com a promotor de l’turisme, estat de la qüestió i proposta de futur’ .

Universitat Estacional de l’Eliana

La Universitat Estacional de l’Eliana celebra aquest any la seva tercera edició, amb el títol ‘Smart Cities: tecnologia i ciutadania’, dijous, 22 d’octubre, al Centre Sociocultural. El seu coordinador, Vicente Cerverón Lleó, dirigirà, al matí, a partir de les 11:00 h un taller sobre ‘Ciutats Intel·ligents: tecnologia i ciutadania’, dirigit a estudiants dels instituts de la localitat. La inauguració serà a la vesprada, a les 17:00 h, amb la presència de Salva Torrent, alcalde de l’Eliana; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Vicente Cerverón Lleó; i representants de Diputació i Caixa Popular.

A continuació, hi haurà diverses intervencions, que conclouran amb la presentació d’experiències d’èxit en ciutats intel·ligents, taula rodona i debat. Anabel Forte Deltell, de el Departament d’Estadística i Investigació Operativa de la UV, parlarà sobre ‘Les dades i l’estadística a l’servei de la ciutadania’; Manuel Herrero Mas, de el Departament d’Informàtica de la UV, sobre ‘Actualitat de les ciutats intel·ligents a Espanya’; i Antonio García Celda, investigador de l’IRTIC-UV professor de Departament d’Informàtica de la UV, sobre ‘Desenvolupament de ciutats intel·ligents a València’.

Universitat Estacional de Bunyol

La Universitat Estacional de Bunyol celebra ja la seua quarta edició, sota el ‘Bunyol. El patrimoni cultural. La música com a vehicle d’expressió i d’emocions’, aquest divendres, 23 d’octubre, al Conservatori Sant Rafael. Després de la inauguració, a les 10:00 h -a càrrec de Juncal Carrascosa Alonso, alcaldessa de Bunyol; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Ana María Botella Nicolás, coordinadora de la Universitat Estacional de Bunyol; i representants de la Diputació de València i Caixa Popular-es desenvoluparan tres conferències, que conclouran amb un debat.

Amparo Hurtado Soler, de el Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la UV, parlarà sobre ‘La cartografia sonora de Bunyol com a expressió cultural i emocional de l’paisatge’; José Salvador Blasco Magraner, de el Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la UV, sobre ‘Música i emocions: aplicació a l’aula’; i Elisabeth Carrascosa Martínez, del CEIP 9 d’Octubre (Alcàsser), sobre ‘L’educació emocional a través de l’educació musical’.

Una interessant i intensa activitat fins a final d’any

La intensa programació d’universitats estacionals en l’últim trimestre del l’any, tindrà la seva continuïtat amb la Universitat Estacional de Sagunt (corresponent a la seva edició de primavera), que tindrà com a tema ‘Cap a on va el feminisme i la igualtat de la dona’, l’ 29 d ‘octubre; i la Universitat Estacional de Llíria, on s’abordarà ‘La música com a eina educativa interdisciplinar’, el 30 d’octubre.

El 5 novembre, la Universitat Estacional d’Enguera centrarà la seua jornada a ‘Desenvolupament rural: innovació sostenible basada en les persones’; la Universitat Estacional de l’Alt Túria, a ‘Les reserves de la biosfera. Nova reserva de la biosfera de l’Alt Túria: Oportunitats i reptes ‘, el 6 de novembre; la Universitat Estacional de Sagunt (corresponent a la seva edició d’estiu), a ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Claus de la gestió de l’patrimoni ‘, el 12 de novembre; la Universitat Estacional de la Canal de Navarrés, a ‘Art rupestre i desenvolupament en el territori de la Canal de Navarrés’, el 13 de novembre; la Universitat Estacional d’Ontinyent, a ‘Temps d’aprenentatges’, de l’23 a l’26 de novembre; la Universitat Estacional de Xàtiva, a ‘Els objectius de desenvolupament sostenible i l’aplicació de la realitat virtual en destinacions culturals’, el 24 de novembre; i la Universitat Estacional d’Oliva, a ‘Educació, Convivència i Ciutadania’, el 25 de novembre.

La Universitat Estacional d’Alzira tindrà com a tema ‘El medi ambient valencià. Efectes de l’confinament per la COVID-19 sobre el medi ambient: falses notícies, exageracions i realitats ‘, el 4 de desembre; la Universitat Estacional d’Aiora, ‘La cultura de la mel: passat, present i futur’, el 10 de desembre; i la Universitat Estacional de l’Racó ​​d’Ademús, a ‘Planificació i gestió de l’paisatge i el territori; desenvolupament local i benestar, el 12 de desembre.

Les universitats estacionals per àrees temàtiques

Les universitats estacionals que se centren en temes sobre ‘Patrimoni Històric i Cultural’ són Cullera, Bunyol, Llíria, Sagunt (edició d’estiu), Canal de Navarrés i Xàtiva. En temes de ‘Innovació Territorial’, les universitats estacionals d’Alaquàs, Aras de los Olmos, l’Eliana, Enguera i Ayora. A ‘Educació i Benestar Social’, les universitats estacionals de Sagunt (edició de primavera), Ontinyent i Oliva. I, a ‘Biodiversitat i Paisatge’, Alt Túria, Alzira i Racó d’Ademús.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*